Εικονογράφηση: Ελένη Καστρινογιάννη

7 ΣΗΜΑΔΙΑ ΠΟΥ ΔΕΙΧΝΟΥΝ ΟΤΙ ΒΡΙΣΚΕΣΑΙ ΣΕ ΜΙΑ ΥΓΙΗ ΣΧΕΣΗ

Ακούστε το άρθρο
Ακούστε το άρθρο

Βρίσκεσαι σε μια συντροφική σχέση, αλλά δεν είσαι σίγουρος/η ότι είναι υγιής και ισορροπημένη; Διάβασε παρακάτω ορισμένα από τα στοιχεία που χαρακτηρίζουν αυτού του είδους τις σχέσεις.

Τη στιγμή που ψυχολόγοι και ειδικοί στη θεραπεία ζεύγους αποκαλύπτουν τα μυστικά των επιτυχημένων σχέσεων, αρκετοί άνθρωποι προσπαθούν να εξασφαλίσουν το πώς θα ζήσουν για πάντα ευτυχισμένοι με το «άλλο τους μισό».

Η σεξουαλική έλξη και τα κοινά ενδιαφέροντα είναι δύο στοιχεία που δένουν τους ανθρώπους με τον/τη σύντροφό τους, δεν είναι όμως αυτά που απαραίτητα αποκαλύπτουν την ύπαρξη μιας υγιούς σχέσης ανάμεσα σε δύο άτομα.

Τι σημαίνει, όμως, υγιής σχέση και γιατί είναι σημαντικό για όλους μας να έχουμε μια τέτοια στη ζωή μας;

Τι είναι οι υγιείς σχέσεις;

Έναν κατανοητό ορισμό δίνει στην ιστοσελίδα Everyday Health η κλινική ψυχολόγος Jennifer Howell: «Μια υπέροχη σχέση είναι ένα ασφαλές μέρος και για τους δύο ανθρώπους έτσι ώστε να αγαπούν, να τιμούν και να σέβονται ο ένας τον άλλον».

Γενικά, υγιείς θεωρούνται οι σχέσεις που χαρακτηρίζονται από ειλικρίνεια, εμπιστοσύνη, σεβασμό και επικοινωνία μεταξύ των μελών. Σε μια υγιή σχέση δεν υπάρχει ανισορροπία δυνάμεων, ενώ οι σύντροφοι σέβονται ο ένας την ανεξαρτησία του άλλου και μπορούν να πάρουν τις δικές τους αποφάσεις χωρίς να φοβούνται τα «αντίποινα», χωρίς να αισθάνονται ότι το άλλο άτομο θα τους εκδικηθεί.

7 σημάδια που δείχνουν ότι βρίσκεσαι σε μια υγιή σχέση
Εικονογράφηση: Ελένη Καστρινογιάννη

Πώς θα καταλάβετε ότι βρίσκεστε σε μια υγιή σχέση

1. Δεν φοβάστε να μιλήσετε

Σε μια υγιή σχέση το άτομο νιώθει ασφάλεια με τον σύντροφό του και δεν φοβάται να μοιραστεί μαζί του προβλήματα και ανησυχίες. Μια σχέση μπορεί να ευδοκιμήσει μόνο όταν τα δύο μέρη επικοινωνούν και δείχνουν αμοιβαίο σεβασμό, ο οποίος δημιουργεί γόνιμο έδαφος για την έκφραση των σκέψεων, των ανησυχιών και των συναισθημάτων των ατόμων.

2. Έχετε εμπιστοσύνη ο ένας στον άλλον

Η εμπιστοσύνη είναι ένα στοιχείο ζωτικής σημασίας. Μάλιστα, η Tyler Jamison, καθηγήτρια Ανθρώπινης Ανάπτυξης και Οικογενειακών Σπουδών που μελετάει εδώ και χρόνια τις ρομαντικές ανθρώπινες σχέσεις, θεωρεί την εμπιστοσύνη «το πιο σημαντικό στοιχείο για μια καλή σχέση», επειδή όταν υπάρχει αυτό το χαρακτηριστικό τότε το ζευγάρι μπορεί να αντέξει τις δυσκολίες που ενδεχομένως θα προκύψουν.

3. Κατανοείτε τον τρόπο που εκφράζει την αγάπη του ο σύντροφός σας

Σε μια σχέση είναι απαραίτητο να αναγνωρίζετε και να κατανοείτε τον τρόπο που ο σύντροφός σας εκφράζει την αγάπη και τα συναισθήματά του – εφόσον φυσικά αυτός ο τρόπος δεν σας προσβάλλει. Κάθε άνθρωπος έχει τη δική του «γλώσσα της αγάπης» – κάποιος μπορεί, για παράδειγμα, να το κάνει αφιερώνοντάς σας ποιοτικό χρόνο και κάποιος άλλος μέσω της σωματικής επαφής.

Επενδύστε χρόνο προκειμένου να κατανοήσετε ο ένας τον άλλον, έτσι ώστε να ενισχύσετε περισσότερο τον μεταξύ σας δεσμό.

4. Το να διαφωνείτε είναι εντάξει

Όλα τα ζευγάρια διαφωνούν μεταξύ τους και οι ειδικοί λένε πως αυτό είναι απόλυτα υγιές. Δεν χρειάζεται να συγκλίνουν πάντα οι απόψεις σας ούτε να προσπαθείτε να συμφωνείτε σε όλα τα ζητήματα. Εσείς και ο σύντροφός σας μπορείτε να έχετε διαφορετική οπτική σε ορισμένα θέματα και αυτό είναι εντάξει.

5. Ενθαρρύνετε ο ένας τον άλλον

Στηρίζετε τον σύντροφό σας στις αποφάσεις, τους στόχους και τις επιθυμίες του και το ίδιο κάνει κι εκείνος για εσάς; Αυτό είναι ακόμη ένα δείγμα ότι βρίσκεστε σε μια υγιή σχέση. Οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι δεν πειράζει αν τα όνειρά μας δεν ταυτίζονται με εκείνα του συντρόφου μας, αρκεί να σεβόμαστε και να ενθαρρύνουμε ο ένας τον άλλον να πετύχει τους στόχους του.

6. Δείχνετε σεβασμό στα όρια

Τα όρια είναι αναγκαία σε κάθε είδος σχέσης. Είναι σημαντικό τόσο το να σεβόμαστε τα όρια του άλλου όσο και το να θέτουμε τα δικά μας όρια. Τότε μπορεί να αναπτυχθεί μια πραγματικά ισορροπημένη σχέση.

7. Νιώθετε χαρά και υποστήριξη μέσα στη σχέση

Μόλις τελειώσει ο ενθουσιασμός των πρώτων εβδομάδων ή μηνών, τσεκάρετε τον εαυτό σας. Αναρωτηθείτε: Πώς νιώθετε; Αισθάνεστε χαρά και υποστήριξη από τον σύντροφό σας; Πώς είναι η διάθεση και η αυτοεκτίμησή σας; Μήπως νιώθετε ότι ο σύντροφός σας δεν σας κατανοεί;

Το να αισθάνεστε δυστυχισμένοι σε μια σχέση μπορεί να οδηγήσει σε μελλοντικά προβλήματα – ακόμα και στην υγεία σας. Μην ξεχνάτε ότι αυτό που πρέπει να κάνετε ως ένα πρώτο βήμα αν δεν νιώθετε καλά είναι να συζητήσετε τους προβληματισμούς σας με τον σύντροφό σας.

Βρείτε εδώ τα audio articles που είναι διαθέσιμα αυτή τη στιγμή.

Για να ακούτε τα άρθρα του OW που είναι διαθέσιμα σε ηχητική μορφή, μπορείτε να μας ακολουθήσετε σε Spotify και σε Apple Podcasts

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.