iStock

ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η «ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΗ ΕΝΤΑΣΗ» ΚΑΙ ΤΙ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΣΟΥ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΕΙ

Η σεξουαλική ένταση είναι αυτό που συμβαίνει σε όλο σου το σώμα όταν αλληλεπιδράς με κάποιον με τον οποίον θέλεις να κάνεις σεξ... αλλά δεν κάνεις.

Αν υπάρχει κάτι που προκαλεί πραγματικό ενδιαφέρον στο αριστούργημα της ερωτικής λογοτεχνίας «Ο εραστής της Λαίδης Τσάτερλυ», του Ντ. Χ. Λώρενς, δεν είναι οι γλαφυρές περιγραφές από τις ερωτικές περιπέτειες της πρωταγωνίστριας, για τις οποίες προκάλεσε τέτοιο σάλο, μα ο δρόμος μέχρι να φτάσει η Κόνι σε αυτές.

Από τις πρώτες κιόλας σελίδες, ο συγγραφέας δίνει έμφαση σ' αυτό το απαραίτητο προστάδιο της βαθύτερης γνωριμίας: «Η εκπληκτική, η βαθιά, η απίστευτη συγκίνηση που προκαλούσε η παθιασμένη συζήτηση με κάποιον πραγματικά έξυπνο νεαρό άντρα με τις ώρες και συνεχιζόταν κάθε μέρα για μήνες», η οποία σχεδόν αναπόφευκτα οδηγούσε στο σεξ που «σημείωνε το τέλος ενός κεφαλαίου», «έναν τελικό σπασμό αυτοεπιβεβαίωσης, σαν την ύστατη λέξη».

Είναι ο ίδιος δρόμος που διανύεται στις μέρες μας κατά κύριο λόγο ψηφιακά, μέσα από dating apps και sms, ο οποίος όμως ελλείψει φυσικής παρουσίας δεν οδηγεί απαραίτητα στον πολυπόθητο προορισμό. Δύο άτομα, λοιπόν, μπορεί να επικοινωνούν, να νιώθουν σεξουαλική έλξη ο ένας για τον άλλον, όμως τελικά να μην έρχονται σε σεξουαλική επαφή. Τότε, δημιουργείται η λεγόμενη σεξουαλική ένταση, η οποία, σύμφωνα με την ψυχίατρο Margaret Seide, όταν αποτελεί μία μόνιμη κατάσταση, μπορεί να προκαλέσει διάφορα προβλήματα.

Τι προκαλεί τη σεξουαλική ένταση;

Αυτό που προκαλεί τη σεξουαλική ένταση είναι ουσιαστικά αυτό που μας προκαλεί αυξημένη σεξουαλική ενέργεια, δηλαδή:

  • Το βιολογικό μας ένστικτο επιβίωσης, ειδικά όταν δεν καταφεύγουμε σε επαρκή σωματική άσκηση, ώστε να εκτονώσουμε αυτές τις «ενστικτώδεις ενέργειες».
  • Η ανάγκη για περισσότερη ανθρώπινη επαφή και τρυφερότητα, την οποία έχουν οι άνθρωποι που νιώθουν μόνοι ή που φοβούνται μη μείνουν μόνοι.
  • Η πίστη ότι θα έπρεπε να είμαστε ελεύθεροι να ικανοποιούμε όλες τις σεξουαλικές μας επιθυμίες, η οποία οδηγεί σε αυξημένη αποδοχή αισθημάτων (και πράξεων) σεξουαλικής έντασης.
  • Η προβολή της σεξουαλικής έντασης από τα media ως προϋπόθεση για μια ερωτική σχέση.

Τι είναι η «σεξουαλική ένταση» και τι προβλήματα μπορεί να σου δημιουργήσει
iStock

Τι νιώθεις όταν σου συμβαίνει;

Σίγουρα κάποια στιγμή στη ζωή σου έχεις νιώσει σεξουαλική ένταση, π.χ. για κάποια συμμαθήτρια στο σχολείο ή για έναν συνάδελφο από το διπλανό γραφείο. Τις στιγμές εκείνες:

  • Νιώθεις το στομάχι σου να σφίγγεται όταν το άτομο αυτό βρίσκεται κοντά σου.
  • Τον/την σκέφτεσαι ασταμάτητα.
  • Αισθάνεσαι τη θερμοκρασία του σώματός σου να ανεβαίνει αν τυχόν σε αγγίξει.
  • Το βλέμμα σου αλλάζει όταν τον/την κοιτάς.

Τι είναι η «σεξουαλική ένταση» και τι προβλήματα μπορεί να σου δημιουργήσει
iStock

Μισό λεπτό, αυτό δεν είναι έρωτας;

Σύμφωνα με την Seide, «παρόλο που και τα δύο αυτά συναισθήματα είναι πολύ ισχυρά, διαφέρουν μεταξύ τους: Η βαθύτερη επιθυμία στη σεξουαλική ένταση είναι να κάνεις σεξ με τον άλλον. Στον έρωτα, η βαθύτερη επιθυμία είναι να αναπτύξεις και να διατηρήσεις με το άλλο άτομο μια ουσιαστική, ολοκληρωμένη σχέση».

Και όταν η σεξουαλική ένταση δεν οδηγείται σε σεξουαλική επαφή;

Καταρχάς, η κατάσταση αυτή είναι απόλυτα φυσιολογική και αβλαβής. Το φλερτ, τα πειράγματα, το να θες να είσαι κοντά στον άλλον είναι μέρος μιας όμορφης διαδικασίας. Ωστόσο, η σεξουαλική ένταση μπορεί να δημιουργήσει άγχος και εχθρικά συναισθήματα αν ο ένας τη χρησιμοποιεί για να χειραγωγήσει τον άλλον. Αν, δηλαδή, ένα άτομο χρησιμοποιεί τη λαχτάρα του άλλου να κάνει σεξ για να τον ελέγξει και να του ασκήσει εξουσία, αυτό μπορεί να οδηγήσει σε συναισθηματικά προβλήματα θυμού και αγανάκτησης.

Τα πράγματα μπορεί να γίνουν ακόμα πιο επικίνδυνα στην περίπτωση που τα ερωτικά μηνύματα δεν είναι σαφή και οδηγήσουν σε παρεξήγηση. Κάποιος μπορεί μέσα από το φλερτ να νιώσει σεξουαλική ένταση και να προχωρήσει με τρόπο άκομψο ή και επιθετικό σε σεξουαλικές πράξεις, ενώ ο άλλος να μην επιθυμεί τελικά κάτι τέτοιο. «Το άτομο τότε μπορεί να συμπεριφερθεί επιθετικά ή παθητικά-επιθετικά προς τον άλλον, για να εκφράσει τη δυσφορία του που η σεξουαλική του ένταση δεν ικανοποιήθηκε», επισημαίνει η ειδικός.

Τι είναι η «σεξουαλική ένταση» και τι προβλήματα μπορεί να σου δημιουργήσει
iStock

Σε ορισμένες περιπτώσεις, η σεξουαλική ένταση μπορεί να προκαλέσει και σωματικά προβλήματα, για παράδειγμα «πονοκεφάλους οργασμού». Σύμφωνα με τη Mayo Clinic, υπάρχουν άνθρωποι που καθώς αυξάνεται η σεξουαλική επιθυμία νιώθουν έναν βουβό πονοκέφαλο στο κεφάλι και τον αυχένα, ο οποίος μπορεί να γίνει πιο έντονος πριν έρθουν σε οργασμό ή ακόμα και κατά τη διάρκεια αυτού και να περάσει αμέσως μετά.

Αν και δεν έχει γίνει εντελώς σαφές γιατί συμβαίνει αυτό, πιθανότατα έχει να κάνει με την αρτηριακή πίεση που αυξάνεται πολύ γρήγορα από την επιθυμία για σεξ και μέχρι την κορύφωση. Ως εκ τούτου, γεμίζουν με αίμα τα αγγεία στον εγκέφαλο και το άτομο, συνήθως οι άντρες, νιώθει αυτή την πίεση.

Πώς αντιμετωπίζεται αυτό;

Το ιδανικό, λοιπόν, για να επανέλθουμε στη Λαίδη Τσάτερλυ, είναι η σεξουαλική ένταση να οδηγεί στην πολυπόθητη και για τους δύο σεξουαλική επαφή, όμως όταν αυτό δεν είναι εφικτό, ωφέλιμο είναι αυτή να εκτονώνεται με άλλους, όσο το δυνατόν πιο υγιείς, τρόπους:

  1. Με αερόβια σωματική άσκηση που θα βοηθήσει να «καθαρίσει» το μυαλό σου και να απελευθερώσεις τη συσσωρευμένη ενέργεια.
  2. Με διαφορετικού τύπου σωματική σύνδεση με τον άλλον άνθρωπο, π.χ. με μια αγκαλιά, με το κράτημα των χεριών.
  3. Με τον αυνανισμό και τη χρήση σεξουαλικών βοηθημάτων.
  4. Με την επικοινωνία με τον άλλον άνθρωπο, η οποία σύμφωνα με την ψυχίατρο «είναι πολύ σημαντική ώστε η σεξουαλική ένταση να μην διαβρώσει τον συναισθηματικό δεσμό που έχετε μεταξύ σας. Πολύ συχνά αυτή είναι αποτέλεσμα καταπιεσμένων αισθημάτων για τον άλλον. Αν αυτά εκφραστούν και συζητηθούν, η σεξουαλική ένταση πιθανότατα θα καταλαγιάσει».

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.