iStock

ΠΩΣ ΝΑ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ ΕΝΑ ΜΙΚΡΟ ΔΩΜΑΤΙΟ

Ένα μικρό δωμάτιο θέλει υπομονή, φροντίδα και οργάνωση για να διατηρείται καθαρό και τακτοποιημένο. Διαβάστε μερικά tips και κρατήστε όποια σας ταιριάζουν.

Στο μυαλό μου το διάστημα από το τέλος Αυγούστου μέχρι τις αρχές του Σεπτεμβρίου είναι συνώνυμο των αλλαγών. Είναι η περίοδος που καταλαβαίνεις ότι άλλο ένα καλοκαίρι πέρασε, οι διακοπές τελείωσαν και ο Σεπτέμβριος, ο μήνας που παραπέμπει σε νέα ξεκινήματα, σιγά σιγά έρχεται. Αν κρίνω από τη δική μου εμπειρία, αυτή την περίοδο είναι πολύ πιθανό να βρεθεί κανείς σε ένα καινούργιο σπίτι.

Έχοντας περάσει από πολλά σπίτια, θα έλεγα ότι τις περισσότερες «πατέντες» τις έμαθα όταν ήμουν στο φοιτητικό. Αυτό το μικρό (αλλά αγαπημένο) σπίτι όπου ο χώρος δεν περισσεύει και εσύ καλείσαι να χωρέσεις πολλά διαφορετικά πράγματα, τα οποία μάλιστα αυξάνονται με τα χρόνια.

Μπορεί να υπάρχουν πολλοί λόγοι για να αγαπήσεις ένα μικρό σπίτι ή ένα μικρό δωμάτιο, αλλά σίγουρα θα αντιμετωπίσεις δυσκολίες στην οργάνωση του χώρου και την τακτοποίηση των αντικειμένων και των επίπλων. Δοκίμασα πολλές ιδέες και προτάσεις, ορισμένες δούλεψαν ενώ άλλες όχι.

Η καλή οργάνωση στο δωμάτιο εξοικονομεί χώρο

Παρακάτω συγκέντρωσα μερικές από τις αγαπημένες μου, από αυτές δηλαδή που εφαρμόζω και σήμερα όταν χρειαστεί να βολευτώ σε έναν μικρό χώρο. Και να θυμάστε: το παν είναι η δημιουργική σκέψη!

- Έπιπλα που είναι εύκολα στην μετακίνηση

Ένα ελαφρύ τραπεζάκι ή μια πτυσσόμενη καρέκλα είναι μια έξυπνη λύση για ένα μικρό δωμάτιο. Και αυτό, γιατί τα έπιπλα που μπορούν να μετακινηθούν εύκολα μας βοηθούν στην αναδιαμόρφωση του χώρου οποιαδήποτε στιγμή της ημέρας. Για παράδειγμα, το πρωί μπορεί να θέλουμε το δωμάτιό μας να μοιάζει περισσότερο με γραφείο, ενώ το βράδυ με υπνοδωμάτιο.

Πώς να οργανώσεις ένα μικρό δωμάτιο
iStock

- Εκμεταλλευτείτε τον χώρο κάτω από το κρεβάτι

Ένα ψηλό κρεβάτι που μας αφήνει χώρο από κάτω για να αποθηκεύσουμε διάφορα πράγματα είναι ίσως από τις πιο χρήσιμες κινήσεις που μπορούμε να κάνουμε. Κάτω από το κρεβάτι, σε ειδικά κουτιά με καπάκι, μπορείτε να αποθηκεύσετε τα εκτός εποχής ρούχα, τα παπούτσια που δεν φοράτε συχνά, βιβλία ή είδη υγιεινής και καθαριότητας.

Ωστόσο, είναι σημαντικό κάθε φορά που καθαρίζετε τον χώρο σας να μην ξεχνάτε να πάρετε τη σκόνη που κρύβεται κάτω από το κρεβάτι!

- Η «κάθετη» σκέψη είναι το κλειδί

Αφού εκμευταλλευτείτε στο έπακρο τους οριζόντιους χώρους του δωματίου, σκεφτείτε πώς μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τους κάθετους χώρους χρησιμοποιώντας ράφια, κρεμάστρες και άλλα παρόμοια αντικείμενα.

Για παράδειγμα, αντί να τοποθετήσετε έναν καθρέφτη δαπέδου, πάρτε έναν ολόσωμο καθρέφτη που να μπορεί να κρεμαστεί από την πόρτα του δωματίου ή της ντουλάπας σας.

Επίσης, χρησιμοποιήστε γάντζους στους τοίχους για τα διάφορα αντικείμενα, όπως ρούχα και αξεσουάρ. Σκεφτείτε κάθετα ακόμα και στα παπούτσια! Δοκιμάστε μια παπουτσοθήκη που να κρέμεται από τον τοίχο ή το εσωτερικό μέρος της πόρτας της ντουλάπας.

Πώς να οργανώσεις ένα μικρό δωμάτιο
iStock

- Ένα μικρό δωμάτιο απαιτεί μινιμαλιστική σκέψη

Τέλος, αν καλείστε να ζήσετε ένα μέρος της ζωής σας σε ένα μικρό υπνοδωμάτιο, τότε μια καλή συμβουλή είναι η υιοθέτηση της μινιμαλιστικής προσέγγισης. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να έχετε μόνο τα απαραίτητα σε έπιπλα και άλλα αξεσουάρ. Βέβαια, μην ξεχνάτε ότι και η μίνιμαλ διακόσμηση έχει τα μυστικά της, αρκεί να έχετε διάθεση να τα εξερευνήσετε.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.