Alamy/Visualhellas.gr

ΝΑΞΟΣ: 5 ΓΕΥΣΕΙΣ ΠΟΥ ΘΑ «ΠΑΡΕΙΣ ΜΑΖΙ ΣΟΥ» ΦΕΥΓΟΝΤΑΣ

Η γη έχει προσφέρει απλόχερα τους θησαυρούς της στο πιο εύφορο νησί των Κυκλάδων, κάνοντας τη Νάξο κορυφαίο γαστρονομικό προορισμό. Μη φύγεις αν δεν δοκιμάσεις τα παρακάτω.

Στη δική μου εσωτερική μάχη για το καλύτερο κυκλαδονήσι, η Νάξος πάντα κερδίζει. Φανταστικές παραλίες με τιρκουάζ νερά, γραφικές «χώρες» και δροσερά ορεινά χωριά μπορείτε να βρείτε (σχεδόν) παντού. Η Νάξος, όμως, είναι (πέρα από μεγαλύτερο) το πιο εύφορο νησί των Κυκλάδων και αυτό αναπόφευκτα ενισχύει την αξία των τοπικών της προϊόντων.

Είναι σχεδόν αδύνατον να πας στη Νάξο και να μη φας καλά. Η φύση προσφέρει απλόχερα στο νησί αυτό τους θησαυρούς της που οι κάτοικοι έχουν φροντίσει εδώ και χρόνια να αξιοποιήσουν με τρόπο που τα  προϊόντα έχουν γίνει διάσημα σε όλον τον κόσμο: τα τυριά, οι πατάτες, το κίτρο, το μέλι, τα κρέατα που σερβίρονται μαγειρεμένα στις ταβέρνες. Δεν γίνεται να μην παραδεχτείς την αξεπέραστη γεύση τους και να μην τα αναζητήσεις έπειτα όσα πό αυτά μπορείς να βρεις στα παντοπωλεία του νησιού, για να τα πάρεις μαζί σου επιστρέφοντας.

Μοναδικές γεύσεις που θα σου μείνουν αξέχαστες από τη Νάξο

Πατάτες

Να είναι τα εύφορα χωράφια και το καλό κλίμα; Να είναι η εμπειρία των αγροτών στην καλλιέργειά της, αφού αυτή υπολογίζεται να ξεκίνησε στα τέλη του 18ου αιώνα; Το μυστικό δεν το γνωρίζω, πάντως η ναξιώτικη πατάτα αποτελεί την πιο φημισμένη πανελλαδικά για την ποιότητα και τη γεύση της. Μέχρι και πατατάκια κυκλοφόρησαν από τη συγκεκριμένη ποικιλία! Και εντάξει, μπορεί να μην είναι εύκολο να κουβαλήσεις πατάτες από τη Νάξο στην τόπο σου (αν τα καταφέρεις προτίμησε την ποικιλία Spunta), αλλά μη χάσεις την ευκαιρία να τις δοκιμάσετε στις ταβέρνες του νησιού.

Νάξος: 5 γεύσεις που θα «πάρεις μαζί σου» φεύγοντας
Alamy/Visualhellas.gr Paolo Trovo

Θα τις λατρέψεις, όχι μόνο τηγανητές με τριμμένη γραβιέρα από πάνω, αλλά και στον φούρνο ως συνοδευτικό στο λεμονάτο κατσικάκι.

Γραβιέρα

Αν είσαι λάτρης των τυριών, στη Νάξο θα βρεις τον παράδεισό σου. Κι αν έχεις ιδιαίτερη αδυναμία στην πολυβραβευμένη γραβιέρα της θα έχεις σίγουρα δεχτεί πλήγμα με τη μείωση της παραγωγής που παρατηρείται τον τελευταίο χρόνο, εξαιτίας της σημαντικής μείωσης στο γάλα. Δύο νέα τυροκομεία που αναμένεται να λειτουργήσουν στο νησί μέχρι το τέλος του 2023 (ένα για τη γραβιέρα στο Γλινάδο και ένα για το αρσενικό στην ορεινή Νάξο) δημιουργούν ελπίδες να αντιστραφεί η κατάσταση.

Νάξος: 5 γεύσεις που θα «πάρεις μαζί σου» φεύγοντας
Alamy/Visualhellas.gr Terry Harris

Μέχρι τότε, η τιμή του τυριού θα παραμένει υψηλή, αλλά αυτή είναι μια πολυτέλεια που δεν θα στερηθούμε αν έχουμε την τύχη να βρεθούμε στο νησί!

Ρόστο

Ένα ακόμα τοπικό έδεσμα που δεν θα μπορέσεις εύκολα να πάρεις μαζί σου φεύγοντας, οπότε πρέπει οπωσδήποτε να δοκιμάσεις εκεί! Θα μου πεις, μπορείς πάντα να βρεις τη συνταγή και να το ετοιμάσεις στο σπίτι σου, όμως… χοιρινό από τη Νάξο θα βρεις; Το δροσερό βραδινά αεράκι της Απειράνθου θα το ανασαίνεις καθώς θα το απολαμβάνεις;

Νάξος: 5 γεύσεις που θα «πάρεις μαζί σου» φεύγοντας
iStock

Το ρόστο είναι επί της ουσίας κοκκινιστό κρέας, συνήθως από μπούτι χοιρινό ή τρανς, με λίγα μόνο υλικά: κυριαρχούν το κρασί, το σκόρδο και ο ντοματοπελτές. Θεωρείται το φαγητό της Τυρινής, δηλαδή της τελευταίας Κυριακής των Απόκρεω και σερβίρεται σε γάμους και βαφτίσια. Το συνοδεύουν συνήθως μακαρόνια ή τηγανητές πατάτες και αν το δοκιμάσεις στον «Αμοργινό», στο κέντρο της Απειράνθου, θα σου μείνει αξέχαστο.

Λικέρ Κίτρο

Το λικέρ από φύλλα κιτριάς παράγεται αποκλειστικά στο νησί αυτό τουλάχιστον δύο αιώνες τώρα, ενώ από το 1928 εξάγεται και στο εξωτερικό. Η διαδικασία παραγωγής του είναι εξαιρετικά πολύλοκη και χρονοβόρα, όμως το απόσταγμα αποζημιώνει σε όποια εκδοχή κι αν το επιλέξεις (την πιο ελαφριά ή την πιο δυνατή, ανάλογα με τον αλκοολικό βαθμό). Η γεύση του θυμίζει γλυκά εσπεριδοειδή, είναι ιδιαίτερα αρωματικό και πίνεται δροσερό, ιδιαίτερα ως χωνευτικό.

Νάξος: 5 γεύσεις που θα «πάρεις μαζί σου» φεύγοντας
iStock

Το κίτρο θα το βρείτε, επίσης, σε γλυκό του κουταλιού. Δοκιμάστε, όμως, και το γλυκό νερατζολέμονο!

Μακαρόν

Ναι, μακαρόν! Θα μου πείτε «πού κολλάει το μακαρόν στη Νάξο»; Κι όμως, στο ζαχαροπλαστείο «Ακταίον» του pastry chef Σταμάτη Ξενάκη θα βρείτε τις πιο απίθανες γεύσεις, των πιο τραγανών και αφράτων ταυτόχρονα μακαρόν που βραβεύτηκαν, μάλιστα, από την ίδια τη Γαλλική Πρεσβεία στον πανελλήνιο διαγωνισμό "Le Μeilleur Macaron Grec"! Συγκεκριμένα, από τη συλλογή «Ελλάδα σε μία μπουκιά» διακρίθηκε το μακαρόν με γεύση ελαιόλαδο, βασιλικό και περγαμόντο. Ωστόσο, νέες πρωτότυπες γεύσεις προστίθενται διαρκώς στο «μενού», οι οποίες αποκλείεται να σας αφήσουν ασυγκίνητους!

 

View this post on Instagram

 

A post shared by AKTAION (@aktaionaxos)

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.