Alamy/Visualhellas.gr Hercules Milas

ΣΑΝ ΤΟΥΡΙΣΤΑΣ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ: 5 ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΕΣ ΓΕΥΣΕΙΣ ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΠΟΥ ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΔΟΚΙΜΑΣΕΙΣ

Δεν γίνεται να αποκαλείσαι Αθηναίος, αν δεν έχεις δοκιμάσει τις πιο παραδοσιακές γεύσεις στο κέντρο της πόλης.

Θεωρείς τον εαυτό σου Αθηναίο, επειδή γεννήθηκες και μεγάλωσες στην πρωτεύουσα, όμως πότε ήταν η τελευταία φορά που την «είδες» πραγματικά; Από πότε έχεις να περιδιαβείς τα στενά δρομάκια του κέντρου, να ψωνίσεις από τα μαγαζάκια που στεγάζονται δεκαετίες εκεί, κάτω από ταμπέλες που γράφουν άγνωστες πλέον λέξεις όπως «νεωτερισμοί» και «αμπαζούρ»; Και κυρίως, θυμάσαι πότε ήταν που απόλαυσες τις πλέον παραδοσιακές αθηναϊκές γεύσεις;

Όλα αυτά που οι τουρίστες θαυμάζουν είναι τα ίδια που εμείς, οι «γνήσιοι» Αθηναίοι τείνουμε να ξεχάσουμε. Αυτά που δίνουν στην δύσκολη, φασαριόζικη και γεμάτη καυσαέριο αυτή πόλη, τη «νοστιμιά» της. Και ευτυχώς υπάρχουν ακόμα μερικοί κάτοικοι του κέντρου που φροντίζουν με κάθε ευκαιρία να τα αναδεικνύουν. Μία από αυτούς η Κατερίνα Κέντρου, που είναι ηθοποιός, τραγουδίστρια και παράλληλα αναλαμβάνει «πολιτιστικές βόλτες» τουριστών στο κέντρο της Αθήνας. Αυτό σημαίνει ότι από νωρίς το πρωί συγκεντρώνει όσους ενδιαφέρονται να γνωρίσουν τη λιγότερο «τουριστική» και περισσότερο «αστική αλλά και παραδοσιακή» πλευρά της πόλης, μέσα από γνήσιες γεύσεις, αρώματα και εικόνες.

Έχοντας εξερευνήσει το κέντρο της Αθήνας όσο λίγοι, η Κατερίνα μάς σύστησε 5 στέκια με παραδοσιακές γεύσεις που όλοι πρέπει να έχουμε κάποια στιγμή δοκιμάσει.

Γαλακτομπούρεκο και ρυζόγαλο στο γαλακτοπωλείο-ζαχαροπλαστείο Η Στάνη, στην Ομόνοια

Τουρίστας στην πόλη: 5 παραδοσιακές γεύσεις στο κέντρο της Αθήνας
Φωτογραφία: stani1931.com

Από το 1931, όπως αναγράφει η επιγραφή, η Στάνη βρίσκεται πέντε λεπτά από το μετρό της Ομόνοιας και έχει τα πιο ωραία ρυζόγαλα, κρέμες, γιαούρτι πρόβειο, θεϊκό γαλακτομπούρεκο και άλλα γλυκά. Εκεί μπορείς να καθίσεις για να απολαύσεις, εκτός από τα υπέροχα γλυκά, και τα φοβερά αβγά μάτια, που είναι τέλεια για μεσημεριανό αν έχεις κολλήσει στο κέντρο και ψάχνεις κάτι γρήγορο και ταυτόχρονα σπιτικό.

Η Στάνη: Μ. Κοτοπούλη 10, Ομόνοια.

Ελληνικός καφές στη χόβολη στο ιστορικό Mokka στη Βαρβάκειο ή στο νεοσύστατο μαγαζί Ζουμπουρλού στην πλατεία Ηρώων στου Ψυρρή

Η χόβολη, δηλαδή η στάχτη από ξυλοκάρβουνα, χρησιμοποιείται εδώ και εκατοντάδες χρόνια ως ένα μέσο παρασκευής παραδοσιακού καφέ, σε όλο τον κόσμο (κυρίως στην Ανατολή). Σε αυτήν, καθώς καίει για ώρες, ο καφές αργοψήνεται και γίνεται έτσι πιο γευστικός. Είναι λίγα πλέον τα μαγαζιά του κέντρου που σερβίρουν ελληνικό καφέ φτιαγμένο παραδοσιακά, στη χόβολη, και από αυτά δύο είναι που ξεχωρίζουν.

Η Mokka (κοντά στη Βαρβάκειο Αγορά), που έχει παραδοσιακό ύφος καφενείου και η Ζουμπουρλού που αναβιώνει τα καφέ της Κωνσταντινούπολης με έναν μοντέρνο αέρα. Στο πρώτο ο ελληνικός έρχεται με λουκούμι τριαντάφυλλο, ενώ στο δεύτερο με γλυκό υποβρύχιο! Αξίζει σίγουρα να τα επισκεφθείτε και τα δύο.

Mokka: Αθηνάς 44, Αθήνα. Ζουμπουρλού: Αισχύλου 4, Αθήνα.

Παραδοσιακές πίτες στο Harry's Kitchen στο Σύνταγμα

Σε ένα μικρό στενό μεταξύ Καραγιώργη Σερβίας και Βουλής βρίσκονται η Γιούλη και ο Χάρης με τις χειροποίητες πίτες τους να γίνονται ανάρπαστες κάθε μέρα στο μόλις 1 μ. πρόσοψης μαγαζί τους.

Παραδοσιακές γεύσεις
Φωτογραφία: Φραντζέσκα Γιαϊτζόγλου Watkinson/24 Media

Φωτογραφίες: Oneman.gr / Φραντζέσκα Γιαϊτζόγλου Watkinson

Οι πίτες είναι φτιαγμένες με ζύμη από συνταγή της γιαγιάς του Χάρη και κάθε μία από αυτές έχει τη δική της ομορφιά. Προσωπικές αγαπημένες: καυτερή με κιμά (Αττάλειας) και μανιταρόπιτα. Στην τελευταία, το μανιτάρι ψήνεται μέσα στη ζύμη και έτσι κρατάει όλη του την νοστιμιά! Είναι ανοιχτά καθημερινά 7-3 και αν πας προς το τέλος της μέρας μάλλον δε θα βρεις τίποτα...

Harry's Kitchen: Αξαρλιάν 2, Αθήνα.

Τυλιχτό σουβλάκι στον Κώστα στην πλατεία Αγίας Ειρήνης

Ο Κώστας είναι στην Αγίας Ειρήνης από το 1946 και φτιάχνει ένα από τα πιο νόστιμα τυλιχτά σουβλάκια που έχεις δοκιμάσει ποτέ. Το μυστικό του είναι η σάλτσα ντομάτας, αντί της κλασικής με το τζατζίκι, και οι δύο επιλογές στα κρέατα, όλα φρέσκα: καλαμάκι χοιρινό ή μπιφτέκι.

Τουρίστας στην πόλη: 5 παραδοσιακές γεύσεις στο κέντρο της Αθήνας
Φωτογραφία: Κατερίνα Κέντρου

Η πίτα του τηγανίζεται και η φρέσκια ντομάτα κόβεται την ώρα που ετοιμάζεται το κάθε σουβλάκι με όλα τα υλικά να σιγομαγειρεύονται μέσα στην πίτα ενώ η σάλτσα ντομάτας τα δένει. Οι ουρές του είναι φημισμένες γι' αυτό είναι καλύτερα να τον επισκεφθείτε πρωινές (!) ή απογευματινές ώρες. Άλλωστε, όταν τελειώσουν οι πρώτες ύλες της μέρας κατεβάζει ρολά!

Τα σουβλάκια του Κυρ-Κώστα: Πλ. Αγίας Ειρήνης 2.

Γλυκό του κουταλιού στη Μελίνα στην Πλάκα

Το καφέ που είναι αφιερωμένο στη Μελίνα Μερκούρη, στην Πλάκα, μπορεί να το γνωρίζετε. Αυτό που ίσως δεν γνωρίζετε είναι ότι έχει την μεγαλύτερη ποικιλία σε γεύσεις γλυκών του κουταλιού, με επιλογές όπως κάστανο, σύκο, βύσσινο και πολλά άλλα! Δοκιμάστε τα μαζί με ελληνικό καφέ ή ένα παγωτό βανίλια.

Μελίνα: Λυσίου 22, Πλάκα.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.