iStock

ΤΙ ΝΑ ΛΕΣ ΚΑΙ ΤΙ ΟΧΙ ΚΑΤΑ ΤΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΟΥ ΣΕΞ

Η επικοινωνία βελτιώνει την ποιότητα του σεξ, όμως υπάρχουν και πράγματα που καλό είναι να μη λέγονται ούτε κατά την πιο στενή επαφή σας.

Όπως στις περισσότερες εκφάνσεις των διαπροσωπικών μας σχέσεων, έτσι και στο σεξ η επικοινωνία είναι το παν. Και παρόλο που οι περισσότεροι από εμάς το αντιλαμβανόμαστε, συχνά κάνουμε επικοινωνιακά λάθη που μπορεί να καταστρέψουν μια από τις καλύτερες στιγμές της ημέρας μας.

Μελέτη που δημοσίευσε πριν από 10 περίπου χρόνια το επιστημονικό περιοδικό The Journal of Social and Personal Relationships έδειξε ότι τα ζευγάρια που έχουν λιγότερο άγχος στην επικοινωνία κατά τη διάρκεια του σεξ απολαμβάνουν πολύ μεγαλύτερη σεξουαλική απόλαυση. Σε ποιες περιπτώσεις, όμως, μπορεί το να μιλάς να αποτελεί πρόβλημα;

Ένας γενικός κανόνας, σύμφωνα με την πιστοποιημένη σεξολόγο Casey Tanner, είναι «να μη λες πράγματα που μπορεί να βάλουν τον άλλον σε αμυντική θέση ή που να δημιουργούν ανασφάλεια γύρω από θέματα που γνωρίζεις ότι μπορεί να είναι ευαίσθητα στο πλαίσιο της σεξουαλικής κουλτούρας που έχει κάποιος μεγαλώσει». Η ίδια περιγράφει τι δεν θα έλεγε ποτέ στον σύντροφό της κατά την διάρκεια του σεξ, ενώ προτείνει τους ιδανικούς τρόπους να εκφράζεσαι για να εκτινάξεις την λίμπιντο.

Μην της/του το πεις

– Φράσεις που εκφράζουν αηδία

Δεν περίμενες να ακούσεις από εμάς ότι εκφράσεις όπως «ίου», «αηδία!» ή «αυτό είναι ό,τι πιο αηδιαστικό μου έχει συμβεί στο σεξ» θα οδηγήσουν αυτόματα και στο τέλος της σεξουαλικής πράξης. «Το σεξουαλικό μυαλό χρειάζεται έπαινο και επιβεβαίωση», λέει η ίδια. «Αν δεν έχεις να πεις κάτι καλό εκείνη τη στιγμή, κάτι που θα δείξει στον άλλο ότι προχωράει σωστά, καλύτερα μην πεις τίποτα». Κι αν πράγματι αηδίασες με κάτι, λογικά έχει έρθει το τέλος του σεξ και για εσένα.

Τι να λες και τι όχι κατά τη διάρκεια του σεξ
iStock
]

– Ερωτήσεις που προκαλούν αμηχανία

Σε όλους έχει συμβεί: παρασυρμένοι από το πάθος της στιγμής, επικεντρωμένοι στη δική μας απόλαυση, να μην είμαστε βέβαιοι για την κατάσταση στην οποία βρίσκεται ο άλλος. Μπορεί, λοιπόν, να δείχνει ειλικρινές ενδιαφέρον μια ερώτηση όπως «τελείωσες;», όμως μπορεί ταυτόχρονα να προκαλέσει και άγχος. Ακόμα χειρότερες είναι ερωτήσεις όπως «αυτό ήταν;» ή «μπορείς να πιάσεις το τηλέφωνό μου;» – η ενασχόληση με το κινητό τη στιγμή εκείνη είναι μέγιστη αγένεια, τα έχουμε ξαναπεί αυτά.

Επίσης, λάθος είναι εκείνη τη στιγμή να ζητήσεις από τον άλλο να βγάλει το προφυλακτικό, ειδικά αν δεν το έχετε συζητήσει πρώτα νωρίτερα. Δεν είναι δυνατόν αιφνίδια να ζητάς να κάνει κάτι που μπορεί να έχει μακροχρόνιες επιπτώσεις και για τους δυο σας. Αυτή, για την ακρίβεια, είναι μια συζήτηση που έχει νόημα να γίνει νωρίτερα, για να νιώθετε στη συνέχεια εντελώς άνετα και οι δύο.

– Αντιδράσεις που δείχνουν αμυντική στάση

Ένας ακόμα πολύ καλός τρόπος να καταστρέψεις όλη τη μαγεία εκείνη τη στιγμή είναι να πάρεις αμυντική (έως και επιθετική) στάση, όταν ο/η σεξουαλικός σύντροφος ζητήσει κάτι. Σύμφωνοι, μπορεί αυτό να είναι κάτι που σου ακούγεται ακραίο, που δεν έχεις ξανακάνει ποτέ και ίσως δεν θέλεις να δοκιμάσεις τώρα. Μπορεί η πρώτη σκέψη που σου έρχεται στο μυαλό να είναι «θέλει να κάνει… τι πράγμα;;;» – συγκρατήσου, μην σκοτώσεις τη φαντασίωση. Εννοείται δεν θα κάνεις τίποτα που δεν θέλεις. Εννοείται οποιαδήποτε στιγμή στο σεξ μπορείς να πεις «όχι» και φυσικά να ζητήσεις να σταματήσετε. Αλλά αν, κατά τα άλλα, όλα πάνε καλά, δώσε ένα περιθώριο να σκεφτείς την πρόταση – και πες το έτσι ακριβώς.

Η Tanner σημειώνει και κάτι ακόμα που απευθύνεται περισσότερο στους άνδρες: Μην μπαίνετε σε θέση άμυνας αν η σύντροφός σας ζητά να χρησιμοποιήσετε δονητή ή λιπαντικό. «Ο τρόπος που το κάθε σώμα προετοιμάζεται για το σεξ ή τον οργασμό είναι διαφορετικός. Το να ζητά η γυναίκα κάτι τέτοιο δεν σημαίνει ότι δεν απολαμβάνει το σεξ μαζί σου. Μπορεί απλά να θέλει να ενισχύσει τη σεξουαλική εμπειρία και των δύο ή να περνά μια περίοδο “ξηρασίας” και να χρειάζεται εκείνη λίγη ενίσχυση».

Τι να λες και τι όχι κατά τη διάρκεια του σεξ
iStock

Μη φοβάσαι να πεις…

Στον αντίποδα, δεδομένου ότι το σεξ βασίζεται στην επικοινωνία, μη διστάσεις να πεις όσα σου έρχονται στο μυαλό και μπορούν να τονώσουν την αυτοπεποίθηση του άλλου τη στιγμή εκείνη. Από το πόσο πολύ το απολαμβάνεις, πόσο σου αρέσει ο άνθρωπος αυτός και το κάθε τι πάνω του, ακόμα και τις πιο «βρώμικες» σκέψεις σου. Όπως λέει η ειδικός, «πολλοί άνθρωποι τείνουν να μένουν σιωπηλοί κατά την διάρκεια του σεξ, καθώς φοβούνται είτε να κάνουν φασαρία, είτε να πουν πράγματα που θα τους κάνουν να ακουστούν γελοίοι ή υπερβολικοί, σαν πρωταγωνιστές ερωτικής ταινίας». Προφανώς και δεν χρειάζεται να πεις τίποτα που δεν νιώθεις πραγματικά, όμως από την άλλη πόσο κρίμα ειδικά εκείνη τη στιγμή να μη βιώσεις την απόλυτη ελευθερία.

Η γλώσσα του σώματος

Μερικές φορές κατά την διάρκεια του σεξ είναι προτιμότερο να εκφραζόμαστε με τα χέρια ή με κινήσεις του σώματός μας. Σε άρθρο της, η ψυχολόγος Amy Muise προτείνει να δίνουμε έμφαση στα χέρια και συγκεκριμένα στις παλάμες, καθώς μπορεί να έχουν να πουν περισσότερα από τις λέξεις κατά την διάρκεια του σεξ. Προτείνει δε την εξής άσκηση:

Πάρε το χέρι του/της συντρόφου σου και μετακίνησε κυκλικά το δάχτυλο του/της στην παλάμη σου. Έπειτα πες του/της αυτό που σου αρέσει και θέλεις να κάνει εκείνη τη στιγμή (π.χ. δείχνοντας με το δάχτυλο τον βαθμό πίεσης) ή που θα ήθελες να κάνει διαφορετικά.

Τέλος, λέει η ειδικός, δώσε βέβαια έμφαση στο φιλί (κάτι που συχνά ξεχνάμε όταν κάνουμε σεξ), αλλά κάνε το με τέτοιον τρόπο που να μην υπάρχει κίνδυνος να αφήσεις στον άλλον το παραμικρό σημάδι, αν δεν τον έχεις πρώτα ρωτήσει.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.