iStock

ΠΩΣ ΘΑ ΞΕΠΕΡΑΣΕΙΣ ΤΗ ΘΛΙΨΗ ΤΗΣ «ΝΕΑΣ ΣΧΟΛΙΚΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ» ΑΝ ΕΙΣΑΙ ΕΝΗΛΙΚΑΣ ΠΟΥ ΓΥΡΙΖΕΙ ΣΤΗ ΔΟΥΛΕΙΑ

Ακούστε το άρθρο
Ακούστε το άρθρο

Πώς θα καταφέρουμε να ξεπεράσουμε τη θλίψη της «επιστροφής στα θρανία», όταν δεν είμαστε μαθητές αλλά εργαζόμενοι ενήλικες και πρέπει να γυρίσουμε πίσω στη δουλειά και στην καθημερινότητά μας;

Για τα παιδιά και κυρίως τους έφηβους, ο Σεπτέμβριος είναι ένας μήνας που από μια άποψη περιμένουν με ανυπομονησία. Ναι, υπάρχει η θλίψη για τις καλοκαιρινές διακοπές που φτάνουν στο τέλος τους, αλλά υπάρχει και ο ενθουσιασμός της επανένωσης με τους φίλους, η ευκαιρία να επιστρέψουν στα χόμπι που είχαν σταματήσει στη διάρκεια του καλοκαιριού και μια ανυπομονησία για να δουν τι θα φέρει μαζί της η νέα σχολική χρονιά.

Ο Σεπτέμβριος όταν είμαστε εργαζόμενοι ενήλικες δεν είναι ακριβώς το ίδιο. Είναι η επιστροφή στη ρουτίνα και στο εργασιακό και το οικογενειακό άγχος, μαζί με την πρόσθετη δυστυχία ότι το καλοκαίρι τελείωσε επίσημα. Μπορεί όμως παράλληλα να αποτελέσει και μία ευκαιρία για να φτιάξουμε το πρόγραμμά μας έτσι, ώστε να καταφέρουμε να φτάσουμε με ενέργεια μέχρι το τέλος του χρόνου.

Οι φίλοι ως αντίδοτο στη θλίψη

Όταν είμαστε παιδιά, περιμένουμε την επιστροφή στα σχολεία κυρίως για να δούμε τους φίλους μας. Όταν περνάνε τα χρόνια και μεγαλώνουμε, ο Σεπτέμβριος είναι πιο πιθανό να μας απομακρύνει από φίλους και συγγενείς που ίσως είχαμε περισσότερες ευκαιρίες να συναντήσουμε κατά τη διάρκεια των διακοπών, όταν υπήρχε περισσότερος χρόνος και άνεση να βγούμε, να ταξιδέψουμε, να ξενυχτήσουμε.

Πώς θα ξεπεράσεις τη θλίψη της «νέας σχολικής χρονιάς» αν είσαι ενήλικας που γυρίζει στη δουλειά
iStock

Παρ’ όλα αυτά, το να επενδύσουμε στο να κάνουμε ωραία πράγματα με τους αγαπημένους μας και την οικογένειά μας και να συναντήσουμε τους φίλους και τους συγγενείς μας τώρα τον Σεπτέμβριο θα μας βοηθήσει ώστε να μην μας φανεί τόσο τρομερή η επιστροφή στην καθημερινότητα. Ακόμα και ένας γρήγορος καφές ή μία βόλτα θα μπορέσουν να κάνουν τη διαφορά. Άλλωστε, το να διατηρήσουμε τις εξόδους και τις κοινωνικές μας συναναστροφές στη διάρκεια του χειμώνα θα μας βοηθήσει να περάσουμε μία πολύ καλύτερη και δημιουργική «σχολική χρονιά».

Ανανεώνουμε τον χώρο μας

Κάτι άλλο που μπορούμε να κάνουμε ώστε να μας φτιάξει η διάθεση και να καταφέρουμε να εγκλιματιστούμε καλύτερα στη νέα «σχολική χρονιά» είναι να ανανεώσουμε λίγο τον χώρο της εργασίας μας αλλά και του σπιτιού μας. Μπορεί να γίνει ακόμα και χωρίς να αγοράσουμε τίποτα, ενώ και μια μικρή επένδυση», όπως ένα ωραίο φυτό, μία αστεία κούπα για τον καφέ μας, μία νέα μολυβοθήκη ή μία καρέκλα γραφείου που τόσο χρειαζόμαστε θα μπορούσαν να είναι αρκετά.

Επίσης, θα μας βοηθήσουν μία ή δύο φωτογραφίες από τις διακοπές μας σε χρωματιστές κορνίζες και μία καλή τακτοποίηση-ξεκαθάρισμα του χώρου γύρω από το γραφείο μας, ώστε να νιώθουμε μεγαλύτερη άνεση.

Θυμόμαστε τους στόχους μας

Συνήθως βάζουμε κάποιους στόχους είτε στην αρχή της ημερολογιακής είτε στην αρχή της ακαδημαϊκής χρονιάς. Tώρα είναι μία καλή στιγμή να τους ξαναθυμηθούμε ή και να τους θέσουμε εκ νέου, καθώς ο Σεπτέμβριος συμβολίζει πάντα μία αρχή ακόμα κι αν βρισκόμαστε σε μία ηλικία όπου έχουμε προ πολλού απομακρυνθεί από την εκπαιδευτική διαδικασία. Σημαντικό είναι επίσης να αναλύσουμε τους στόχους μας σε μικρά, διαχειρίσιμα καθήκοντα, ώστε να μην μας καταβάλλει η προσπάθεια και χάσουμε τον στόχο στην πορεία.

Πώς θα ξεπεράσεις τη θλίψη της «νέας σχολικής χρονιάς» αν είσαι ενήλικας που γυρίζει στη δουλειά
iStock

Ξεκινάμε ένα καινούργιο χόμπι

Ένα από τα καλύτερα στοιχεία της παιδικής ηλικίας είναι ο ελεύθερος χρόνος που είχαμε για χόμπι, αθλήματα μετά το σχολείο και δημιουργικές δραστηριότητες. Παρόλο που δεν έχουμε τον ίδιο ελεύθερο χρόνο πλέον στην ενήλικη ζωή, είναι σίγουρα καλή ιδέα να δεσμεύσουμε λίγο από τον χρόνο μας για να τον διαθέσουμε σε κάποια δραστηριότητα, που μας ευχαριστεί και μας γεμίζει, είτε είναι γυμναστική, είτε ένα άθλημα, είτε ένα μουσικό όργανο, είτε μία ξένη γλώσσα, είτε το να παίζουμε βιντεοπαιχνίδια.

Αυτό θα μας βοηθήσει να αντισταθούμε στη θλίψη, να νιώθουμε πιο χαρούμενοι στην καθημερινότητά μας και να έχουμε περισσότερη ενέργεια και διάθεση για να αφιερώσουμε στη δουλειά και τις υποχρεώσεις μας. Αν μάλιστα διαλέξουμε μία ασχολία στη διάρκεια της οποίας μαθαίνουμε κάτι που δεν γνωρίζαμε, είναι πολύ πιθανό να καταφέρουμε να ανακαλέσουμε το συναίσθημα ικανοποίησης που μας προκαλούσαν όλες οι νέες γνώσεις που αποκτούσαμε όταν πηγαίναμε ακόμα σχολείο.

Αλλάζουμε τις συνήθειές μας κόντρα στη θλίψη

Αν θέλουμε να έχουμε μία πιο ομαλή μετάβαση από το καλοκαίρι στο φθινόπωρο, μπορεί να είναι χρήσιμο να αλλάξουμε και κάποιες από τις καθημερινές μας συνήθειες. Θα μας βοηθήσει το να επενδύσουμε περισσότερο χρόνο στην αυτοφροντίδα μας (είτε πρόκειται για την υιοθέτηση πιο υγιεινής διατροφής, είτε για γυμναστική, είτε για την αναζήτηση βοήθειας από κάποιον ειδικό ψυχικής υγείας αν η θλίψη επιμένει, κ.λπ,) για να αισθανθούμε καλύτερα. Αν σκεφτούμε ότι γενικά ο χειμώνας μπορεί να είναι δύσκολος και εξουθενωτικός, καταλαβαίνουμε ότι είναι σκόπιμο να σκεφτούμε πώς θα αυτοπροστατευτούμε ξεκινώντας από τώρα, ώστε να έχουμε ενέργεια για να αντιμετωπίσουμε όσα θα βρούμε μπροστά μας.

Βρείτε εδώ τα audio articles που είναι διαθέσιμα αυτή τη στιγμή.

Για να ακούτε τα άρθρα του OW που είναι διαθέσιμα σε ηχητική μορφή, μπορείτε να μας ακολουθήσετε σε Spotify και σε Apple Podcasts

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.