point3d/ unsplash

ΑΥΤΑ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΠΙΟ ΒΡΩΜΙΚΑ ΣΗΜΕΙΑ ΣΕ ΕΝΑ ΔΩΜΑΤΙΟ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΟΥ

Μια μικροβιολόγος εξηγεί ποια είναι τα πιο βρώμικα σημεία σε ένα δωμάτιο ξενοδοχείου και προτείνει τι να κάνουμε για να προστατεύσουμε την υγεία μας.

Τρία είναι τα πράγματα που πολλοί από εμάς τσεκάρουμε, πριν κλείσουμε δωμάτιο σε ένα ξενοδοχείο για τις διακοπές μας: την τιμή, το πόσο κοντά βρίσκεται στα μέρη που θέλουμε να επισκεφτούμε και φυσικά το πρωινό που προσφέρει.

Όταν πλέον φτάσουμε εκεί, το πρώτο που ελέγχουμε είναι η καθαριότητα του χώρου, κάτι που δεν φαίνεται από τις φωτογραφίες. Συνήθως, η αξιολόγηση αυτή βασίζεται στην όραση και την όσφρησή μας, αφού δεν μπορούμε να κάνουμε επιτόπια μικροβιολογική ανάλυση. Υπάρχουν, όμως, ορισμένα σημεία που εξ ορισμού είναι πιο επιβαρυμένα από άλλα κι ας μην φαίνεται. Η Primrose Freestone, λέκτορας Κλινικής Μικροβιολογίας στο Πανεπιστήμιο του Leicester, μας… ξεναγεί στα σημεία αυτά.

Μπαίνοντας στο ξενοδοχείο

Πριν ακόμα μπούμε στο δωμάτιο, είναι πιθανό να μπούμε σε ένα ασανσέρ (ή να ανέβουμε μια σκάλα). «Τα κουμπιά του ασανσέρ είναι εστίες μικροβίων, αφού τα πατούν συνεχώς  πολλά διαφορετικά άτομα, τα οποία μπορεί να μεταφέρουν μικροοργανισμούς στην επιφάνεια του κουμπιού». Κάτι ανάλογο φαντάζομαι ισχύει και για την κουπαστή της σκάλας. Φυσικά, τα χερούλια στις πόρτες δεν βρίσκονται σε καλύτερη κατάσταση, εκτός εάν απολυμαίνονται τακτικά.

Τι συμβαίνει με το μπάνιο

Συνήθως το ποτήρι που υπάρχει στο μπάνιο δεν είναι μιας χρήσης, επομένως το πλένουμε πριν το χρησιμοποιήσουμε, μιας και δεν μπορούμε να είστε σίγουροι αν έχει καθαριστεί σωστά. Μπορούμε να το πλύνουμε με σαμπουάν ή το αφρόλουτρό μας, προτείνει η ειδικός. Σε γενικές γραμμές, η τουαλέτα και το μπάνιο τείνουν να καθαρίζονται πιο σχολαστικά από το υπόλοιπο δωμάτιο ενός ξενοδοχείου και είναι συχνά τα λιγότερο επιβαρυμένα.

Ξέρεις ποια είναι τα πιο βρώμικα σημεία σε ένα δωμάτιο ξενοδοχείου;
Freepik

Μια βόλτα στο δωμάτιο

Το κρεβάτι, τα σεντόνια και τα μαξιλάρια μπορούν να φιλοξενήσουν ορισμένους ανεπιθύμητους επισκέπτες. Μελέτη του 2020 διαπίστωσε ότι στις επιφάνειες αυτές υπήρχε σημαντική μόλυνση από ιούς, με τα επίπεδα να είναι ιδιαίτερα υψηλά, μετά την αποχώρηση από το δωμάτιο ενός προσυμπτωματικού ασθενή COVID-19. Ωστόσο, τα σεντόνια και οι μαξιλαροθήκες αλλάζονται μετά την αποχώρηση των επισκεπτών.

Όμως, τι συμβαίνει με άλλες επιφάνειες, όπως το κομοδίνο, το τηλέφωνο, ο βραστήρας, η καφετιέρα, ο διακόπτης των φώτων, το τηλεχειριστήριο; Αυτές οι επιφάνειες δεν απολυμαίνονται πάντα μεταξύ των επισκεπτών και ιοί, όπως ο νοροϊός, μπορούν να ζήσουν σε αυτές για μέρες. Τα μαξιλάρια, οι κουρτίνες, οι περσίδες είναι επίσης δύσκολο να απολυμανθούν.

Ξέρεις ποια είναι τα πιο βρώμικα σημεία σε ένα δωμάτιο ξενοδοχείου;
Freepik

Ανεπιθύμητοι επισκέπτες

Εάν όλα τα παραπάνω δεν είναι αρκετά, υπάρχουν και οι κοριοί που πρέπει να σκεφτούμε. Ευτυχώς, τα τσιμπήματά τους δεν είναι πολύ πιθανό να μας μεταδώσουν κάποια ασθένεια. Ωστόσο, οι περιοχές του δαγκώματος μπορεί να εμφανίσουν φλεγμονή και να μολυνθούν. Αν πιστεύουμε ότι υπάρχουν κοριοί στο δωμάτιο, ενημερώνουμε τους υπεύθυνους του ξενοδοχείου και πριν επιστρέψουμε σπίτι, καθαρίζουμε προσεκτικά τις αποσκευές και τα ρούχα μας.

Ξέρεις ποια είναι τα πιο βρώμικα σημεία σε ένα δωμάτιο ξενοδοχείου;
pexels-pixabay

Ποια είναι η λύση;

Η πιο απλή και αποτελεσματική λύση στο πρόβλημα της καθαριότητας είναι το τακτικό πλύσιμο των χεριών με σαπούνι και νερό ή η χρήση απολυμαντικού χεριών πριν αγγίξουμε το πρόσωπό μας ή πριν καταναλώσουμε φαγητό ή ποτό. Επίσης, μπορούμε να έχουμε μαζί μας ένα πακέτο αντισηπτικά μαντηλάκια, με τα οποία θα καθαρίσουμε τις σκληρές επιφάνειες του δωματίου. Μπορούμε, τέλος, να έχουμε μαζί μας και ένα ζευγάρι παντόφλες, ώστε να αποφύγουμε να περπατάμε ξυπόλητοι στα χαλιά του ξενοδοχείου.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.