iStock

4 TIPS ΓΙΑ ΔΙΑΚΟΠΕΣ ΧΩΡΙΣ ΑΓΧΟΣ

Το άγχος δεν έχει θέση στο καλοκαίρι μας. Ως άνθρωπος που αγχώνεται εύκολα και (σχεδόν) για τα πάντα, μοιράζομαι μερικές συμβουλές επιβίωσης από το άγχος το καλοκαιρινών διακοπών.

«Μπορείς να δεις το άγχος και ως κάτι θετικό». «Το λίγο άγχος είναι παραγωγικό». «Είναι φυσιολογικό να νιώθεις άγχος αλλά προσπάθησε να το διαχειριστείς». Ως αγχώδες άτομο, όλες οι παραπάνω φράσεις-συμβουλές με βρίσκουν αντίθετη. Πολύ απλά γιατί το άγχος εισβάλλει σε κάθε πτυχή της ζωής μου –ακόμα και στις διακοπές– και εκ πείρας μπορώ να πω ότι ούτε παραγωγικό ούτε θετικό μπορεί να είναι.

Συνήθως πριν αναχωρήσω για ένα ταξίδι, το άγχος μου χτυπάει την πόρτα και εμφανίζεται με τη μορφή διαφόρων ειδών ερωτήσεων: Έχω πακετάρει τα σωστά πράγματα; Θα προλάβω το αεροπλάνο; Έχω πάρει μαζί την ταυτότητα; Αν αρρωστήστω τι θα κάνω;  Αν κολλήσω κορονοϊό, θα χάσω τις διακοπές μου;

Δεν είναι, βέβαια, μόνο το άγχος που σου προκαλούν οι διακοπές, αλλά και αυτό που κουβαλάς για όσα αφήνεις πίσω σου. Εκκρεμότητες στη δουλειά ή τις προσωπικές σου σχέσεις, ειδοποιήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που σου υπενθυμίζουν την προηγούμενη (κανονική) ζωή σου, email που έχεις αμελήσει να απενεργοποιήσεις και πολλές ακόμα υπενθυμίσεις της καθημερινότητάς σου σε συνοδεύουν στις διακοπές. Το αποτέλεσμα; Να μην αφήνεις τον εαυτό σου να χαλαρώσει όπως θα έπρεπε.

καλοκαίρι
iStock

Συμβουλές για διακοπές χωρίς άγχος

1. Πάρτε χαρτί και μολύβι και οργανωθείτε

Στις διακοπές, όπως και στη δουλειά μας, η οργάνωση είναι το παν, ιδιαίτερα όταν έχουμε ένα συγκεκριμένο χρονικό πλαίσιο για να τις απολαύσουμε. Αν όλα είναι έτοιμα από πριν (εισιτήρια, δωμάτια, συνοδοιπόροι), τότε δεν υπάρχει λόγος για περαιτέρω άγχος. Τα απρόοπτα είναι μέσα στο πρόγραμμα ούτως ή άλλως, και δεν μπορούμε δυστυχώς να τα προβλέψουμε. Το αν, για παράδειγμα, απεργήσει το προσωπικό της αεροπορικής εταιρείας με την οποία πρόκειται να πετάξετε και εν τέλει ακυρωθεί η πτήση δεν πρόκειται να το γνωρίζετε εκ των προτέρων ούτως ή άλλως, οπότε βγάλτε το από το μυαλό σας.

καλοκαίρι
iStock

2. Βάλτε όρια και μάθετε να λέτε «όχι»

Τα όρια είναι σημαντικά σε κάθε τομέα της ζωής μας. Καταλαβαίνουμε ότι δεν είναι εύκολο κάποιος να «αποσυνδεθεί» τελείως από τη μια μέρα στην άλλη. Ιδανικά και προκειμένου να αποκομίσετε, όμως, τα μέγιστα οφέλη δεν θα πρέπει να ασχοληθείτε καθόλου με το κινητό σας. Αν πάλι η φύση της δουλειάς σας είναι τέτοια που επιβάλλει την απασχόληση έστω και μισή ώρα την ημέρα, φτιάξτε ένα πρόγραμμα και αποφασίστε ότι μόνο μία συγκεκριμένη ώρα θα ασχολείστε με τις εκκρεμότητες της δουλειάς. Με άλλα λόγια, θέστε όρια και τηρήστε τα.

Απαραίτητη προϋπόθεση για αυτό είναι η ενημέρωση των συναδέλφων σας για το πρόγραμμά σας και τους τρόπους επικοινωνίας σε περίπτωση ανάγκης.

3. Η αυτοφροντίδα στο επίκεντρο

Όταν πηγαίνετε διακοπές, μην αφήνετε όλη τη ζωή σας πίσω. Πάρτε μαζί σας τις δραστηριότητες αυτοφροντίδας, είτε πρόκειται για μισή ώρα τρέξιμο δίπλα στην παραλία, λίγα λεπτά διαλογισμού, μια προπόνηση γιόγκα την ημέρα ή οτιδήποτε άλλο κάνετε για να προσέχετε τον εαυτό σας.

Αυτές οι συνήθειες θα σας βοηθήσουν να είστε πιο ισορροπημένοι το διάστημα των διακοπών και να περιορίσετε το άγχος.

καλοκαίρι
iStock

4. Οι διακοπές είναι δικαίωμά μας

Μερικές φορές είναι δύσκολο να απαλλαγούμε από τα μοτίβα που έχουμε στο μυαλό μας. Ενώ τη μια στιγμή μπορεί να δείχνουμε αποφασισμένοι και έτοιμοι να απολαύσουμε την ηρεμία των διακοπών, την αμέσως επόμενη στιγμή μπορεί να μας κυριεύσει ο φόβος και το άγχος.

Τότε, είναι φρόνιμο να θυμίζουμε στον εαυτό μας τους βασικούς λόγους για τους οποίους πρέπει να σταματήσουμε να σκεφτόμαστε τη δουλειά ή όσα πράγματα της ρουτίνας μας μας αγχώνουν. Αξίζουμε τις διακοπές όχι μόνο επειδή πρόκειται για ένα νόμιμο δικαίωμά μας, αλλά επειδή χωρίς αυτές θα καταρρεύσουμε. Και μην ξεχνάτε να αφιερώσετε χρόνο στους αγαπημένους σας ανθρώπους, εκείνους που όλη τη χρονιά μπορεί να έχετε παραμελημένους, ίσως παραπάνω απ’ όσο θα έπρεπε.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.