Χριστίνα Αβδίκου

ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΠΟΥ ΚΡΥΒΟΥΜΕ ΜΕΣΑ ΜΑΣ ΚΑΙ ΠΩΣ ΘΑ ΤΟ ΚΑΝΟΥΜΕ ΧΑΡΟΥΜΕΝΟ

Κρύβουμε όλοι μέσα μας ένα μικρό παιδί; Τι μπορεί να σημαίνει αυτό για τον καθένα; Στη σύγχρονη ψυχολογία, το «εσωτερικό παιδί» είναι κάτι πολύ συγκεκριμένο. Ένα βιβλίο μάς βοηθάει να το αναγνωρίσουμε και να το κάνουμε ευτυχισμένο.

Ακούμε συχνά πως όλοι κρύβουμε ένα παιδί μέσα μας. Συνήθως, καθένας εκλαμβάνει αυτή τη φράση όπως θέλει ή φαντάζεται. Οι περισσότεροι θεωρούμε ότι είναι η πιο ευαίσθητη και τρυφερή πλευρά μας. Εκείνη που δεν επισκιάστηκε από τον σκληρό ρεαλισμό της ενήλικης ζωής. 

Για άλλους είναι το κρυμμένο παράπονο, που ξεπηδάει από μέσα μας απροειδοποίητα με  διάφορες αφορμές. Για κάποιους τα πιο τρελά μας όνειρα ή η τάση μας να κάνουμε σκανταλιές. Τι είναι τελικά το παιδί μέσα μας; 

Τι σημαίνει «εσωτερικό παιδί»;

Για τη σύγχρονη ψυχολογία, το παιδί που κρύβουμε μέσα μας είναι κάτι πολύ συγκεκριμένο και ονομάζεται «εσωτερικό παιδί». Εμπερικλείει όλα τα παραπάνω, αλλά αφορά κυρίως τον συναισθηματικό μας κόσμο. 

Η ψυχολόγος Stefanie Stahl έχει αφιερώσει την επαγγελματική της πορεία στη διερεύνηση του θέματος και έχει στηρίξει τη θεραπευτική της προσέγγιση σε αυτό. «Το εσωτερικό παιδί είναι το σύνολο των βιωμάτων μας –θετικών και αρνητικών– τα  οποία οφείλουμε στους γονείς μας και σε άλλα σημαντικά πρόσωπα», εξηγεί στο βιβλίο της Το παιδί που κρύβουμε μέσα μας.

ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΠΟΥ ΕΧΟΥΜΕ ΜΕΣΑ ΜΑΣ ΚΑΝΕΙ Ο,ΤΙ ΠΕΡΝΑΕΙ ΑΠΟ ΤΟ ΧΕΡΙ ΤΟΥ ΩΣΤΕ ΝΑ ΜΗΝ ΞΑΝΑΒΙΩΣΕΙ Ο,ΤΙ ΤΟ ΠΛΗΓΩΣΕ. 

Στην πραγματικότητα, το εσωτερικό παιδί δεν είναι κάτι καινούργιο για την επιστήμη της ψυχολογίας. Είναι το επίπεδο της προσωπικότητας που ο Sigmund Freud, ο πρώτος που έκανε τον διαχωρισμό της προσωπικότητας σε διαφορετικά επίπεδα, αποκάλεσε Εκείνο. Στο εσωτερικό παιδί αντιστοιχεί ο συναισθηματικός μας κόσμος που διαμορφώθηκε από τα βιώματα της παιδικής μας ηλικίας.

Τα περισσότερα από αυτά τα βιώματα δεν τα θυμόμαστε σε συνειδητό επίπεδο. Είναι καταγεγραμμένα στο ασυνείδητο. Θα μπορούσαμε να πούμε ότι το εσωτερικό παιδί αποτελεί ένα σημαντικό τμήμα του ασυνειδήτου μας. Είναι οι φόβοι, οι έγνοιες και οι στερήσεις που βιώσαμε ως παιδιά, αλλά και όλες οι θετικές εμπειρίες της παιδικής μας ηλικίας. 

εσωτερικό παιδί
Χριστίνα Αβδίκου

Το παιδί που κρύβουμε δημιουργεί προβλήματα

Πώς όλα αυτά επηρεάζουν την ενήλικη ζωή μας; Τα περισσότερα προβλήματα στην ενήλικη ζωή προξενούνται κυρίως από τα παιδικά μας βιώματα. Αυτά, μαζί με τις κληρονομικές καταβολές μας καθορίζουν τη φύση και την αυτοεκτίμησή μας.

Το εσωτερικό παιδί επηρεάζει καθοριστικά την αντίληψη, τα αισθήματα, τις σκέψεις και τις πράξεις μας. Και, μάλιστα, πολύ πιο έντονα από το μυαλό μας. Έχει αποδειχθεί επιστημονικά ότι το υποσυνείδητο είναι ένα πανίσχυρο επίπεδο της συνείδησης, το οποίο ελέγχει την αντίληψη και τις πράξεις μας σε ποσοστό 80-90%. 

ΤΟ ΠΛΗΓΩΜΕΝΟ ΚΟΜΜΑΤΙ ΤΗΣ ΨΥΧΗΣ ΜΑΣ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΤΟ ΑΠΟΔΕΧΤΟΥΜΕ ΚΑΙ ΩΣ ΕΝΑΝ ΒΑΘΜΟ ΝΑ ΤΟ ΘΕΡΑΠΕΥΣΟΥΜΕ.

Για να γίνει πιο σαφής ο τρόπος που το εσωτερικό παιδί επηρεάζει την ενήλικη ζωή μας, η Stahl αναφέρεται σε ένα παράδειγμα: «Ο Μίχαελ γίνεται έξω φρενών κάθε φορά που η κοπέλα του αμελεί κάτι που εκείνος θεωρεί σημαντικό. Τις προάλλες, η Σαμπίνε ξέχασε να αγοράσει το αγαπημένο του σαλάμι κι εκείνος βγήκε εκτός εαυτού. Αντέδρασε σα να γκρεμίστηκε ο κόσμος του. Αυτό που δεν συνειδητοποιεί ο Μίχαελ είναι ότι η οργή του δεν οφείλεται στη Σαμπίνε και το σαλάμι, αλλά σε ένα τραύμα από το παρελθόν του. Συγκεκριμένα, στο γεγονός ότι η μητέρα του δεν έπαιρνε σοβαρά τις επιθυμίες του, όταν ήταν μικρός». 

Κάπως έτσι –και χωρίς να το συνειδητοποιούμε– περιπλέκονται τα προβλήματα στην ενήλικη ζωή μας. Γιατί το παιδί που έχουμε μέσα μας κάνει ό,τι περνάει από το χέρι του, ώστε να μη χρειαστεί να ξαναβιώσει ό,τι το πλήγωσε. Και μην νομίσετε ότι όσοι έζησαν ευτυχισμένα παιδικά χρόνια δεν έχουν προβλήματα. Το εσωτερικό τους παιδί μπορεί επίσης να έχει τραύματα. Γιατί δεν υπάρχουν ούτε τέλειοι γονείς, ούτε τέλεια παιδική ηλικία. 

Δυο αμφίρροπες εσωτερικές δυνάμεις

Φαίνεται πως τα κακά νέα είναι ότι τα αρνητικά βιώματα της παιδικής ηλικίας μοιάζει να έχουν μεγαλύτερη βαρύτητα στην ενήλικη ζωή. Ποια είναι όμως τα καλά νέα; Τα καλά νέα είναι ότι αυτό το πληγωμένο κομμάτι της ψυχής μας μπορούμε να το αποδεχτούμε και ως έναν βαθμό να το θεραπεύσουμε. Τα καλά νέα είναι πως το εσωτερικό παιδί, όταν το αναγνωρίζουμε και το αποδεχόμαστε, περνάει στο συνειδητό επίπεδο. Και εκεί είναι πιο εύκολα διαχειρίσιμο. 

Τα καλά νέα είναι επίσης πως, στον αντίποδα των αρνητικών βιωμάτων που συγκροτούν το «σκοτεινό παιδί», βρίσκεται το «φωτεινό παιδί». Όταν δυναμώσουμε αυτό το «φωτεινό παιδί», όταν του επιτρέψουμε να εκφραστεί και να βγει προς τα έξω, τα πράγματα αρχίζουν να βελτιώνονται. 

ΕΝΑΣ ΤΡΟΠΟΣ ΝΑ ΑΦΗΣΟΥΜΕ ΤΟ ΦΩΤΕΙΝΟ ΠΑΙΔΙ ΝΑ ΑΝΑΠΤΥΧΘΕΙ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΤΟΥ ΕΠΙΤΡΕΨΟΥΜΕ ΝΑ ΧΑΡΕΙ.

Δίνοντας χαρά στο μικρό παιδί

Πώς θα βοηθήσουμε το φωτεινό παιδί; Αφού πρώτα ανακαλύψουμε το σκοτεινό παιδί μέσα μας και απαλύνουμε τον πόνο του. Η συγγραφέας αφιερώνει μεγάλο μέρος του βιβλίου της σε προτάσεις και ασκήσεις. Στη συνέχεια, εστιάζει στο φωτεινό παιδί και στους τρόπους με τους οποίους μπορούμε να το αναδείξουμε. Ανάμεσα σε αυτούς αναφέρεται και στη χαρά του παιχνιδιού. Γιατί ένας τρόπος να βοηθήσουμε το φωτεινό παιδί να αναπτυχθεί είναι να του επιτρέψουμε να χαρεί. Μερικές ιδέες για να εφαρμόσουμε στην καθημερινότητα: 

  • Θα πρέπει στην καθημερινή σας ζωή να αφήνετε άπλετο χώρο στο φωτεινό παιδί να αναπτυχθεί. Θα το καταφέρετε αν επιτρέψετε απλώς στον εαυτό σας να διασκεδάζει περισσότερο, να χαίρεται και να απολαμβάνει τη ζωή. 
  • Το καλύτερο που έχετε να κάνετε είναι να ξεκινάτε τη μέρα σας παίζοντας. Για παράδειγμα, βάλτε την αγαπημένη σας μουσική και αρχίστε να χορεύετε ή να κάνετε τραμπολίνο. Το τραμπολίνο είναι ένας εξαιρετικός τρόπος εκγύμνασης. Δεν κοστίζει πολύ και σας δίνει τη δυνατότητα να χοροπηδάτε με την ησυχία σας στο σπίτι σας. 
  • Ορισμένοι άνθρωποι δεν ξέρουν πώς να απολαύσουν τη ζωή τους διότι δεν το διδάχτηκαν ποτέ. Καταπονούν υπέρμετρα τον εαυτό τους και συνήθως είναι αγχωμένοι και κακοδιάθετοι. Αν ανήκετε σε αυτή την κατηγορία, να θυμίζετε στο παιδί μέσα σας πως επιτρέπεται να έχουμε ελεύθερο χρόνο και να χαλαρώνουμε. Επιτρέπεται να απολαμβάνουμε τη ζωή και να νιώθουμε όμορφα. 
  • Η διασκέδαση και η απόλαυση έχουν να κάνουν και με την ομορφιά. Προσπαθήστε να έχετε γύρω σας πράγματα όμορφα, που σας κάνουν ευτυχισμένους. Γιατί να μην ανανεώσετε το περιβάλλον που ζείτε; Καμιά φορά, η χαρά βρίσκεται σε μικροπράγματα, όπως ένα λουλούδι πάνω στο γραφείο σας. 
  • Άλλος ένας τρόπος για να μάθετε να συναισθάνεστε την ομορφιά και την απόλαυση είναι να βγαίνετε για περίπατο και να κοιτάζετε προσεκτικά καθετί όμορφο. Φανταστείτε ότι κρατάτε μια φωτογραφική μηχανή ή πάρτε μία και αναζητήστε όμορφα θέματα! Ο νους σας θα ξεφύγει από τις εσωτερικές ανησυχίες. 

Αν και απλές, οι συμβουλές της Stahl εντάσσονται σε ένα ευρύτερο πλαίσιο απενοχοποίησης και επαναδιαπραγμάτευσης του εαυτού. Το βιβλίο συνθέτει βασικές ψυχολογικές θεωρίες και φιλοδοξεί να γίνει ένα εργαλείο κατανόησης του ψυχισμού και διαχείρισης των προβλημάτων και των σχέσεων. Θα λέγαμε ότι είναι ένας πρακτικός οδηγός αυτοψυχοθεραπείας που μπορεί να σας ταιριάξει. 

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.