H βασίλισσα Ελισάβετ στις 6 Σεπτεμβρίου 2022, λίγο πριν συναντήσει τη νέα πρωθυπουργό του Ηνωμένου Βασιλείου. Jane Barlow / AP Photo

Ο ΘΑΝΑΤΟΣ ΤΗΣ ΒΑΣΙΛΙΣΣΑΣ ΕΛΙΣΑΒΕΤ ΚΑΙ ΤΙ ΘΑ ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΕΙ

Δυο μόλις μέρες αφότου συνάντησε τη νέα πρωθυπουργό του Ηνωμένου Βασιλείου, η βασίλισσα Ελισάβετ έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 96 ετών. Ο θάνατός της χαρακτηρίζεται «σεισμικό γεγονός» και ό,τι γίνει τις επόμενες ημέρες είχε ρυθμιστεί από την ίδια.

Την Τρίτη 6 Σεπτεμβρίου η βασίλισσα Ελισάβετ υποδέχτηκε τη νέα πρωθυπουργό, Λιζ Τρας, μετρώντας συνολικά 15 πρωθυπουργούς από τότε που είχε ανέβει στον θρόνο, πριν από 70 χρόνια! Ο πρώτος ήταν ο Ουίνστον Τσόρτσιλ, ο οποίος είχε γεννηθεί το 1874!

Δυο μέρες αργότερα, στις 8 Σεπτεμβρίου 2022, το Παλάτι ανακοίνωσε ότι η μακροβιότερη μονάρχης στον κόσμο έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 96 ετών, ειρηνικά, στο Μπαλμόραλ της Σκωτίας. Το BBC χαρακτήρισε το γεγονός «σεισμικής σημασίας», παρόλο που η Ελισάβετ ήταν πλήρης ημερών.

Όσα θα ακολουθήσουν τις επόμενες ημέρες είχαν πάρει την έγκριση της ίδιας της βασίλισσας το 2017, με την τελευταία ανανέωση του project που έχει τον τίτλο «Operation London Bridge». Οι πρώτες γραμμές του σχεδίου για το τι θα συμβεί μετά τον θάνατό της είχαν γραφτεί από τη δεκαετία του 1960 και έκτοτε έχουν γίνει ουκ ολίγες αλλαγές.

Οι επιθυμίες της Ελισάβετ για τον θάνατό της

Οι επιθυμίες της μονάρχη που είδε να αλλάζουν 12 Πρόεδροι των ΗΠΑ ανανεώθηκαν εν καιρώ πανδημίας, με το Politico να βρίσκει τα νέα έγγραφα και να τα παρουσιάζει στις 3 του Σεπτέμβρη 2021. Σε αυτά είχε αποκαλυφθεί και το «Operation Spring Tide», που αφορά όσα πρέπει να γίνουν για να περάσει το στέμμα στον πρίγκιπα Κάρολο.

Βάσει των γραπτών, τις πρώτες ώρες μετά τον θάνατο της Ελισάβετ και πριν ανακοινωθεί δημοσίως, έγινε σειρά τηλεφωνικών κλήσεων, προκειμένου να ενημερωθούν επίσημα από το Παλάτι η πρωθυπουργός, ο γραμματέας του υπουργικού συμβουλίου και οι ανώτεροι υπουργοί και αξιωματούχοι.

Η Ελισάβετ με τους γονείς και την αδερφή της, στις 12 Μαΐου 1937, επί βασιλείας του πατέρα της. AP Photo
Η βασίλισσα Ελισάβετ σμε τους γονείς και την αδερφή της, στις 12 Μαΐου 1937.

Η ενημέρωση της πρωθυπουργού έγινε από τον ιδιωτικό γραμματέα της εκλιπούσας. Ο ίδιος άνθρωπος ήταν αρμόδιος να μεταφέρει την είδηση και στο Privy Council Office, που συντονίζει τις κυβερνητικές εργασίες εκ μέρους της βασίλισσας. Κατόπιν αυτών, το Παλάτι είχε το ΟΚ να προχωρήσει στην «επίσημη ανακοίνωση» προς τα media.

Στις εσωτερικές επικοινωνίες, η ημέρα του θανάτου είναι η D-Day. Το διάστημα του εθνικού πένθους ορίζεται στις 10 μέρες.

Ήταν έτοιμο και το πώς οι μόνιμοι γραμματείς των τμημάτων ενημέρωσαν τους Υπουργούς. Η ακριβής διατύπωση δόθηκε σε κείμενο που ήταν το εξής: «Μόλις ενημερωθήκαμε για τον θάνατο της Αυτού Μεγαλειότητος, Βασίλισσας», πριν ζητήσουν τη διακριτικότητά τους.

H Ελισάβετ όταν ήταν ακόμα πριγκίπισσα, την ημέρα των 21ων γενεθλίων της, στις 21 Απριλίου 1947. Εddie Worth / AP Photo
H Ελισάβετ όταν ήταν ακόμα πριγκίπισσα, την ημέρα των 21ων γενεθλίων της, στις 21 Απριλίου 1947.

Οι υπουργοί και οι ανώτεροι δημόσιοι υπάλληλοι έλαβαν email από τον γραμματέα του υπουργικού συμβουλίου, στο οποίο αναφέρονταν τα εξής: «Αγαπητοί συνάδελφοι, με λύπη σάς γράφω για να σας ενημερώσω για τον θάνατο της Αυτού Μεγαλειότητος, Βασίλισσας».

Με το send στο email η κυβέρνηση είχε δέκα λεπτά στη διάθεσή της, έως ότου κυματίσουν μεσίστιες όλες οι σημαίες στο Whitehall (περιοχή στην πόλη του Westminster στο κέντρο του Λονδίνου, από την Trafalgar Square προς το Κοινοβούλιο).

Για την ιστορία, σε άσκηση που είχε γίνει για να διαπιστωθεί αν το δεκάλεπτο είναι εφικτός στόχος, αποδείχθηκε πως δεν ήταν εφικτό, καθώς δεν υπήρχε ούτε αξιωματικός υπεύθυνος για τις σημαίες, ούτε η βεβαιότητα ότι θα υπάρχουν παντού αυτοί που θα κατεβάσουν τις σημαίες. Μετά τις σχετικές επισημάνσεις, οι καθ' ύλην αρμόδιοι πήραν τα μέτρα τους «για να μην προκληθεί η οργή του κοινού, σε περίπτωση που δεν κατέβαιναν γρήγορα οι σημαίες».

Πένθος και στα social media

Στις τελευταίες διορθώσεις που έκανε η Ελισάβετ στο «Operation London Bridge» ήταν και κάποιες που αφορούσαν τα social media. Για αρχή, μετά τον θάνατό της αποφασίστηκε να «μαυρίσει» η πρώτη σελίδα της επίσημης ιστοσελίδας της βασιλικής οικογένειας και να εμφανιστεί μαύρη «φάσα» στην κορυφή της ιστοσελίδα της κυβέρνησης.

Το ίδιο ήταν υποχρεωμένοι να κάνουν και όσοι διαχειρίζονται τις σελίδες κυβερνητικών τμημάτων στα social media. Επίσης, είχαν την εντολή να μην δημοσιεύσουν μη επείγουσες ειδήσεις και απαγορεύτηκαν τα retweets, εκτός και αν είχαν το ΟΚ του επικεφαλής επικοινωνίας της κεντρικής κυβέρνησης.

Η βασιλική οικογένεια είχε την ευθύνη να ενημερώσει για το πλάνο της κηδείας που θα γίνει δέκα ημέρες μετά τον θάνατο, ενώ η πρωθυπουργός είχε οριστεί ως το πρώτο μέλος της κυβέρνησης που θα έκανε δήλωση. Πριν μιλήσει εκείνη, δεν μπορεί να σχολιάσει κανείς τον χαμό.

Ο Υπουργός Αμύνης είναι υπεύθυνος να μεριμνήσει για τους χαιρετισμούς των όπλων, σε όλους τους σταθμούς, που θα σημάνουν την έναρξη του ενός λεπτού σιγής για το έθνος.

Το πρώτο μήνυμα του Κάρολου ως νέου βασιλιά και πότε θα γίνει η στέψη

Μόλις τελειώσει αυτό, θα αρχίσει η συνάντηση του βασιλιά πλέον Κάρολου με την Πρωθυπουργό. Αν και υπήρχε πάντα μια απορία για την περίπτωση να αποποιηθεί τον θρόνο προς χάρη του γιου του, Γουίλιαμ, η πρώτη ανακοίνωση του Παλατιού ανέφερε ότι ο βασιλιάς Κάρολος έφτασε στο Μπαλμόραλ την ημέρα του θανάτου της μητέρας του και θα περάσει εκεί τη νύχτα. Η στέψη του θα γίνει μήνες μετά, πάντα βάσει του πλάνου. Δεν προσδιορίζεται το πότε. Η μητέρα του στέφθηκε βασίλισσα τέσσερις μήνες μετά τον θάνατο του πατέρα της.

Ελισάβετ
Η επίσημη ενθρόνιση της Ελισάβετ, που έγινε στις στις 2 Ιουνίου 1953. AP Photo
Η επίσημη ενθρόνιση της Ελισάβετ, που έγινε στις στις 2 Ιουνίου 1953.

Μαζί με την πρώτη εμφάνιση του Κάρολου ως βασιλιά, θα αρχίσει η επιμνημόσυνη δέηση στον καθεδρικό ναό του St. Paul, στην καρδιά του Λονδίνου. Η πρωθυπουργός και ένας μικρός αριθμός ανώτερων υπουργών θα βρίσκονται στον ναό.

Η σορός της Ελισάβετ θα εκτεθεί σε λαϊκό προσκύνημα στο παλάτι του Westminster (το Υπουργείο Μεταφορών έχει προετοιμαστεί να δουλέψει σε φουλ ρυθμούς, για να εξυπηρετήσει το κοινό) και μετά θα ταφεί δίπλα στον Πρίγκιπα Φίλιππο, στην κρύπτη της οικογένειας στο Windsor Castle.

Μια μέρα μετά τον θάνατο, οι συντονιστές των κυβερνητικών εργασιών εκ μέρους του Παλατιού, οι Ανώτεροι Αξιωματικοί του Κράτους, ο Λόρδος Δήμαρχος και συγκεκριμένοι άλλοι αξιωματούχοι θα συναντηθούν στο παλάτι St. James, κοντά στο Μπάκιγχαμ. Εκεί θα ανακηρύξουν τον Κάρολο ως τον νέο βασιλιά. Το dress code απαγορεύει τα κοσμήματα και τα μετάλλια.

Θα βιντεοσκοπηθεί αξιωματούχος που θα διαβάζει την ανακήρυξη και το μήνυμα αυτό θα διαβαστεί ταυτόχρονα στο Royal Exchange της πόλης, δίπλα στην Τράπεζα της Αγγλίας. Το μεσημέρι, οι βουλευτές θα υποβάλλουν τα σέβη τους στη Βουλή των Κοινοτήτων, με επικεφαλής την πρωθυπουργό, και στις 15:30 η Λιζ Τρας μαζί με το υπουργικό συμβούλιο θα πάνε στο Μπάκιγχαμ για να συναντηθούν με τον νέο βασιλιά, ενώ δεν επιτρέπεται να συνοδεύονται από τους/τις συντρόφους τους.

Μεταξύ όσων θα ακολουθήσουν έως τη συμπλήρωση των δέκα ημερών πένθους, είναι η εκκίνηση της περιοδείας του Καρόλου την τρίτη μέρα, η στρατιωτική παρέλαση της πέμπτης μέρας που θα συνοδεύσει το φέρετρο της Ελισάβετ από το Μπάκιγχαμ στο Westminster. Την έκτη μέρα θα αρχίσει η Operation Feather που έχει να κάνει με το λαϊκό προσκύνημα. Οι πρώτοι που θα επισκεφτούν τον χώρο θα είναι οι VIP και τη 10η μέρα θα γίνει η κηδεία - και θα είναι βέβαια αργία.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.