Unsplash Tabitha Turner

ΤΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΤΩΝ ΕΥΤΥΧΙΣΜΕΝΩΝ ΖΕΥΓΑΡΙΩΝ

Η ευτυχία είναι υποκειμενική υπόθεση. Όταν όμως παρατηρούμε ζευγάρια που ζουν ευτυχισμένα, εντοπίζουμε κοινά χαρακτηριστικά και καταλαβαίνουμε πώς μπορούμε να επιδιώξουμε κάτι ανάλογο.

Δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία ότι προσωπική ευτυχία αποτελεί μια πανανθρώπινη ανάγκη, που επηρεάζεται πολύ από την ποιότητα της συντροφικής-ερωτικής σχέσης του ατόμου. Όταν το άτομο βιώνει στιγμές ευτυχίας σε αυτό το επίπεδο, ενισχύεται η αίσθηση ικανοποίησης, ευδαιμονίας και επιτυχίας στο σύνολο της ζωής του.

Βέβαια, δεν μπορεί να οριστεί με σαφήνεια και αντικειμενικό τρόπο τι ακριβώς συνιστά την ευτυχία σε μια συντροφική σχέση. Όπως πολλά άλλα ζητήματα, είναι μια υπόθεση καθαρά προσωπική και υποκειμενική.

Από την άλλη, έρευνες στον χώρο της ψυχολογίας αναδεικνύουν ορισμένα χαρακτηριστικά γνωρίσματα, απόψεις και συμπεριφορές που φαίνεται να είναι κοινά στα ζευγάρια που θεωρούνται ευτυχισμένα. Ποια είναι λοιπόν τα χαρακτηριστικά των ευτυχισμένων ζευγαριών;

Μοιράζονται μια βαθιά, αμοιβαία και ουσιαστική αγάπη: Κάθε μέλος του ζευγαριού εκφράζει τακτικά και έμπρακτα το συναίσθημα της αγάπης, λεκτικά και εξωλεκτικά.

Φροντίζουν τον σύντροφό τους: Κάθε μέλος του ζευγαριού αναγνωρίζει, σέβεται και νοιάζεται για την ικανοποίηση των αναγκών του άλλου, φυσικά με ισορροπία και ισοτιμία μεταξύ τους.

Unsplash Tabitha Turner

Θαυμάζουν ο ένας τον άλλο: Νιώθουν και εκφράζουν την εκτίμηση και την αναγνώριση στο πρόσωπο του άλλου, αισθάνονται περηφάνια για τα επιτεύγματα και τις αξίες του.

Δείχνουν αμοιβαία εμπιστοσύνη: Το ζευγάρι πιστεύει στην κοινή αφοσίωση στη σχέση και βιώνει άνεση στην επικοινωνία, συναισθηματική ασφάλεια και αμοιβαία εμπιστοσύνη.

Εγκαθιστούν ανοιχτή επικοινωνία μεταξύ τους: Οι σύντροφοι προσπαθούν να μιλούν συστηματικά, ξεκάθαρα, ειλικρινά και αποτελεσματικά για οτιδήποτε τους απασχολεί, χωρίς αλληλοκατηγορίες, μέσα από γόνιμο διάλογο.

Προσπαθούν να επιλύσουν τα προβλήματα: Εστιάζουν με θετικό και αισιόδοξο τρόπο στην αναγνώριση και ανεύρεση λύσεων προκειμένου να αντιμετωπίσουν τις δυσκολίες τους και όχι να τις διαιωνίσουν, χωρίς άδικες επιθέσεις και διαρκή παράπονα.

ζευγάρια
Unsplash Jonathan Borba

Διακρίνονται για το κοινό τους όραμα: Τα ευτυχισμένα ζευγάρια θέτουν μαζί στόχους αμοιβαία αποδεκτούς, ενώ καθορίζουν τη ζωή τους με γνώμονα τη συντροφικότητα και τη σύνδεση.

Επιζητούν την επαφή: Επιδιώκουν να περνούν μαζί ποιοτικό και ποσοτικό χρόνο, εκφράζοντας την επιθυμία για επαφή, πνευματική, συντροφική και ερωτική.

Βάζουν σε προτεραιότητα τη σχέση τους: Αναγνωρίζουν τις ανάγκες της σχέσης, φροντίζουν να αφιερώνουν χρόνο σε κοινές δραστηριότητες, οργανώνουν ευχάριστες στιγμές και για τους δύο.

Λειτουργούν ως ομάδα: Κατανοούν το κοινό καλό της σχέσης τους, συνασπίζονται στην αντιμετώπιση των δυσκολιών και ενώνονται για να στηρίξουν ο ένας τον άλλο και για να υπερασπιστούν τον δεσμό τους.

Είναι πολλά τα σημεία από τα οποία μπορούμε να διακρίνουμε ένα ευτυχισμένο ζευγάρι. Ίσως το πιο σημαντικό χαρακτηριστικό, που αξίζει να κρατήσουμε ζωντανό στο μυαλό μας, είναι ότι παραμένουν μαζί από επιθυμία, επιλογή και αγάπη – και όχι από ανάγκη και υποχρέωση.

Η Δρ Ναταλία Κουτρούλη είναι ψυχολόγος υγείας, με εκπαίδευση στη γνωσιακή ψυχοθεραπεία και τη συμβουλευτική.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.