Εικονογράφηση: Ελένη Καστρινογιάννη

ΠΩΣ ΘΑ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΕΙΣ ΤΗ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΙΚΗ ΑΠΙΣΤΙΑ ΣΤΗ ΣΧΕΣΗ ΣΟΥ

Απιστία δεν είναι μόνο η σεξουαλική σχέση με ένα τρίτο άτομο. Είναι και η συναισθηματική απιστία, που μερικές φορές μπορεί να σε πονέσει περισσότερο. Μάθε πώς θα την αναγνωρίσεις –είτε είσαι το θύμα είτε ο θύτης– και πώς θα τη διαχειριστείς.

Την εποχή που δεν υπήρχαν τα social media, η απιστία είχε δύο διαστάσεις: είτε αυτή που όλοι ξέρουμε και περιλαμβάνει τη σωματική επαφή, είτε την επιθυμία για κάποιον άλλο εκτός από τον/τη σύντροφό σου. Κάναμε μάλιστα άπειρες συζητήσεις για το αν η δεύτερη συνιστά όντως απιστία και για το ποια είναι χειρότερη.

Σήμερα, όμως, τα πράγματα γίνονται μάλλον πιο ευδιάκριτα και πιο συγκεκριμένα, καθώς το sexting είναι πλέον μέρος της ερωτικής μας ζωής – και αυτή τη φορά, θα μας βοηθήσει να βάλουμε τα πράγματα στη θέση τους.

Τι σημαίνει λοιπόν συναισθηματική απιστία; Σύμφωνα με τη σύμβουλο ψυχικής υγείας Colleen Wenner, η συναισθηματική απιστία είναι «υπόθεση του νου». Μπορεί για παράδειγμα να αισθάνεσαι ότι είναι εντελώς αθώο να μιλάς συχνά με κάποιον/α. Όμως αν η συγκεκριμένη επαφή αφαιρεί χρόνο, προσοχή και ενέργεια από το/τη σύντροφό σου, θα πρέπει να σε προβληματίσει.

Τι σημαίνει συναισθηματική απιστία

Πολλοί άνθρωποι πιστεύουν ότι οι συναισθηματικές σχέσεις είναι αθώες αν δεν περιλαμβάνουν σεξουαλικές επαφές. Ωστόσο, σύμφωνα με την ειδικό, η μυστικοπάθεια μπορεί να είναι εξίσου ένοχη.

Αν θα θέλαμε να δώσουμε έναν ορισμό για τη συναισθηματική απιστία, θα λέγαμε ότι αφορά μια υπέρμετρη οικειότητα με ένα άτομο που δεν είναι ο/η σύντροφός σου. Πιο συγκεκριμένα, η συναισθηματική απιστία συμβαίνει τη στιγμή που κάποιος αρχίζει να μοιράζεται προσωπικές σκέψεις, συναισθήματα και επιθυμίες με κάποιον άλλο εκτός από τον σύντροφό του. Οι ψυχολόγοι θεωρούν ότι αποτελεί το πρώτο βήμα για τη σωματική απιστία, αλλά μπορεί επίσης να σταθεί και μόνη της ως απιστία.

Πώς θα αναγνωρίσεις τη συναισθηματική απιστία σε μία σχέση
Εικονογράφηση: Ελένη Καστρινογιάννη

Όσο κι αν σου φαίνεται παράξενο, αυτός ο εκτός σχέσης ιδιόμορφος δεσμός μπορεί να οδηγήσει σε συγκρούσεις λόγω έλλειψης εμπιστοσύνης. Τη στιγμή που δίνεις ένα κομμάτι του εαυτού σου σε κάποιον άλλο εκτός από τον σύντροφό σου, τότε έχεις προδώσει την εμπιστοσύνη του. Αυτή η παραβίαση της εμπιστοσύνης μπορεί δικαίως να οδηγήσει σε συναισθήματα ζήλιας και ανασφάλειας.

Μήπως τον/την απατάς συναισθηματικά;

Αν δεν είσαι βέβαιος για το αν απατάς συναισθηματικά το/τη σύντροφό σου, σου έχουμε ορισμένες ερωτήσεις:

 • Υπάρχει κάποιο άλλο άτομο που τραβάει την προσοχή σου και αφαιρεί χρόνο και ενέργεια από τη συντροφική σου σχέση;
 • Συνδέεσαι με κάποιο άτομο, με το οποίο ο/η σύντροφός σου πιθανότατα θα αισθανόταν άβολα;
 • Αν δεν μπορείς να ξεχωρίσεις αν πρόκειται για φιλική σχέση, θυμήσου ότι υπάρχει μια βασική διαφορά: Η φιλία συνήθως επισυνάπτεται σε ένα πιο επιφανειακό επίπεδο, ενώ η συναισθηματική απιστία έχει να κάνει με μια βαθιά, ιδιαίτερη σύνδεση που υπερβαίνει τα όρια της φιλίας. Οι φίλοι σου είναι εκεί για να σε ακούσουν, ακόμη και για τα προβλήματα της σχέσης σου, αλλά όχι για να γεμίσουν ένα κενό. Αν δεν είναι ο σύντροφός σου ο πρώτος στον οποίο απευθύνεσαι για οτιδήποτε σου έχει συμβεί, αλλά αυτός ο «φίλος», τότε τα πράγματα μπορεί να μην είναι τόσο απλά.
 • Αν ακόμη δεν είσαι βέβαιος, σκέψου και το άλλο: Θα αισθανόσουν άνετα αν ο σύντροφός σου διάβαζε τα μηνύματα που ανταλλάσσετε με τον/την φίλο/η σου; Μήπως όσα περισσότερα μηνύματα ανταλλάσσετε, αρχίζεις και αναρωτιέσαι πώς θα ήταν ένα φιλί μαζί του/της;

Πώς θα καταλάβεις αν σε απατά συναισθηματικά

 • Αν ο σύντροφός σου φαίνεται πιο αφοσιωμένος και ενθουσιώδης όταν μιλάει σε κάποιον άλλο, είναι ένα σημάδι ότι συνδέεται συναισθηματικά με αυτό το άτομο.
 • Ίσως έχει αρχίσει να σε συγκρίνει με το άλλο άτομο με το οποίο μιλάει, άλλοτε εμφανώς κι άλλοτε πιο... υπόγεια.
 • Εάν αναφέρει το άλλο άτομο συνεχώς, κάνοντάς σε να νιώθεις πως κάνεις κάτι λάθος επειδή εκφράζεις τα συναισθήματά σου, αυτό μπορεί να είναι ένα προειδοποιητικό σημάδι.
 • Έχει σημασία πώς θα αντιδράσει όταν του/της μιλήσεις για τις ανησυχίες σου. Υπό κανονικές συνθήκες θα πρέπει να σε ακούσει και να λάβει τα απαραίτητα μέτρα, για να σε κάνει να αισθανθείς πιο ασφαλής. Αν απαντά «είναι απλώς φίλος/η!» χωρίς να σε ακούει πραγματικά, θα μπορούσε επίσης να είναι ένα προειδοποιητικό σημάδι.
 • Τα social media μπορεί να σε βοηθήσουν να εξακριβώσεις μια συναισθηματική απιστία και δεν αναφερόμαστε σε... υποκλοπές. Ίσως παρατηρήσεις ότι ο σύντροφός σου, που παλιότερα αναρτούσε φωτογραφίες σας στα social media, δεν το κάνει πια, αλλά αντίθετα αρχίζει να αφαιρεί ίχνη σου από τους λογαριασμούς του – με την προϋπόθεση βέβαια ότι υπάρχει και κάποιο τρίτο άτομο.
 • Όταν για κάποιους λόγους δεν μπορούμε να δούμε αρκετά το σύντροφό μας, συνήθως τον λαχταράμε περισσότερο. Αν όμως ο σύντροφός σου ξοδεύει αλλού το χρόνο και την προσοχή του και δεν αισθάνεσαι πλέον προτεραιότητα, αυτό μπορεί να είναι ένα ακόμη προειδοποιητικό σημάδι.

Τι να κάνεις αν έχεις υποψίες

Η Wenner συνιστά να επικοινωνήσεις ανοιχτά, να είσαι ειλικρινής για τα συναισθήματά σου και να αναφερθείς σε συγκεκριμένα στοιχεία που έχεις παρατηρήσει και όχι σε όσα φαντάζεσαι. Αυτό θα σε βοηθήσει να διατηρήσεις την ψυχραιμία σου, που είναι πολύ σημαντική σε μια τέτοια κουβέντα, και να αποφύγεις τον τσακωμό.

Μπορείς για παράδειγμα να πεις:

 • Βλέπω ότι μερικές φορές κρύβεις το τηλέφωνό σου όταν είμαι κοντά και αυτό με κάνει να νιώθω άβολα. Υπάρχουν συζητήσεις που δεν θα ήθελες να δω;
 • Τον τελευταίο καιρό, αισθάνομαι αποσυνδεδεμένος/η από σένα. Σαν να μην είμαστε πλέον τόσο κοντά. Υπάρχει κάποιος άλλος που σου παρέχει υποστήριξη;
 • Παρατηρώ ότι υπήρξε κάποια συναισθηματική απόσταση στη σχέση μας. Μου λείπει να είμαι το άτομο στο οποίο πηγαίνεις για τα πάντα. Θες να το συζητήσουμε;
 • Νιώθω λίγο άβολα με τη σύνδεσή σου με [το άλλο άτομο]. Νιώθω σαν να του δίνεις περισσότερο χρόνο και προσοχή σε σχέση με μένα.
 • Έχω την αίσθηση ότι σε έλκει [το άλλο άτομο] και θα ήθελα να το κουβεντιάσουμε. Πώς αισθάνεσαι πραγματικά για εκείνον/η;
 • Συνεχίζεις να με συγκρίνεις με [το άλλο άτομο] και αναρωτιέμαι αν υπάρχει κάτι περισσότερο σε συναισθηματική βάση.

Κι αν επιβεβαιωθούν...

Εάν πράγματι διαπιστώσεις ότι σε έχει απατήσει συναισθηματικά και έχει ξεπεράσει τα όριά σου, εξαρτάται από εσένα αν θα αποφασίσεις να χωρίσεις ή να δουλέψετε μαζί πάνω στη σχέση.

Επειδή όμως η συναισθηματική απιστία δεν έχει τα ίδια όρια για όλους και δεν είναι εύκολο να συμφωνηθεί και από τους δύο συντρόφους, είναι βοηθητικό να μιλήσετε για το τι θεωρεί ο καθένας προδοσία εμπιστοσύνης και να κάνετε μια λίστα με συμπεριφορές και ενέργειες με τις οποίες δεν νιώθετε καλά.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.