iStock

6 ΕΝΔΕΙΞΕΙΣ ΠΟΥ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΠΡΟΒΛΕΨΟΥΝ ΕΝΑ ΔΙΑΖΥΓΙΟ

Μετά από έρευνα σε 130 νεόνυμφα ζευγάρια, επιστήμονες ισχυρίζονται ότι εντόπισαν 6 σημάδια που μπορούν να προβλέψουν το διαζύγιο με ακρίβεια πάνω από 90%.

O John Gottman είναι διάσημος για τις έρευνες του στις σχέσεις των ζευγαριών, τον γάμο και το διαζύγιο. Έχοντας ιδρύσει το Gottman Institute, το οποίο εξειδικεύεται στο θέμα αλλά και στην συμβουλευτική ζεύγους, και όντας ο ίδιος σε έναν ευτυχισμένο γάμο για 37 χρόνια, είναι μια αξιόπιστη πηγή για να μιλήσει για τα σημάδια που μπορεί να προβλέψουν ένα διαζύγιο.

Ο Gottman και η ομάδα του κατέληξαν σε 6 βασικές ενδείξεις πρόβλεψης διαζυγίου μετά από έρευνα που έκαναν σε 130 ζευγάρια τα οποία είχαν παντρευτεί πρόσφατα, στα πλαίσιο ενός εργαστηρίου που είχε δημιουργήσει ο ίδιος στο Πανεπιστήμιο της Ουάσινγκτον.

Για τις ανάγκες της συγκεκριμένης έρευνας, τα ζευγάρια αυτά κλήθηκαν να περάσουν 15 λεπτά στο εργαστήριο προσπαθώντας να λύσουν μια διαφωνία που είχαν, ενώ η συζήτησή τους βιντεοσκοπούνταν. Καθώς συζητούσαν, οι συμμετέχοντες στην έρευνα ήταν συνδεδεμένοι με αισθητήρες που μετρούσαν τα επίπεδα του στρες στον οργανισμό τους, αξιοποιώντας διάφορες μετρήσεις του κυκλοφορικού τους. Οι 6 ενδείξεις πρόβλεψης ενός διαζυγίου στις οποίες κατέληξε η ομάδα του Gottman είναι οι εξής:

1. Έντονο ξεκίνημα της συζήτησης

Όταν η συζήτηση του ζευγαριού ξεκινούσε με κριτική, σαρκασμό ή απαξίωση, είχε δηλαδή ένα έντονο και δύσκολο ξεκίνημα, η έρευνα έδειξε ότι αναπόφευκτα η συζήτηση θα είχε δυσάρεστη εξέλιξη και ο γάμος θα κατέληγε σε διαζύγιο. Η έρευνα απέδειξε ότι στο 96% των περιπτώσεων, η θετική ή αρνητική έκβαση της συζήτησης μπορούσε να προβλεφθεί ακόμη και από τα τρία πρώτα λεπτά.

6 ενδείξεις που μπορούν να προβλέψουν το διαζύγιο
iStock

2. Τα 4 είδη αρνητικής συμπεριφοράς

Όπως διαπίστωσαν οι ερευνητές παρακολουθώντας τα ζευγάρια που συμμετείχαν στην έρευνα, συγκεκριμένα είδη αρνητικής συμπεριφοράς μπορούσαν εύκολα να κλιμακωθούν, να έχουν σαρωτικές συνέπειες και να οδηγήσουν έναν γάμο σε διαζύγιο. Τα τέσσερα αυτά είδη συμπεριφοράς είναι η αρνητική κριτική, η απαξίωση, η αμυντική στάση και η απομάκρυνση.

3. Ξαφνικά ξεσπάσματα

Μιλάμε για τις περιπτώσεις που τα ξεσπάσματα θυμού του ενός συντρόφου είναι τόσο απότομα και έντονα, που αιφνιδιάζουν και ακινητοποιούν τον άλλο. Όταν τα τέσσερα είδη αρνητικής συμπεριφοράς συνδυάζονται με συχνά και έντονα ξεσπάσματα, τότε ο γάμος είναι πολύ πιθανό να διαλυθεί. Αν και μόνο ένα από τα τέσσερα είδη αρνητικής συμπεριφοράς είναι ικανό να καταστρέψει έναν γάμο, συνήθως οι γάμοι που οδηγούνται σε διαζύγιο έχουν και τα τέσσερα.

4. Η γλώσσα του σώματος

Όταν οι ερευνητές παρατήρησαν την γλώσσα του σώματος των ζευγαριών τις στιγμές που η επικοινωνία ήταν έντονη και η συζήτηση εξελίσσονταν σε διαμάχη, ήταν έκδηλη η δυσφορία στο σώμα τους. Μια από τις πλέον έκδηλες αρνητικές σωματικές αντιδράσεις ήταν η ταχυκαρδία, με τους συμμετέχοντες να έχουν περισσότερους από 100 χτύπους το λεπτό, και κάποιες φορές να ξεπερνούν τους 165.

6 ενδείξεις που μπορούν να προβλέψουν ένα διαζύγιο
iStock

Επιπλέον, παρατηρούνταν ορμονικές διακυμάνσεις, με την αδρεναλίνη να χτυπάει κόκκινο αλλά και αύξηση της αρτηριακής πίεσης. Όπως είναι φυσικό, σε αυτή την κατάσταση ήταν πολύ δύσκολο να επικοινωνήσουν σωστά και να επιλύσουν τις διαφορές τους.

5. Αποτυχημένες προσπάθειες αποφόρτισης

Πολλές φορές παίρνει αρκετό χρόνο μέχρι οι αρνητικές συμπεριφορές και τα έντονα ξεσπάσματα να διαλύσουν έναν γάμο. Παρ’ όλα αυτά, για τους ειδικούς είναι εύκολο να προβλέψουν ένα διαζύγιο από μία και μόνη συζήτηση. Πώς μπορεί να συμβαίνει αυτό; Αναλύοντας μια διαφωνία, συχνά μπορεί κανείς να αναγνωρίσει το μοτίβο που ακολουθεί η επικοινωνία ενός ζευγαριού. Ένας πολύ σημαντικός παράγοντας είναι το αν οι προσπάθειες αποφόρτισης της έντασης της συζήτησης από την πλευρά του ζευγαριού πετυχαίνουν ή όχι. Η αποτυχία αποφόρτισης είναι μια σαφής ένδειξη για την διάλυση ενός γάμου.

6. Άσχημες αναμνήσεις

Τα ζευγάρια που έχουν έναν ευτυχισμένο γάμο τείνουν να αναπολούν την αρχή της σχέσης τους με νοσταλγία και θετικά συναισθήματα. Θυμούνται πόσο όμορφα ένιωθαν στο ξεκίνημα της γνωριμίας τους, πόσο ενθουσιασμό είχαν όταν συναντιόνταν και πόσο πολύ θαύμαζαν ο ένας τον άλλον. Όταν μιλάνε για τις δύσκολες στιγμές που πέρασαν μαζί, αναφέρονται στην δύναμη που τους έδωσαν και τη σύνδεση που τους προσέφεραν αυτές οι δυσκολίες. Στις περιπτώσεις που κάτι τέτοιο δεν ισχύει, ο γάμος είναι πολύ πιθανόν να οδηγηθεί σε διαζύγιο.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.