Unsplash Dewang Gupta

ΤΙ ΝΑ ΚΑΝΕΙΣ ΑΝ ΟΙ ΓΙΟΡΤΕΣ ΔΕΝ ΣΟΥ ΦΕΡΝΟΥΝ ΧΑΡΑ

Οι γιορτές για κάποιους είναι δύσκολες. Αν ανήκεις σε αυτούς, μην φοβηθείς τα συναισθήματα και τις σκέψεις σου. Και μην νομίζεις πως υπάρχει μόνο μία «σωστή» εικόνα.

Οι γιορτές δεν είναι εύκολες για όλους. Ούτε και οι διακοπές, άλλωστε. Η αλήθεια είναι ότι συχνά φοβόμαστε τόσο τις διακοπές όσο και τις γιορτές. Μας αγχώνουν, μας θλίβουν, μας απογοητεύουν, κινητοποιούν σκέψεις.

Οι γιορτές είναι η περίοδος που βλέπουμε τους άλλους να προβάλλουν ευτυχισμένες στιγμές τους. Να χαλαρώνουν με τις οικογένειες ή τις σχέσεις τους. Να χαμογελούν.

Κι εμείς; Εμείς μπορεί να μην είμαστε σε σχέση, μπορεί να νιώθουμε άγχος ή θλίψη, μπορεί να αισθανόμαστε μόνοι και μάλλον διαφορετικοί – ακόμα και με θυμό ή με απογοήτευση.

Εμείς. Χαμένοι σε μία διαφορετική μετάφραση γεγονότων. Με μία μάλλον διαφορετική προσωπικότητα, που εγκλωβίζεται συχνά στην υπερανάλυση, στη σύγκριση και στις σκέψεις. Εμείς. Συχνά θυμωμένοι και αγχωμένοι για το μέλλον και θλιμμένοι για το παρόν.

Ή μήπως τελικά δεν ισχύει αυτό; Μήπως απλώς εγκλωβιζόμαστε στην εικόνα και στις συχνά αυστηρές προσδοκίες μας για το πώς θα έπρεπε να είμαστε;

Πώς θα μπορούσε άραγε κάποιος να αντιμετωπίσει αυτές τις μέρες; Είναι θέμα επιβίωσης ή αντίστασης στις δικές μας σκέψεις;

Πρακτικές συμβουλές «επιβίωσης» τις γιορτές

Μην βλέπεις αυτά που προβάλλουν όλοι στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Για κάποιους είναι αληθινά γεγονότα και εικόνες που αντιπροσωπεύουν τη ζωή τους, ενώ για άλλους είναι μια υπερπροσπάθεια να δείξουν την ευτυχία τους ως αληθοφανή.

Μην συγκρίνεις τη ζωή σου με των άλλων. Στην ουσία, ποτέ δεν γνωρίζουμε τι πραγματικά συμβαίνει στη ζωή του καθενός.

Μην προσπαθείς να κατανοήσεις τη συμπεριφορά των άλλων ανθρώπων, γιατί θα το κάνεις εφαρμόζοντας τη δική σου λογική.

γιορτές
Unsplash Jakob Owens

Εστίασε στη διαχείριση των σκέψεών σου και στο τώρα. Το να εστιάζουμε στο παρόν λειτουργεί σαν μηχανισμός άμυνας, γιατί συχνά νιώθουμε ένα αίσθημα αδυναμίας και θλίψης για το μέλλον.

Επίλεξε ανθρώπους που θα σε κάνουν να νιώθεις άνετα και όχι ότι κρίνεσαι. Άλλωστε, δεν υπάρχει σωστό ή λάθος, υπάρχουν άνθρωποι με τους οποίους θα νιώθεις όμορφα. Επίλεξε να βρίσκεσαι με ανθρώπους που θα σεβαστούν ακόμα και τη σιωπή σου, που θα σε αγκαλιάσουν γι’ αυτό που είσαι.

Αξιοποίησε τον καιρό, τον ήλιο. Πήγαινε κόντρα στην αναβλητικότητα και τη θλίψη σου, που συχνά σε σταματάνε και σε εγκλωβίζουν. Περπάτησε, τρέξε, εκτονώσου, απόλαυσε τη λιακάδα.

Μια χαραμάδα στο σκοτάδι

Εστίασε στις σκέψεις σου και στο περιεχόμενό τους, κάνε έναν δυναμικό αντίλογο και μετά αναγνώρισε αυτό που έκανες, γιατί ήταν μία νίκη έναντι του κακού σου εαυτού και του σκοταδιού που όλοι κουβαλάμε.

Ενυδάτωσε το σώμα σου, άκουσε μουσική, διάβασε αν θέλεις. Αλλά ακόμα κι αν δεν μπορείς να συγκεντρωθείς, συγχώρεσε τον εαυτό σου και επίτρεψέ του το δικαίωμα να ξεκουραστεί. Ορισμένες φορές το σώμα μας μας στέλνει ηχηρά μηνύματα, που δυσκολευόμαστε να ακούσουμε ή τα ακούμε με καθυστέρηση.

γιορτές
Unsplash Wonderlane

Οι ημέρες του Πάσχα διαφέρουν από τα Χριστούγεννα ή άλλες μέρες διακοπών, και συχνά μας κάνουν να νιώθουμε συναισθηματικά ευάλωτοι. Άλλοτε μόνοι, άλλοτε αγχωμένοι, να σκεφτόμαστε ανθρώπους που έφυγαν, που χάσαμε, που μας απογοήτευσαν, να συγκρίνουμε τη ζωή μας με τις ζωές των άλλων.

Μην φοβηθείς τα συναισθήματα ούτε και τις σκέψεις σου.

Να είσαι όμως δίκαιος και δίκαιη με τον εαυτό σου και να αναγνωρίσεις ότι το φως υπάρχει πάντα.

Και κάπου εδώ θυμάμαι τον πάντα αγαπημένο Leonard Cohen: «There is a crack in everything. That’s how the light gets in».

Σε μια μάλλον ελεύθερη μετάφραση: «Παντού υπάρχει μια ρωγμή. Από εκεί εισχωρεί το φως».

Επίλεξε το φως και άφησέ το να εισχωρήσει και στο πιο βαθύ σκοτάδι!

Η Ελένη Σολταρίδου είναι ψυχολόγος, MSc, εξειδικευμένη στη διαχείριση των αγχωδών διαταραχών και στη γνωσιακή ψυχοθεραπεία.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.