Εικονογράφηση: Ελένη Καστρινογιάννη

ΤΙ ΡΟΛΟ ΠΑΙΖΕΙ Η ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΣΥΜΒΑΤΟΤΗΤΑ ΣΕ ΜΙΑ ΣΧΕΣΗ

Ακούστε το άρθρο
Ακούστε το άρθρο

Εσύ μιλάς για τα οικονομικά σου με τον/ τη σύντροφό σου; Ίσως είναι ώρα να μάθεις για το ρόλο που παίζει η οικονομική συμβατότητα σε ένα ζευγάρι.

Εσύ μιλάς για τα οικονομικά σου με τον/ τη σύντροφό σου; Αν όχι, μην νιώθεις άσχημα. Τα οικονομικά είναι ένα ευαίσθητο θέμα για πολλούς ανθρώπους, είτε βρίσκονται στα πρώτα στάδια μιας σχέσης είτε είναι μαζί χρόνια. Ενδεικτικά, αμερικανική έκθεση του 2017 διαπίστωσε ότι το 68% των περίπου τριών χιλιάδων ερωτηθέντων προτιμούσαν να πουν στον/ στη σύντροφό τους το βάρος τους παρά το ποσό των χρημάτων στην τράπεζα.

Για την ακρίβεια, η οικονομική συμβατότητα σε ένα ζευγάρι είναι πιο σημαντική από ό,τι νομίζουν πολλοί. Τι σημαίνει «οικονομική συμβατότητα»; Πάντως, όχι το να κερδίζετε τα ίδια χρήματα από την εργασία σας, ούτε το να σας άφησαν οι γονείς σας την ίδια περιουσία. Οικονομική συμβατότητα σημαίνει ότι οι σύντροφοι έχουν κοινή προσέγγιση όσον αφορά τα χρήματα. Σκέψου μόνο πόσες χρηματοοικονομικές αποφάσεις καλείσαι να πάρεις σε μια σχέση, και ατομικά αλλά και από κοινού με τον/τη σύντροφό σου.

Τα πολλαπλά επίπεδα των χρημάτων

Όπως εξηγεί σε βρετανική ιστοσελίδα η σύμβουλος Georgina Sturmer, «η προσέγγισή μας στα οικονομικά συχνά διαμορφώνεται από την ανατροφή και την προσωπική μας ιστορία. Οι αντικρουόμενες προσεγγίσεις στην οικονομική διαχείριση μπορεί να οδηγήσουν σε άγχος, απογοήτευση, δυσαρέσκεια, θυμό, δυσπιστία και φόβο». Τι εννοούμε διαφορές στις οικονομικές προσεγγίσεις; Για παράδειγμα, δημοσίευση στο αμερικανικό National Center for Education Statistics αναφέρει ότι οι γυναίκες ήταν πιο πιθανό να μιλούν με την οικογένειά τους για τον προϋπολογισμό του σπιτιού, ενώ οι άντρες για τις οικονομικές εξελίξεις.

Σημαντικό ρόλο όσον αφορά την οικονομική συμβατότητα παίζει και το πολιτισμικό υπόβαθρο των συντρόφων. Μπορεί, για παράδειγμα, ο άντρας να προέρχεται από μια κοινωνία με βαθιά ριζωμένους τους ρόλους των φύλων, άρα εκείνος να φέρει το βάρος του «κουβαλητή».

οικονομική συμβατότητα
Εικονογράφηση: Ελένη Καστρινογιάννη

Αξιολογώντας την οικονομική συμβατότητα

Όπως αντιλαμβάνεσαι, η οικονομική συμβατότητα αφορά περισσότερο την επικοινωνία του ζευγαριού και λιγότερο τα χρηματικά ποσά αυτά καθαυτά. Μπορείτε να αξιολογήσετε την οικονομική σας συμβατότητα σκεπτόμενοι τι κάνετε όταν είναι να λάβετε σημαντικές χρηματικές αποφάσεις, όπως:

  • Να νοικιάσετε ή να αγοράσετε σπίτι;
  • Έχετε κοινό τραπεζικό λογαριασμό ή χωριστούς;
  • Τι κάνουμε στις διακοπές σας;
  • Τι αυτοκίνητο έχετε;
  • Πόσα ξοδεύετε για τη μόρφωση των παιδιών σας;

Φυσικά, καθημερινά λαμβάνετε και μικρότερες αποφάσεις, όπως αν θα παραγγείλετε φαγητό απέξω ή αν θα μαγειρέψετε σπίτι. Πόσα χρήματα ξοδεύετε για δώρα και πόσα χρήματα διαθέτετε για ρούχα, συνδρομές, χόμπι.

Η ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΣΥΜΒΑΤΟΤΗΤΑ ΑΦΟΡΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΤΗΝ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΤΟΥ ΖΕΥΓΑΡΙΟΥ ΚΑΙ ΛΙΓΟΤΕΡΟ ΤΑ ΧΡΗΜΑΤΙΚΑ ΠΟΣΑ ΑΥΤΑ ΚΑΘΑΥΤΑ.

Όταν γεννιούνται συγκρούσεις

Τα ζευγάρια μπορούν να διαφωνήσουν για πολλά θέματα, αλλά οι οικονομικές διαφορές φαίνεται να είναι ιδιαίτερα τοξικές για την ευημερία των σχέσεων. Ωστόσο, δεν είναι το πόσα χρήματα έχετε που οδηγεί σε σύγκρουση και κατάρρευση, αλλά οι χρηματοοικονομικές σας συνήθειες.

Επίσης, τα χρήματα σημαίνουν διαφορετικά πράγματα για διαφορετικούς ανθρώπους. Η κατανόηση της υποκείμενης σημασίας των χρημάτων για τον/τη σύντροφό σου μπορεί να σε βοηθήσει να κατανοήσεις καθημερινές αποφάσεις που παίρνει και να αποτελέσει ένα καλό σημείο εκκίνησης για μια ειλικρινή συζήτηση.

Όταν λοιπόν υπάρχει δυσφορία, είναι σημαντικό να αφιερώσετε χρόνο για να καταλάβετε από πού προέρχεται αυτή. Προσπαθήστε να είστε ανοιχτοί, ώστε να ανακαλύψετε μαζί τις οικονομικές σας συνήθειες, τα αδύνατα σημεία σας, τις αλλαγές που μπορεί να χρειαστεί να υιοθετήσετε.

Στην περίπτωση, βέβαια, μιας πραγματικά ασύμβατης ή ανθυγιεινής σχέσης με τα χρήματα, τότε ίσως χρειαστεί να επανεξετάσετε τη συμβατότητά σας ή να ζητήσετε βοήθεια.

Βρείτε εδώ τα audio articles που είναι διαθέσιμα αυτή τη στιγμή.

Για να ακούτε τα άρθρα του OW που είναι διαθέσιμα σε ηχητική μορφή, μπορείτε να μας ακολουθήσετε σε Spotify και σε Apple Podcasts

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.