Εικονογράφηση: Ελένη Καστρινογιάννη

ΟΣΑ ΚΕΡΔΙΖΕΙΣ ΑΠΟ ΕΝΑ ΤΑΞΙΔΙ ΑΝ ΕΙΣΑΙ ΣΕ ΣΧΕΣΗ

Το ταξίδι λειτουργεί σαν τονωτική ένεση στη σχέση. Πρόσφατη επιστημονική έρευνα μελέτησε και κατέληξε στο πώς και το γιατί.

Αν βρίσκεσαι  σε μακροχρόνια σχέση, σίγουρα ξέρεις πως η ρουτίνα και οι καθημερινές υποχρεώσεις μπορούν να τη βάλουν σε μεγάλη δοκιμασία. Κάθε σύμβουλος γάμου θα σου πει πως το μυστικό για την ποιότητα και τη διάρκεια μιας σχέσης είναι το ζευγάρι να περνάει ανά τακτά διαστήματα χρόνο μαζί, από ένα ρομαντικό δείπνο έξω μέχρι ένα ολιγοήμερο ταξίδι, μακριά από τα παιδιά (αν υπάρχουν) και τα καθημερινά.

Αυτό που λίγο πολύ όλοι ξέρουμε εμπειρικά έρχεται να το επιβεβαιώσει μια νέα επιστημονική έρευνα, η οποία στόχο έχει να απαντήσει στο πώς και το γιατί ένα ταξίδι μπορεί να τονώσει και να αναζωογονήσει τη σχέση ενός ζευγαριού.

H ρουτίνα σκοτώνει τον έρωτα

Όσο κι αν η ρουτίνα μπορεί να βοηθάει το ζευγάρι να κρατά μια οργάνωση και έναν ίσο καταμερισμό εργασιών στη ροή της καθημερινότητας, η «μέρα της μαρμότας» που ζουν πολλά ζευγάρια που συζούν ή είναι παντρεμένα με παιδιά μπορεί να τελματώσει τη σχέση, με το πάθος και τον ενθουσιασμό να δίνουν την θέση τους στην πλήξη και τον εκνευρισμό.

Ένα ταξίδι είναι ο ιδανικός τρόπος να διαταραχθεί αυτή η ρουτίνα. Ξαπλωμένοι κάτω από το ήλιο στην παραλία ή την πισίνα, εξερευνώντας μια νέα πόλη, δοκιμάζοντας νέες γεύσεις και γεμίζοντας με νέες εικόνες, ήχους και μυρωδιές, οι σύντροφοι βλέπουν τα πράγματα αλλιώς. Η δύναμη του καινούργιου λειτουργεί σαν τονωτική ένεση στην σχέση και έχει μια μαγική επίδραση πάνω της.

Με αυτούς τους τρόπους το ταξίδι θα ωφελήσει τη σχέση σου
Εικονογράφηση: Ελένη Καστρινογιάννη

Το κίνητρο για συνεχή εξέλιξη

Όταν οι σύντροφοι αλληλοεπιδρούν μεταξύ τους, αποκτούν νέες δεξιότητες, νέες ιδέες και προοπτικές. Δεν είναι μόνο τα άτομα που αλλάζουν μέσα από αυτή τη διαδικασία, αλλά και η ίδια η σχέση.

Τα στοιχεία που συγκέντρωσε η έρευνα αποδεικνύουν ότι τα ζευγάρια που συμμετέχουν από κοινού σε δραστηριότητες βιώνουν μεγαλύτερη ικανοποίηση στη σχέση τους και εκδηλώνουν έντονο πάθος και σεξουαλική επιθυμία. Μια τέτοια δραστηριότητα είναι και τα ταξίδια.

Μπορεί το ταξίδι να ωφελήσει τη σχέση;

Οι ερευνητές που θέλησαν να απαντήσουν στο ερώτημα διεξήγαγαν δύο έρευνες. Η πρώτη έγινε σε δείγμα 234 ατόμων και η δεύτερη σε 204 ζευγάρια. Στην πρώτη μελέτη συγκρίθηκαν τα ταξίδια που τα άτομα πήγαιναν μόνα σε σχέση με αυτά στα οποία πήγαιναν με τον/τη σύντροφο τους. Και στις δύο μελέτες αξιολογήθηκε ο βαθμός στον οποίο τα άτομα συμμετείχαν σε κοινές δραστηριότητες κατά τη διάρκεια του ταξιδιού.

Όσοι πήγαν διακοπές με τον/τη σύντροφο τους εκδήλωσαν:

1. Πιο έντονο ερωτικό πάθος

Τα στοιχεία έδειξαν ότι τα ταξίδια με τον/τη σύντροφο που περιλάμβαναν κοινές δραστηριότητες είχαν συνέπεια την εκδήλωση εντονότερου πάθους όχι μόνο κατά την διάρκεια των διακοπών αλλά και μετά την επιστροφή.

2. Μεγαλύτερη σωματική οικειότητα

Η νέα έρευνα απέδειξε ότι η απομάκρυνση από τη ρουτίνα κάνει καλό στα επίπεδα σωματικής επαφής, στην τρυφερότητα, τα φιλιά, το άγγιγμα, το σεξ, και ενθαρρύνει τη σωματική σύνδεση. Τα στοιχεία από τη δεύτερη μελέτη έδειξαν ότι οι ερωτικοί σύντροφοι που μοιράζονταν περισσότερες δραστηριότητες ενώ έκαναν διακοπές μαζί ανέφεραν μεγαλύτερη σωματική οικειότητα και μετά το ταξίδι.

3. Υψηλότερη ικανοποίηση από τη σχέση

Όταν οι σύντροφοι πάνε μαζί ένα ταξίδι –και όχι καθένας ξεχωριστά– η σχέση τους ανανεώνεται και οι ίδιοι δηλώνουν μεγαλύτερη ικανοποίηση. Στη πρώτη μελέτη, η συμμετοχή σε κοινές δραστηριότητες κατά τη διάρκεια του ταξιδιού οδηγούσε σε μεγαλύτερη ικανοποίηση από την σχέση ακόμη και μετά την επιστροφή τους.

Κάποια extra tips σύμφωνα με την έρευνα

– Κάθε σχέση επωφελείται από το ταξίδι

Οι διακοπές ωφελούν τη σχέση, είτε αυτή έχει ξεκινήσει τρεις μήνες είτε τρεις δεκαετίες πριν.

– Δεν έχει σημασία η ποσότητα αλλά η ποιότητα

Δεν είναι το πόσο συχνά ταξιδεύετε αλλά το τι κάνετε στις διακοπές σας που κάνει τη διαφορά στην βελτίωση της σχέσης. Υπάρχουν πολλοί διαφορετικοί τύποι διακοπών, όμως σύμφωνα με την έρευνα αυτές που είναι ιδιαίτερα ωφέλιμες για τη σχέση είναι αυτές που περιλαμβάνουν νέες δραστηριότητες που οι σύντροφοι κάνουν μαζί.

– Δεν χρειάζεται να διαθέτεις υψηλό budget

Αρκεί να μοιράζεσαι κάτι νέο και ενδιαφέρον με τον/τη σύντροφό σου που να προκαλεί και στους δυο σας ενθουσιασμό. Δεν χρειάζεται να είναι κάτι ακριβό. Και κάτι προσιτό οικονομικά μπορεί να είναι εξίσου εποικοδομητικό και αναζωογονητικό για τη σχέση.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.