ΠΩΣ ΝΑ ΔΙΑΤΗΡΗΣΕΙΣ ΖΕΣΤΑ ΤΑ ΦΑΓΗΤΑ ΟΤΑΝ ΕΧΕΙΣ ΚΑΛΕΣΜΕΝΟΥΣ
Τα γιορτινά τραπέζια έχουν την τιμητική τους αυτές τις ημέρες, αλλά κάνενας οικοδεσπότης δεν θέλει να αφήσει όλες τις μαγειρικές παρασκευές για τελευταία στιγμή. Διάβασε μερικά μυστικά για το πώς να διατηρήσεις τα φαγητά σου ζεστά μέχρι να έρθουν οι καλεσμένοι σου.
Την ημέρα των Χριστουγέννων θυμάμαι πάντα τους γονείς μου να τρέχουν και να μην φτάνουν. Καθένας αναλαμβάνει τα καθήκοντά του. Άλλος τη σούπα, άλλος το κρέας, τις σαλάτες, το στρώσιμο του τραπεζιού κ.λπ. Κάποιος είναι επίσης υπεύθυνος για το κρασί (ιδανικά το ζεστό αρωματικό) και το επιδόρπιο.
Νομίζω ότι γενικά το στοίχημα για τους περισσότερους οικοδεσπότες είναι όχι μόνο το να προλάβουν να τα έχουν όλα στην εντέλεια, μέχρι να έρθουν οι πρώτοι καλεσμένοι, αλλά και πόσο νόστιμα και πετυχημένα θα είναι τα φαγητά.
Μεγαλώνοντας κατάλαβα πόσο χρονοβόρα είναι η προετοιμασία του χριστουγεννιάτικου τραπεζιού. Και έχει τα μυστικά του. Ένα από αυτά είναι το πώς να διατηρήσεις τα φαγητά ζεστά μέχρι να έρθουν οι καλεσμένοι. Μιας και οι περισσότεροι θα υποδεχτούμε στο σπίτι μας κόσμο αυτές τις ημέρες και κανείς μας δεν θέλει να τα αφήσει όλα για τελευταία στιγμή, συμβουλεύτηκα τη food editor του OW Καρολίνα Δωρίτη, για να μου αποκαλύψει μερικές από τις πρακτικές που μπορούμε να ακολουθήσουμε.
Συμβουλές για να διατηρήσεις τα φαγητά σου ζεστά
Αρχικά, σχεδίασε το μενού του τραπεζιού με τρόπο που θα λειτουργεί υπέρ σου. Κάποια φαγητά δεν πρέπει να ξαναζεσταθούν αφού μαγειρευτούν, γιατί αλλοιώνεται η γεύση τους. Τέτοια είναι, για παράδειγμα, τα ψητά κρέατα (ειδικά η γαλοπούλα), που μπορεί να στεγνώσουν, και τα ψάρια. Αν επιλέξεις αυτά, φρόντισε να τα κάνεις τελευταία στιγμή και να τα βγάλεις από τον φούρνο μόλις έρθουν οι καλεσμένοι σου.
Αν πάλι δεν θέλεις να έχεις το άγχος της τελευταίας στιγμής, υπάρχουν πολλές άλλες λύσεις. Μπορείς να φτιάξεις μια νόστιμη πίτα από την προηγούμενη μέρα και να τη ζεστάνεις στον φούρνο σε χαμηλή θερμοκρασία λίγο πριν από το τραπέζι, ή να την ετοιμάσεις από την προηγούμενη και να την ψήσεις την ημέρα του τραπεζιού.
Επίσης, τα φαγητά που γίνονται σε πυρίμαχο σκεύος, όπως ένα ωραίο σουφλέ ή τα απολαυστικά λαζάνια με σπανάκια, μπορούν να ξαναζεσταθούν στον φούρνο σε χαμηλή θερμοκρασία. Αν το φαγητό έχει τυριά ή μπεσαμέλ, κάλυψέ το με αλουμινόχαρτο ή λαδόκολλα. Εναλλακτικά (και για να βγεις από το δίλημμα) μπορείς να επιλέξεις το αλουμινόχαρτο με την ενσωματωμένη λαδόκολλα. Οι πατάτες φούρνου, που είναι must των εορταστικών τραπεζιών, είναι επίσης καλό να σκεπαστούν με μια λαδόκολλα καθώς ζεσταίνονται στον φούρνο.
Σχετικά εύκολα μπορούμε να ζεστάνουμε και τα φαγητά κατσαρόλας, όπως το οσομπούκο ή άλλα μαγειρευτά με σάλτσα. Οι σούπες, επίσης, είναι ένα βολικό φαγητό αν κάνεις τραπέζι, καθώς ξαναζεσταίνονται εύκολα. Ωστόσο, αν η σούπα έχει αβγολέμονο, αυτό πρέπει να γίνει τελευταία στιγμή, δηλαδή αφού τη ζεστάνουμε για τελευταία φορά.
Αν τώρα την έχουμε έτοιμη με το αβγολέμονο (όχι όμως από το ψυγείο), μπορούμε να τη ζεστάνουμε σε πολύ χαμηλή θερμοκρασία, αλλά σε καμία περίπτωση να μην έρθει σε βράση. Στην περίπτωση που η σούπα μας έχει γιαούρτι ή κρέμα γάλακτος, επίσης πρέπει να τα προσθέσουμε τελευταία στιγμή.
Μια γενική συμβουλή είναι να ζεσταίνουμε τα φαγητά στον φούρνο σε χαμηλή θερμοκρασία (στους 50 βαθμούς) και φέρνοντάς τα πρώτα σε θερμοκρασία δωματίου (σε περίπτωση που τα έχουμε βγάλει από το ψυγείο). Ωστόσο, κάποια φαγητά πρέπει να είναι της ημέρας, όπως το κρέας ή τα ψάρια που αναφέραμε προηγουμένως.
Τέλος, αν όσο περιμένεις να ετοιμαστούν τα φαγητά της τελευταίας στιγμής έχεις ήδη αρχίσει να τοποθετείς τις πρώτες πιατέλες στο τραπέζι και προσπαθείς να κρατήσεις τα φαγητά πάνω τους όσο το δυνατόν πιο ζεστά, υπάρχει τρόπος. Φρόντισε να είναι πάντα σκεπασμένα ή ακόμα καλύτερα επίλεξε τα ειδικά σκεύη ρεσώ για φαγητό, τα οποία θα διατηρήσουν το φαγητό ζεστό στο τραπέζι για ένα χρονικό διάστημα.