iStock

ΗΜΙΜΟΝΙΜΟ ΜΑΝΙΚΙΟΥΡ: ΥΠΑΡΧΕΙ ΛΟΓΟΣ ΑΝΗΣΥΧΙΑΣ;

Το ημιμόνιμο μανικιούρ είναι μια τεχνική με πολύ καλό αποτέλεσμα και διάρκεια, αλλά για να προλάβεις τους πιθανούς κινδύνους που κρύβει καλό είναι να ακολουθείς τις συμβουλές που σου δίνουμε.

Από το 2008 που προστέθηκε στις υπηρεσίες των nail salons, το ημιμόνιμο μανικιούρ έχει κάνει τη ζωή μας πιο εύκολη κι έχει γίνει η πιο δημοφιλής τεχνική που ζητούν όσες γυναίκες βάφουν τα νύχια τους. Είναι η λύση όταν δεν έχεις χρόνο να πηγαίνεις συχνά στο nail salon ή όταν κάνεις πολλές δουλειές καθημερινά στο σπίτι. Επίσης, συμφέρει οικονομικά, γιατί αν και κοστίζει παραπάνω από ένα κανονικό μανικιούρ, μένει άθικτο στα χέρια για περισσότερο χρόνο.

Ωστόσο, οι ειδικοί είναι ιδιαίτερα επιφυλακτικοί με τη συστηματική και μακροχρόνια επανάληψη του ημιμόνιμου μανικιούρ. Βασικά, εκφράζουν την ανησυχία ότι μπορεί να επιταχύνει τη γήρανση και να αυξήσει τις πιθανότητες εμφάνισης καρκίνου στο δέρμα.

Γιατί το ημιμόνιμο μανικιούρ έχει μπει στο στόχαστρο

«To πρόβλημα με τις λάμπες πολυμερισμού, τα γνωστά φουρνάκια, είναι ότι εκπέμπουν υπεριώδη ακτινοβολία UVA, η οποία “στερεώνει” το χρώμα στα νύχια», λέει ο γυναικολόγος Στέργιος Παπαζαχόπουλος. Σε σύγκριση με τη UVB, η ακτινοβολία UVA διεισδύει βαθύτερα στο δέρμα, ενώ διαπερνάει ακόμα και τα τζάμια και τα σύννεφα. Με λίγα λόγια, είναι υπεύθυνη για πολλές παθήσεις, από τη φωτογήρανση μέχρι τον καρκίνο του δέρματος και κυτταρικές αλλοιώσεις.

ημιμόνιμο μανικιούρ
iStock

Σε πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Nature Communications, οι ερευνητές εξέθεσαν κύτταρα από ανθρώπους και ποντίκια στην ακτινοβολία που εκπέμπουν τα φουρνάκια. Έπειτα από 20 λεπτά, το 30% των κυττάρων πέθανε, ενώ κάποια από όσα επέζησαν παρουσίασαν βλάβη στο DNA. «Οι βλάβες αυτές μοιάζουν με εκείνες που προκαλεί το μελάνωμα», ανέφερε η Δρ. Maria Zhivagui, συν-συγγραφέας της μελέτης. Τόνισε ωστόσο ότι η μελέτη δεν αποδεικνύει ότι οι λάμπες UV προκαλούν καρκίνο στον άνθρωπο, γιατί τα κύτταρα στο εργαστήριο είναι πιο ευάλωτα από ό,τι εκείνα του ανθρώπινου χεριού, που καλύπτεται από μια παχιά εξωτερική μεμβράνη γεμάτη από νεκρά κύτταρα.

Όσο οι έρευνες πάνω στους πιθανούς κινδύνους συνεχίζονται, οι γυναίκες δεν θα σταματήσουν να κάνουν ημιμόνιμο μανικιούρ, γιατί είναι και οικονομικό και πρακτικό. Μπορείς όμως να ακολουθήσεις μερικές απλές συνήθειες προστασίας και πρόληψης, για να έχεις το κεφάλι σου ήσυχο.

3 τρόποι να προστατέψεις τα χέρια σου από την ακτινοβολία του ημιμόνιμου μανικιούρ

1. Περιόρισε τη συχνότητα εφαρμογής

Οι δερματολόγοι συστήνουν να κάνεις ημιμόνιμο μανικιούρ όσο πιο σπάνια γίνεται. Ξέχνα, λοιπόν, την επανάληψη δύο φορές τον μήνα! Εκτός από το υπό έρευνα αυξημένο ρίσκο για καρκίνο του δέρματος, η συνεχής έκθεση στην υπεριώδη ακτινοβολία προκαλεί φωτογήρανση, δηλαδή περισσότερες ρυτίδες και κηλίδες. Άλλος ένας λόγος για να περιορίσεις τη συχνότητα είναι ότι τα νύχια γίνονται πιο εύθραυστα, ξεφλουδίζουν και σπάνε πιο εύκολα.

ημιμόνιμο μανικιούρ
iStock

2. Αντηλιακό πριν το φουρνάκι!

Σύμφωνα με την Αμερικανική Ακαδημία Δερματολογίας, η εφαρμογή αντηλιακής κρέμας στη ράχη του χεριού και στα δάχτυλα πριν από το ημιμόνιμο μανικιούρ είναι απαραίτητη. Χρησιμοποίησε μια αντηλιακή κρέμα με υψηλό δείκτη προστασίας, από 30 και πάνω, που προσφέρει προστασία ευρέος φάσματος από την ηλιακή ακτινοβολία UVA και UVB. Προτίμησε ένα ανθεκτικό αντηλιακό με φυσικά φίλτρα, τα οποία αντανακλούν το φως και προσφέρουν άμεση προστασία. Αν το αντηλιακό σου έχει χημικά φίλτρα, τότε κάνε την επάλειψη τουλάχιστον 20 λεπτά πριν βάλεις τα χέρια στο φουρνάκι.

3. Χρήση γαντιών

Μια εναλλακτική λύση προστασίας είναι να φοράς γαντάκια χωρίς δάχτυλα, ώστε την ώρα του ημιμόνιμου να μένουν εκτεθειμένα μόνο τα νύχια.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.