Εικονογράφηση: Χριστίνα Αβδίκου

ΚΟΙΝΟΣ ΤΡΑΠΕΖΙΚΟΣ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΣ; ΤΙ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΓΙΑ ΤΗ ΣΧΕΣΗ ΣΟΥ

Κοινός ή χωριστός τραπεζικός λογαριασμός; Μία νέα μελέτη κατέληξε στο ιδανικό, που θα θωρακίσει το ζευγάρι από τη ρήξη στη μεταξύ τους σχέση.

Πρόκειται για μία από τις συζητήσεις ανάμεσα σε ζευγάρια (ή φίλες, σπανιότερα φίλους) που μπορεί να κρατήσει για… πάντα και πάλι σύμπνοια απόψεων να μην υπάρξει: Κοινός ή χωριστός τραπεζικός λογαριασμός στη μακροχρόνια σχέση ή τον γάμο; Υπάρχουν αυτοί που το θεωρούν αυτονόητο: Κοινή συμβίωση ίσον κοινό ταμείο. Όμως υπάρχουν και οι πιο επιφυλακτικοί, οι «ποτέ δεν ξέρεις» και «φύλαγε τα ρούχα σου», που πιστεύουν ότι όσο αγαπημένοι κι αν είναι δύο σύντροφοι, ο καθένας πρέπει να κάνει κουμάντο αποκλειστικά στα δικά του χρήματα.

Αν πάλι είστε αναποφάσιστοι για το τι πρέπει να κάνετε στον δικό σας γάμο, μια νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε στην Journal of Consumer Research διερεύνησε πώς ο κοινός τραπεζικός λογαριασμός επηρεάζει την ποιότητα της σχέσης των νέων ζευγαριών και αποκάλυψε πως το μοίρασμα μάλλον έχει οφέλη.

Sharing is caring

Συγκεκριμένα, η μελέτη κατέληξε στο ότι «ο κοινός τραπεζικός λογαριασμός έχει στα ζευγάρια μια προστατευτική επίδραση, η οποία μακροπρόθεσμα λειτουργεί ως ασπίδα κατά της φθοράς της σχέσης».

Όπως εξηγεί η επικεφαλής της μελέτης, Jenny Olson, από το Indiana University, «μας παρακίνησαν οι διφορούμενες συμβουλές που δίνονται κατά καιρούς στους νεόνυμφους. Κάποιοι συνιστούν να υπάρχει κοινός λογαριασμός, άλλοι συμβουλεύουν να έχει ο καθένας τον δικό του. Τι πρέπει, λοιπόν, να κάνει ένα ζευγάρι;»

Έπειτα από δύο χρόνια πειραμάτων, κατά τα οποία μελετήθηκαν εκατοντάδες ζευγάρια με κοινούς ή χωριστούς λογαριασμούς, οι ερευνητές κατέληξαν στα εξής:

  • Τα ζευγάρια με χωριστούς λογαριασμούς ή χωρίς καμία παρέμβαση του ενός στα οικονομικά του άλλου εμφάνισαν τη συνήθη πτώση στην ποιότητα που μια σχέση έχει σε βάθος χρόνου.
  • Τα ζευγάρια με κοινό ταμείο φάνηκαν να προστατεύονται από αυτή την πτώση, κυρίως λόγω της οικονομικής αρμονίας που η απόφαση αυτή έφερε. Οι σύντροφοι παρουσίασαν λιγότερους καβγάδες και μεγαλύτερη ικανοποίηση από την κοινή διαχείριση των οικονομικών.

Κοινός τραπεζικός λογαριασμός: Σωτήριος ή καταστροφικός για τη σχέση;
Εικονογράφηση: Χριστίνα Αβδίκου

Τα οφέλη του κοινού τραπεζικού λογαριασμού

Η μελέτη κατέληξε, επίσης, στους τρεις πιθανότερους λόγους που ο κοινός τραπεζικός λογαριασμός ωφελεί μια σχέση:

  • Οι κοινοί λογαριασμοί ενθαρρύνουν τους συντρόφους να συζητούν τυχόν μεγάλες αγορές τους, κάτι που οδηγεί σε λιγότερες παρεξηγήσεις και περισσότερη οικονομική ευμάρεια.
  • Αυτή η διαφάνεια του κοινού λογαριασμού επιτρέπει να καταλαβαίνει ο ένας περισσότερο τις προτεραιότητες του άλλου και να ευθυγραμμίζονται οι οικονομικοί τους στόχοι.
  • Το κοινό ταμείο δημιουργεί πιο έντονα την αίσθηση του «μαζί» και μειώνει τη δυναμική του «τα λεφτά σου» και «τα λεφτά μου».

Τραπεζικός λογαριασμός: Και μαζί και χώρια

Την ίδια ώρα, οι συγγραφείς της μελέτης συνιστούν στα ζευγάρια να σκεφτούν πριν πάρουν την απόφαση του κοινού ταμείου, καθώς μπορεί να περιλαμβάνει και προκλήσεις, όπως η έλλειψη αυτονομίας. «Απαιτείται πολύ ανοιχτή επικοινωνία», λέει χαρακτηριστικά η Olson και συμβουλεύει:

  • Συζητήστε ανοιχτά πως θα έχετε μεν κοινό λογαριασμό, αλλά και κάποια αυτονομία, π.χ. ο καθένας τη δική του πιστωτική κάρτα, και θέστε κάποια όρια στα έξοδα που θα κάνετε.
  • Τα νέα ζευγάρια, π.χ. οι νιόπαντροι, πρέπει να συζητήσουν διεξοδικά τα υπέρ και τα κατά, ενόψει των νέων προκλήσεων που θα εμφανιστούν στη ζωή τους.
  • Ελέγχετε ανά διαστήματα τα έξοδά σας. Με το e-banking γίνεται πλέον πολύ απλό να βλέπει κανείς πού ξοδεύεται τι ποιος ξοδεύει τα περισσότερα και έπειτα από συζήτηση, να κάνει τις αναπροσαρμογές που χρειάζονται.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.