Εικονογράφηση: Χριστίνα Αβδίκου

BREAKUP SEX: ΟΙ ΛΟΓΟΙ ΠΟΥ ΣΕ ΟΔΗΓΟΥΝ ΝΑ ΚΑΝΕΙΣ ΣΕΞ ΜΕ ΤΟΝ/ΤΗΝ ΠΡΩΗΝ ΣΟΥ

Πόσο καλή ιδέα είναι το σεξ με έναν ή μία πρώην σύντροφο και τι είναι αυτό που σε οδηγεί εκεί; Ψυχολόγοι βάζουν στο μικροσκόπιο το σεξ του χωρισμού.

Το έχεις συζητήσει με φίλους. Πιθανότατα να το έχεις κάνει κι εσύ. Σίγουρα, πάντως, το έχεις δει σε ταινίες. Το σεξ του χωρισμού (ή breakup sex όπως συνηθίζουμε να το λέμε) μοιάζει να είναι ένα περίπλοκο και πολυδιάστατο φαινόμενο, που καθοδηγείται από έναν συνδυασμό συναισθηματικών, ψυχολογικών και προσωπικών παραγόντων.

Τι είναι, όμως, αυτό που σε οδηγεί στο να έρθεις σε στενή επαφή με έναν ή μία πρώην σύντροφό σου; Και τελικά πόσο σε βοηθάει η κίνηση αυτή και σε ποιες περιπτώσεις είναι καλύτερα να την αποφύγεις;

Για επιλέγουμε το σεξ του χωρισμού

Πριν λίγα χρόνια, ομάδα Αμερικανών ψυχολόγων προσπάθησε να διερευνήσει τα κίνητρα και τις συναισθηματικές συνέπειες της σεξουαλικής δραστηριότητας μετά τον χωρισμό. Η έρευνα που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Evolutionary Psychology (Ιούλιος 2020) περιελάμβανε δύο μελέτες: η μία αφορούσε στον προσδιορισμό του πώς οι σχετικές εμπειρίες έκαναν τους εμπλεκόμενους να αισθάνονται σε σχέση με το πώς πίστευαν ότι θα ένιωθαν στο μέλλον και η άλλη αφορούσε στο γιατί άνδρες και γυναίκες επιδίδονται στο λεγόμενο σεξ του χωρισμού.

Στην πρώτη μελέτη, η ομάδα διαπίστωσε ότι η εμπειρία αυτή μπορεί να ωφελήσει περισσότερο τους άντρες παρά τις γυναίκες. Οι άντρες συμμετέχοντες ανέφεραν ότι ένιωθαν καλύτερα για τον εαυτό τους μετά το σεξ, ενώ οι γυναίκες ανέφεραν ότι ένιωθαν καλύτερα για τη σχέση που έληξε, αλλά χειρότερα για τον εαυτό τους.

Στην δεύτερη μελέτη, τα αποτελέσματα έδειξαν ότι το σεξ μετά τον χωρισμό φαίνεται να υποκινείται σε μεγάλο ποσοστό από τρεις παράγοντες: τη διατήρηση της σχέσης, τον ηδονισμό και την αμφιθυμία. Τι σημαίνει αυτό; Ότι οι συνήθεις λόγοι για να κάνεις σεξ με έναν/μία πρώην περιλαμβάνουν: το ότι αισθάνεσαι ωραία από την εμπειρία αυτή, το ότι δεν έχεις ξεκαθαρίσει πώς νιώθεις για το άλλο άτομο ή/και το ότι πιστεύεις πως υπάρχει τρόπος να αλλάξεις την κατάσταση. Οι άντρες έτειναν να υποστηρίζουν συχνότερα πιο ηδονιστικούς και αμφίθυμους λόγους.

σεξ του χωρισμού
Εικονογράφηση: Χριστίνα Αβδίκου

Μήπως νιώθεις μόνος/η;

Νεότερη μελέτη στο περιοδικό Personality and individual differences (Ιανουάριος 2024), ρίχνοντας μια πιο προσεκτική ματιά στο γιατί καταλήγουμε στο breakup sex, ανακάλυψε δύο κίνητρα.

– Ο φόβος να μείνεις μόνος/η: Ο φόβος να μείνεις μόνος/η ή οι ανησυχίες για την εύρεση νέου/ας συντρόφου μπορεί να οδηγήσει σε σεξουαλική επαφή μετά τον χωρισμό. Στην περίπτωση αυτή το breakup sex είναι ένας ρόπος να αποφύγεις ή να μειώσεις τους φόβους αυτούς. Η σωματική οικειότητα με έναν/μία πρώην σύντροφο μπορεί να προσφέρει μια προσωρινή αίσθηση ασφάλειας. Επιπλέον, αντιμέτωπος/η με επιλογές που φαίνονται λιγότερο ελκυστικές, μπορεί προσωρινά να αγνοήσεις τους λόγους πίσω από τον χωρισμό σου.

– Η κοινωνιοσεξουαλικότητα: Πρόκειται για ένα χαρακτηριστικό προσωπικότητας που αντικατοπτρίζει ατομικές διαφορές στην τάση των ανθρώπων να έχουν ευκαιριακές σεξουαλικές επαφές και σχέσεις χωρίς δέσμευση. Επομένως, τα άτομα με πιο χαλαρή στάση απέναντι στο σεξ συμμετέχουν πιο πρόθυμα σε σεξουαλικές επαφές μετά από έναν χωρισμό, κάτι που οφείλεται στην αυξημένη επιθυμία τους για σεξουαλικές εμπειρίες.

ΤΟ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΠΟΥ ΜΠΟΡΕΙΣ ΝΑ ΚΑΝΕΙΣ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΕΙΣ ΠΩΣ ΣΕ ΕΠΗΡΕΑΖΕΙ ΤΟ ΣΕΞ ΤΟΥ ΧΩΡΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΝΑ ΕΠΙΛΕΞΕΙΣ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΩΦΕΛΕΙ ΤΗΝ ΨΥΧΙΚΗ ΣΟΥ ΥΓΕΙΑ ΜΑΚΡΟΠΡΟΘΕΣΜΑ.

Αξίζει τον κόπο;

Καταρχάς, μην ξεχνάς ότι όταν τελειώνει μια σχέση, τα συναισθήματα που είχες για το άλλο άτομο δεν εξαφανίζονται ως διά μαγείας. Ο χωρισμός μπορεί να είναι μια περίπλοκη διαδικασία, που δεν ακολουθεί πάντα μια ευθεία πορεία.

Πάντως, εάν επιλέξεις το σεξ του χωρισμού επειδή ελπίζεις ότι θα σώσεις τη σχέση, είναι καλύτερο να το αποφύγεις. Το ίδιο χρειάζεται να κάνεις κι αν η επαφή αυτή σε εμποδίζει από το να προχωρήσεις τη ζωή σου. Από την άλλη, εάν το σεξ λειτουργεί ως ένα είδος επικύρωσης των καλών σημείων της σχέσης ή ολοκλήρωσης ενός κύκλου, τότε ίσως και να βοηθήσει.

Πάντως, μια λύση για όλους δεν υπάρχει. Το καλύτερο που μπορείς να κάνεις είναι να αξιολογήσεις πώς σε επηρεάζει το σεξ του χωρισμού και να επιλέξεις αυτό που ωφελεί την ψυχική σου υγεία μακροπρόθεσμα.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.