iStock

ΠΩΣ ΝΑ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ ΠΡΑΚΤΙΚΑ Ο,ΤΙ ΕΧΕΙΣ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΨΥΞΗ

8 πρακτικές συμβουλές για να οργανώσεις σωστά την οικιακή σου κατάψυξη και να διευκολύνεις τη ζωή σου στην κουζίνα.

Σε μια οικογένεια, όπως η δική μου, όπου κάθε νοικοκυριό έχει ένα ψυγειοκαταψύκτη στην κουζίνα και έναν καταψύκτη στην αποθήκη, είναι δύσκολο να γνωρίζεις τι υπάρχει «θαμμένο» εκεί μέσα και να το βρεις όταν το χρειάζεσαι. Στοιβάζεις τα τρόφιμα το ένα πάνω στο άλλο και μετά ξεχνάς την ύπαρξή τους. Η οργάνωση της κατάψυξης, λοιπόν, είναι σημαντική.

Αν αντιμετωπίζεις κι εσύ το ίδιο πρόβλημα, υπάρχουν ορισμένοι απλοί κανόνες που θα σε βοηθήσουν να τους κρατήσεις οργανωμένους, ώστε να μην χρειάζεται να κάνεις… ανασκαφές κάθε φορά που ψάχνεις τα κατεψυγμένα λαχανικά. Επίσης, θα κάνει πιο εύκολο το να χρησιμοποιείς πρώτα τα πιο παλιά προϊόντα, περιορίζοντας έτσι την σπατάλη φαγητού.

1. Η αρχή στη σωστή οργάνωση της κατάψυξης

Το πρώτο βήμα της σωστής οργάνωσης είναι η εκκαθάριση. Στην περίπτωση του καταψύκτη, ξεκινάς αδειάζοντας ένα συρτάρι/ ράφι τη φορά, για να ελέγξεις ποια κατεψυγμένα τρόφιμα πραγματικά χρησιμοποιείς. Μην ξεχάσεις, αφού αδειάσεις κάθε συρτάρι/ ράφι, να κλείσεις την πόρτα για να μην σπαταλάς ενεργεία.

2. Χωριστά τα κρέατα και τα θαλασσινά

Είναι πολύ σημαντικό να διατηρείς τα ωμά κρέατα και θαλασσινά μακριά από άλλα προϊόντα, ώστε να αποφύγεις πιθανή διασταυρούμενη μόλυνση. Προσπάθησε, όπου είναι δυνατόν, να χρησιμοποιείς ξεχωριστά συρτάρια ή χωριστά δοχεία. Το τελευταίο συρτάρι του καταψύκτη είναι το καλύτερο σημείο για τον σκοπό αυτό, καθώς συχνά είναι το πιο κρύο. Επιπλέον, σε περίπτωση που το κρέας δεν έχει σφραγιστεί καλά, δεν θα έχεις διαρροή υγρών σε άλλα τρόφιμα.

οργάνωση κατάψυξης
Freepik

3. Κάθε κατηγορία τροφίμων κι ένα συρτάρι

Όπως και με την οργάνωση των ντουλαπιών της κουζίνας, είναι βολικό να χρησιμοποιείς ένα συρτάρι ανά κατηγορία κατεψυγμένων προϊόντων, ώστε να τα βρίσκεις πιο γρήγορα και εύκολα. Ιδανικά, χρειάζεσαι ένα συρτάρι για ωμό κρέας και ψάρι, ένα για συσκευασμένα κατεψυγμένα προϊόντα όπως λαχανικά, ένα για περισσεύματα, ένα για ψωμί και είδη ζαχαροπλαστικής.

4. Ναι στα διαφανή δοχεία αποθήκευσης

Τα διαφανή δοχεία τροφίμων με αεροστεγές καπάκι είναι ιδανικά για την αποθήκευση τροφίμων σε καταψύκτες (αρκεί να είναι για τον σκοπό αυτό). Απλώς φρόντισε να μετρήσεις τον καταψύκτη προτού τα αγοράσεις. Επίσης, πριν πας στο κατάστημα, σκέψου αν ήδη έχεις στο σπίτι δοχεία που μπορείς να χρησιμοποιήσεις.

οργάνωση κατάψυξης
Freepik

5. Σακούλες κατάψυξης για εξοικονόμηση χώρου

Εάν δεν έχεις χώρο για πολλά δοχεία, οι σακούλες κατάψυξης είναι μια καλή εναλλακτική λύση, ειδικά για μικρότερες σε μέγεθος τροφές ή ρηχά συρτάρια. Οι επαναχρησιμοποιούμενες τσάντες σιλικόνης, για παράδειγμα, είναι ιδανικές για την αποθήκευση φρούτων, λαχανικών, μερίδων γεύματος.

6. Τα νέα τρόφιμα στο κάτω μέρος

Μπορεί να σου φαίνεται ταλαιπωρία το να βγάλεις τα πάντα από την κατάψυξη, για να βάλεις στο κάτω μέρος τα νέα τρόφιμα, αλλά αυτός είναι ο καλύτερος τρόπος να αποφύγεις το λεγόμενο «έγκαυμα κατάψυξης». Επίσης, είναι ένας καλός τρόπος να καταναλώνεις πρώτα τα παλαιότερα τρόφιμα.

οργάνωση κατάψυξης
Freepik

7. Η καλή οργάνωση της κατάψυξης θέλει ετικέτες

Οτιδήποτε συσκευάζεις μόνος σου (π.χ. μερίδες φαγητού, σπιτικά μπιφτέκια) καλό είναι να έχει πάνω του ετικέτα, στην οποία θα αναγράφεις το περιεχόμενο του δοχείου/ σακούλας και την ημερομηνία κατάψυξης. Έτσι, θα ξέρεις τι έχεις και πόσο καιρό.

8. Ράφια για την καλύτερη οργάνωση της κατάψυξης

Αν και χρησιμοποιούνται πιο συχνά για την οργάνωση ντουλαπιών κουζίνας, τα καλάθια και τα χωρίσματα για καταψύκτες θα σε βοηθήσουν να κρατήσεις το χάος μακριά και να διατηρήσεις χωριστά τα παλιά και τα νέα τρόφιμα.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.