Εικονογράφηση: Ελένη Καστρινογιάννη

ΔΕΝ ΞΕΡΩ ΑΝ ΘΕΛΩ ΝΑ ΚΑΝΩ ΠΑΙΔΙΑ. ΓΙΑΤΙ ΛΟΙΠΟΝ ΜΕ ΑΠΑΣΧΟΛΕΙ ΤΟΣΟ Η ΓΟΝΙΜΟΤΗΤΑ ΜΟΥ;

Ακούστε το άρθρο
Ακούστε το άρθρο

Οι έρευνες δείχνουν ότι η μία στις πέντε, στις τέσσερις –ακόμα και στις τρεις σε κάποιες χώρες– γυναίκες δεν έχουν παιδιά. Κι όμως, οι ειδικοί τονίζουν ότι οι γυναίκες όλο και περισσότερο ενδιαφέρονται για την καλή κατάσταση και τη διατήρηση της γονιμότητάς τους.

Οι έρευνες δείχνουν ότι η μία στις πέντε, στις τέσσερις ή και στις τρεις (σε κάποιες χώρες) γυναίκες δεν έχουν παιδιά, κι όμως ταυτόχρονα οι ειδικοί τονίζουν ότι οι γυναίκες όλο και περισσότερο ενδιαφέρονται για την καλή κατάσταση και τη διατήρηση της γονιμότητάς τους.

Φταίει η πατριαρχική μας κοινωνία, οι «μανούλες» των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, το βιολογικό ρολόι που χτυπάει (;), η πίεση από τους συγγενείς και φίλους, τα στερεότυπα, η ανάγκη ή η υποχρέωση να γίνουν οι γυναίκες μάνες;

Οι γυναίκες, όσο μεγαλώνουν, καταλαμβάνονται όλο και περισσότερο από το άγχος της γονιμότητας – ακόμα και όταν δεν είναι σίγουρες ότι θέλουν πράγματι να κάνουν παιδιά. Μάλιστα, αυτό συμβαίνει και σε γυναίκες που δεν είχαν ποτέ ονειρευτεί τη μητρότητα, που δεν την είχαν στις σκέψεις ή στα σχέδιά τους. Αυτό το άγχος, η θλίψη και το πένθος ακόμα, γίνονται όλο και πιο έντονα όταν οι γυναίκες μάθουν ότι κάτι δεν πάει καλά με το αναπαραγωγικό τους σύστημα.

Η ενδομητρίωση, μία εγκυμοσύνη –που ακόμα κι αν ήταν ανεπιθύμητη– δεν πήγε τελικά καλά, οι ανωμαλίες στον κύκλο, η περιεμμηνόπαυση… Όλα αναστατώνουν τις γυναίκες. Και συχνά, όταν φοβούνται ότι δεν θα μπορέσουν τελικά να κάνουν παιδί, είναι εκείνη η στιγμή που νιώθουν ότι ίσως τελικά ήθελαν ένα παιδί. Μάλλον επειδή η γονιμότητα είναι συνυφασμένη –για την κοινωνία μας και το υποσυνείδητο πολλών από εμάς– με τη γυναικεία φύση.

γονιμότητα
Εικονογράφηση: Ελένη Καστρινογιάννη

Η ενασχόληση με τη γονιμότητα απασχολεί όλο και νεότερες γυναίκες

Αν και ο μέσος όρος ηλικίας που οι γυναίκες αποκτούν το πρώτο τους παιδί στις μέρες μας αυξάνεται, οι έρευνες δείχνουν ότι η έγνοια για την υγεία του αναπαραγωγικού τους συστήματος ξεκινά σε όλο και μικρότερες ηλικίες.

Οι γυναίκες σήμερα μεταξύ άλλων δεν προτίθενται εύκολα να συμβιβαστούν με τον οποιονδήποτε σύντροφο προκειμένου να κάνουν παιδιά στην «κατάλληλη» ηλικία, θέλουν να ασχοληθούν με τις σπουδές και την καριέρα τους πριν γίνουν μητέρες ή αναβάλλουν την απόφαση μέχρι να νιώθουν σωματικά ή/και συναισθηματικά έτοιμες.

Επιπλέον, οι γυναίκες είναι καλύτερα ενημερωμένες σήμερα και παρατηρούν, ακούν και βλέπουν γύρω τους πολλές περιπτώσεις ζευγαριών ή γυναικών που αν και προσπαθούν ή θέλουν, δυσκολεύονται να αποκτήσουν παιδιά, ίσως λόγω προβλημάτων που σχετίζονται με το αναπαραγωγικό σύστημα ενός εκ των δύο συντρόφων, ίσως και λόγω της ηλικίας που έχει περάσει και η οποία σχετίζεται άμεσα με τη γονιμότητα, ειδικά στις γυναίκες.

Αυτό που φαίνεται είναι ότι ακόμα κι αν οι γυναίκες δεν είναι σίγουρες για το δίλημμα της μητρότητας, έχουν στο πίσω μέρος του μυαλού τους τη γονιμότητα. Θέλουν να έχουν αυτήν την επιλογή και φοβούνται μήπως δεν καταφέρουν να κάνουν παιδί αν τελικά το θελήσουν. Αυτό αποδεικνύει άλλωστε και το συνεχώς αυξανόμενο ενδιαφέρον σχετικά με την κατάψυξη ωαρίων (που είναι και ο πιο σίγουρος τρόπος να εξασφαλίσει μία γυναίκα τη γονιμότητά της, χωρίς να την περιορίζει ο χρόνος που περνάει).

Πολλές γυναίκες δεν ξέρουν καν αν θέλουν παιδιά

Ανάμεσα στις πολλές γυναίκες που θέλουν να γίνουν μητέρες και σε εκείνες που είναι βέβαιες ότι δεν θέλουν, υπάρχουν πάρα πολλές που δεν είναι σίγουρες για το τι θέλουν ή τι θα θελήσουν στο μέλλον και που φοβούνται μήπως μετανιώσουν κάποια στιγμή που άφησαν τον χρόνο να περάσει. Οι άνθρωποι δεν συνηθίζουν να μιλούν για το ότι δεν είναι σίγουροι. Ακούμε για τις γυναίκες που δεν θέλουν παιδιά και για εκείνες που θέλουν, αλλά υπάρχουν και πολλές που βρίσκονται σε μία γκρίζα ζώνη.

Άλλωστε, το στερεοτυπικό αφήγημα λέει ότι πάντα θα λείπει κάτι από τη ζωή του ανθρώπου ο οποίος δεν θα κάνει παιδί, και ότι πάντα θα αναρωτιέται και θα αμφισβητεί την απόφασή του να μην γίνει γονιός (όποια οδό κι αν ακολουθήσει κανείς για την απόκτηση παιδιού, π.χ. υιοθεσία, γενετικό υλικό από δότη, παρένθετη μητέρα). Επιπλέον, σύμφωνα με τις έρευνες, συχνά δεν είμαστε καν εμείς οι ίδιοι που αποφασίζουμε, αλλά οι συνθήκες. Και για του λόγου το αληθές, αρκεί να μάθουμε ότι ακόμα κι αν πιστεύουμε το αντίθετο, οι έρευνες δείχνουν ότι το 80% των ανθρώπων που δεν έχουν παιδιά δεν απέκτησαν επειδή δεν ευνόησαν οι συνθήκες.

Θέλω ή δεν θέλω να κάνω παιδί τελικά;

Σε κάθε περίπτωση, για πολλούς ανθρώπους και συχνότερα για τις γυναίκες αυτή είναι μία πολύ δύσκολη απόφαση. Το να ξέρουν αν θέλουν ή δεν θέλουν. Το να αποφασίσουν πριν «τελειώσει» ο χρόνος τους. Το να το «παλέψουν» αν δεν έρθει εύκολα και φυσικά. Το να φτιάξουν τις συνθήκες, όταν αυτές από μόνες τους δεν είναι ιδανικές.

Σε όλο αυτό το διάστημα, η προστασία της αναπαραγωγικής υγείας και της γονιμότητας παραμένει προτεραιότητα και φέρει βάρος και συμβολισμούς που συχνά σχετίζονται με την ίδια την ανθρώπινη φύση μας. Ειδικά για τις γυναίκες. Οι περισσότεροι από εμάς έχουμε διδαχθεί, από νεαρή ήδη ηλικία, ότι οι γυναίκες είναι πραγματικά «ολοκληρωμένες» μόνο όταν γίνονται μητέρες, επομένως αυτό το αφήγημα αποτινάσσεται πολύ δύσκολα. Αλλά η αμφιθυμία για τη μητρότητα είναι φυσιολογική και, τελικά, δεν υπάρχει σωστή ή λάθος απόφαση – μόνο αυτό που είναι σωστό για τον καθένα.

Ευχαριστούμε για τη συνεργασία τη Δρ. Ναταλία Κουτρούλη, ψυχολόγο με εκπαίδευση στη Γνωσιακή Ψυχοθεραπεία και τη Συμβουλευτική. 

Βρείτε εδώ τα audio articles που είναι διαθέσιμα αυτή τη στιγμή.

Για να ακούτε τα άρθρα του OW που είναι διαθέσιμα σε ηχητική μορφή, μπορείτε να μας ακολουθήσετε σε Spotify και σε Apple Podcasts

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.