XENNIALS: ΜΗΠΩΣ ΑΝΗΚΕΙΣ ΣΤΗ ΓΕΝΙΑ ΠΟΥ ΔΕΝ ΑΝΗΚΕΙ ΠΟΥΘΕΝΑ;
Βρίσκονται ανάμεσα στη Generation X και τη Generation Y. Οι Xennials είναι εκείνοι που απόλαυσαν μια αναλογική παιδική ηλικία, αλλά η ενηλικίωσή τους ήταν ψηφιακή.
Μεγάλωσα χωρίς ίντερνετ και μηχανές αναζήτησης. Στη βιβλιοθήκη του πατρικού μου σπιτιού υπάρχει ακόμα η εγκυκλοπαίδεια που χρησιμοποιούσα για τις σχολικές εργασίες και τα ξενόγλωσσα λεξικά.
Μεγάλωσα χωρίς κινητό. Για να βρεθώ με τους φίλους μου, έπρεπε να πάρω τηλέφωνο στο σταθερό, να συμφωνήσουμε για την ώρα και το μέρος και, στη συνέχεια, να εμφανιστούμε στο συμφωνημένο σημείο τη συμφωνημένη ώρα. Ήταν η εποχή που ξέραμε απέξω νούμερα και μικρά ονόματα μανάδων και πατεράδων. Αν κάποιος αργούσε στο ραντεβού, ο μόνος τρόπος επικοινωνίας ήταν να πάρουμε από κάποιο καρτοτηλέφωνο σπίτι του και να ρωτήσουμε αν έχει ώρα που έφυγε.
Μεγάλωσα χωρίς κοινωνικά δίκτυα. Για να μάθω τι έκαναν οι φίλοι μου το Σαββατοκύριακο και στις διακοπές τους, έπρεπε να συναντηθούμε για να πούμε τα νέα μας.
Και κάποια στιγμή, δειλά δειλά, μπήκε στη ζωή μας η τεχνολογία. Ήμουν ήδη στην εφηβεία όταν στο σπίτι πήραμε υπολογιστή (κάτι τεράστια κουτιά που καλά καλά δεν ξέραμε πώς λειτουργούν), ενώ επέκτησα το πρώτο μου κινητό (ένα Motorola StarTAC) κάπου στα τέλη του λυκείου. Όσο για τη μουσική; Από τις κασέτες που γράφαμε περάσαμε στο Napster και αργότερα στο YouTube.
Καλώς ορίσατε στον κόσμο των Xennials, τη μικρογενιά που τοποθετείται ανάμεσα στη Generation X και τους Millennials.
Από την αναλογική στην ψηφιακή εποχή
Σύμφωνα με την κατηγοριοποίηση που συνήθως χρησιμοποιείται, η Generation X περιλαμβάνει όσους γεννήθηκαν μεταξύ 1965 και 1980, ενώ η Generation Y (Millennials) όσους γεννήθηκαν μεταξύ 1981 και 1996. Οι Xennials τοποθετούνται περίπου ανάμεσα στο 1977 και το 1983. Επομένως εγώ, «παιδί της Αλλαγής», βρέθηκα στο μεταίχμιο δύο εποχών.
Είχα αναλογική παιδική ηλικία, αλλά ψηφιακή ενηλικίωση. Μεγάλωσα με τους πρώτους ηλεκτρονικούς υπολογιστές και dial-up σύνδεση στο ίντερνετ, χωρίς όμως οι τεχνολογίες αυτές να αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητάς μου. Όταν ήρθαν τα κινητά τηλέφωνα, τα social media και οι νέες ψηφιακές τεχνολογίες, ήμουν αρκετά μεγάλη ώστε να θυμάμαι τη ζωή πριν από αυτά, αλλά και αρκετά νέα ώστε να τα υιοθετήσω σχετικά εύκολα.
Όπως έχει περιγράψει ο Dan Woodman, καθηγητής Κοινωνιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Μελβούρνης, αυτή η χρονική συγκυρία δημιούργησε μια «ιδιαίτερα μοναδική εμπειρία».
Οι Xennials ζήσαμε σε μια ηλικία κατά την οποία μπορούσαμε να προσαρμοστούμε στην ψηφιακή αλλαγή και να επιλέξουμε πώς θα χρησιμοποιήσουμε τις νέες τεχνολογίες. Ίσως αυτό να είναι το χαρακτηριστικό που μας διαφοροποιεί: ότι δεν χρειάστηκε να μάθουμε κάτι από την αρχή, αλλά ούτε μεγαλώσαμε θεωρώντας ότι η ζωή μας τελειώνει μόλις κοπεί το ρεύμα και πέσει το ίντερνετ.
ΟΙ XENNIALS ΖΗΣΑΜΕ ΣΕ ΜΙΑ ΗΛΙΚΙΑ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΟΠΟΙΑ ΜΠΟΡΟΥΣΑΜΕ ΝΑ ΠΡΟΣΑΡΜΟΣΤΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΨΗΦΙΑΚΗ ΑΛΛΑΓΗ ΚΑΙ ΝΑ ΕΠΙΛΕΞΟΥΜΕ ΠΩΣ ΘΑ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΣΟΥΜΕ ΤΙΣ ΝΕΕΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ.
Η ενδιάμεση γενιά
Ο όρος Xennial φαίνεται να χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά το 2014, σε άρθρο της Sarah Stankorb και του Jed Oelbaum, όπου η πρώτη περιέγραψε ανθρώπους που είχαν γεννηθεί σε αυτή τη θολή περιοχή ανάμεσα στη Gen X και τους Millennials.
Αν και προς το παρόν δεν υπάρχει ισχυρή ακαδημαϊκή τεκμηρίωση που να επιβεβαιώνει ότι αποτελούν ξεχωριστή γενιά, η ιδέα βρήκε ανταπόκριση, ίσως γιατί πολλοί άνθρωποι της ηλικίας μου ένιωθαν ότι δεν ταίριαζαν απόλυτα στις υπάρχουσες κατηγορίες.
Τα ασαφή όρια των γενεών
Η ιδέα της micro-generation αυτής απέκτησε μεγάλη δημοτικότητα χάρη στον Woodman, όταν εκείνος μίλησε για το ενδεχόμενο να χωριστούν διαφορετικά τα όρια ανάμεσα στις γενιές. Ωστόσο, ο ίδιος έχει επισημάνει ότι οι διαχωρισμοί αυτοί δεν είναι ιδιαίτερα σταθεροί, καθώς συχνά προέρχονται από τη Βόρεια Αμερική, βασίζονται σε σχετικά αυθαίρετες ημερομηνίες και προσπαθούν να περιγράψουν κοινωνικές αλλαγές που δεν έχουν πάντα σαφή χρονικά όρια.
Επίσης, αν και θεωρείται ότι οι Xennials δεν είναι τόσο κυνικοί όσο η στερεοτυπική εικόνα της Gen X, ούτε τόσο αισιόδοξοι όσο η στερεοτυπική εικόνα των Millennials, καλό είναι να θυμόμαστε ότι οι γενιές δεν είναι άνθρωποι με κοινή προσωπικότητα. Δεν μεγαλώνουν όλοι με τον ίδιο τρόπο. Η εμπειρία κάποιου επηρεάζεται από την οικονομική κατάσταση της οικογένειάς του, την πρόσβασή του στην τεχνολογία, το πόσο γρήγορα υιοθέτησε η οικογένειά του τις νέες τεχνολογίες, αλλά και από το φύλο και το πολιτισμικό περιβάλλον.
Ίσως αυτό που κάνει εμάς τους Xennials γοητευτικούς είναι η εμπειρία που προσπαθεί να περιγράψει ο όρος. Είμαστε αυτοί οι… ενδιάμεσοι που ξέρουμε να πλοηγηθούμε με τον οδικό χάρτη Αθήνας-Πειραιά-Προαστίων (αν δεν ξέρεις τι είναι, google it), αλλά και με το gps του κινητού.