Εικονογράφηση: Ελένη Καστρινογιάννη

ΤΙ ΚΡΥΒΕΙ Ο ΦΟΒΟΣ ΣΟΥ ΝΑ ΕΙΣΑΙ SINGLE

Ακούστε το άρθρο
Ακούστε το άρθρο

Ο φόβος να μη μείνεις single μπορεί να σε οδηγεί σε συμπεριφορές που βλάπτουν τόσο την ψυχική όσο και τη σωματική σου υγεία.

«Η μοναξιά στήνει παγίδες και πληγώνει», τραγουδάει η Χάρις Αλεξίου στην «Πανσέληνο». Και ο φόβος να μη μείνεις single, θα προσθέταμε, σε οδηγεί στο να κάνεις επιλογές που μπορεί να σε οδηγήσουν σε πολύ χειρότερες καταστάσεις. Γιατί δεν είναι λίγοι οι φίλοι και γνωστοί μας που ξέρουμε ότι επιδιώκουν να έχουν μια σχέση όχι επειδή έχουν πραγματικά αισθήματα για το άλλο άτομο, αλλά επειδή δεν θέλουν να είναι single.

Όσο και να λέμε –όχι μόνο εμείς, αλλά και οι επιστήμονες– ότι η εργένικη ζωή έχει σημαντικά πλεονεκτήματα, ορισμένοι τρομάζουν στη σκέψη να μην έχουν σύντροφο κι αυτό μπορεί να είναι τρομερά προβληματικό. Μάλιστα, μελέτη αποκάλυψε πως όταν οι άνθρωποι φοβούνται μη μείνουν single συμπεριφέρονται με τρόπους επιβαρυντικούς για τον ίδιο τους τον εαυτό.

Γιατί φοβάσαι να είσαι single;

Σύμφωνα με την ψυχολόγο Theresa E. DiDonato, υπάρχουν ορισμένα κοινά χαρακτηριστικά στα άτομα που φοβούνται να μείνουν μόνα:

  • Πιστεύουν ότι κάτι δεν πάει καλά με τον εαυτό τους, αν δεν έχουν σύντροφο.
  • Νιώθουν άγχος μήπως μείνουν μόνοι για την υπόλοιπη ζωή τους.
  • Νιώθουν πίεση, μήπως τους έχουν πάρει τα χρόνια και είναι πλέον αργά για να βρουν τη «μεγάλη αγάπη».

Έτσι, υπάρχουν άνθρωποι που είναι single και φοβούνται ότι θα μείνουν έτσι για πάντα, ή που δεν χωρίζουν από μια σχέση που δεν τους καλύπτει ακριβώς για να μη μείνουν single.

Το να φοβάσαι μη μείνεις single σου κάνει κακό
Εικονογράφηση: Ελένη Καστρινογιάννη

Σε ποιες μη υγιείς συμπεριφορές σε οδηγεί αυτός ο φόβος

– Επιστρέφεις σε πρώην

Το πρόβλημα με την προσκόλληση σε πρώην είναι ότι περιορίζει τον χώρο που δίνεις σε άλλες πιο θετικές σκέψεις και ανθρώπους, λέει η DiDonato. Αποστραγγίζει την ενέργειά σου, την οποία θα μπορούσες να επενδύσεις στις ευκαιρίες που σου δίνει η single ζωή και έτσι δεν απολαμβάνεις τις αμέτρητες ελευθερίες σου.

– Καταφεύγεις στο breakup sex

Σε συνέχεια του παραπάνω, οι άνθρωποι –και δη οι γυναίκες– που φοβούνται μη μείνουν single έχουν περισσότερες πιθανότητες να ενδώσουν στο breakup sex. Πιστεύουν ότι αυτό μπορεί να λειτουργήσει ως ευκαιρία να «ανάψει» ξανά η φλόγα ή να γίνει μια σχέση «on and off». Όταν, όμως, κίνητρο για να ζωντανέψει ξανά μια σχέση είναι ο φόβος της μοναξιάς, είναι μάλλον απίθανο αυτή να πετύχει. Απαιτούνται πολύ πιο ουσιαστικά κίνητρα για να διαρκέσει μια υγιής σχέση.

– Συμβιβάζεσαι υπερβολικά

Τα στοιχεία δείχνουν πως όταν οι άνθρωποι οδηγούνται από τον φόβο της μοναξιάς, έχουν περισσότερες πιθανότητες να χαμηλώσουν τα στάνταρ τους και να συμβιβαστούν σε σχέσεις που δεν τους γεμίζουν πραγματικά. Ακόμα χειρότερα είναι τα πράγματα όταν η σχέση αυτή είναι συναισθηματικά ή σωματικά κακοποιητική.

– Μπορεί να βάζεις σε κίνδυνο ακόμα και την υγεία σου

Μελέτη που έλαβε χώρα μετά την περίοδο των lockdown λόγω Covid έδειξε ότι το διάστημα εκείνο οι άνθρωποι που φοβούνται να μείνουν single επιχειρούσαν περισσότερο από άλλους να έρθουν σε στενή σωματική επαφή με άλλα άτομα, αψηφώντας ακόμα και τον κίνδυνο της νόσησης. Για τα άτομα αυτά άξιζε ακόμα και να ρισκάρουν την υγεία τους, προκειμένου να μην είναι μόνα.

Όπως καταλήγει όμως η DiDonato, η μοναξιά δεν αποτελεί μία μόνο εμπειρία. Έχει αμέτρητες πτυχές, οφέλη και ευκαιρίες που αξίζει κανείς να συνυπολογίσει όταν τον πιάνει ανησυχία. Άλλωστε, όλο και περισσότεροι στις μέρες μας μοιάζουν να ανακαλύπτουν πως τελικά ίσως οι άνθρωποι που γεμίζουν πραγματικά τη ζωή μας να είναι οι φίλοι μας και όχι οι ερωτικοί σύντροφοι ή οι σύζυγοι.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.