iStock

4 ΣΑΛΑΤΕΣ ΓΙΑ ΝΑ ΚΑΝΕΙΣ ΤΗ ΔΙΑΦΟΡΑ ΣΤΟ ΠΑΣΧΑΛΙΝΟ ΤΡΑΠΕΖΙ

Αν θέλετε να αφήσετε την κλασική ντοματοσαλάτα ή την παραδοσιακή χωριάτικη για τις υπόλοιπες μέρες του χρόνου και να συνδυάσετε το κρέας του πασχαλινού τραπεζιού με μια ιδιαίτερη σαλάτα, έχουμε 4 ιδέες που θα σας ξαφνιάσουν ευχάριστα.

Η οργάνωση του πασχαλινού τραπεζιού απαιτεί καλή προετοιμασία. Κάθε χρόνο τα ερωτήματα είναι τα ίδια: Ποια αλοιφή ταιριάζει περισσότερο με το αρνί ή το κατσίκι; Ποιο γλυκό να επιλέξω για επιδόρπιο; Από πού να αγοράσω το καλύτερο τσουρέκι;

Αν δεν ανήκεις σε εκείνους που πιστεύουν ότι η νηστεία έχει χάσει το νόημά της και έχεις αποφύγει τα κρέατα τις ημέρες πριν από το Πάσχα, τότε σίγουρα περιμένεις με μεγαλύτερη όρεξη το γιορτινό κυριακάτικο τραπέζι.

Σίγουρα, όμως, εκτός από τα κρεατικά που θα κυριαρχήσουν στο πασχαλινό τραπέζι, σημαντικό ρόλο παίζουν και τα συνοδευτικά, και κυρίως οι σαλάτες που θα επιλέξουμε! Γι' αυτό κι εμείς δίνουμε μερικές συνταγές για όλα τα γούστα, από εναλλακτική coleslaw μέχρι χορταστικό ταμπουλέ.

1. Σαλάτα με φαγόπυρο και ντοματίνια

Μια σαλάτα με πολύχρωμα λαχανικά και βασικό συστατικό το φαγόπυρο μπορεί να συνοδέψει τέλεια το πασχαλινό αρνί. Προσθέστε ελιές (πράσινες και καλαμών), ντοματίνια, πιπεριές, αβοκάντο και ορισμένα μυρωδικά και θα έχετε ένα πολύ νόστιμο και θρεπτικό αποτέλεσμα.

σαλάτα με φαγόπυρο και ντοματίνια
Καρολίνα Δωρίτη

Υλικά για 2-4 άτομα

  • 170 γρ. φαγόπυρο
  • 380 ml νερό
  • 7-8 ελιές πράσινες
  • 10 ελιές καλαμών
  • 1 κόκκινο κρεμμύδι μικρό, κομμένο στη μέση και σε λεπτές φέτες
  • 10 ντοματίνια, κομμένα στα τέσσερα
  • ½ πράσινη πιπεριά, κομμένη σε μικρά καρέ
  • ½ αβοκάντο, κομμένο σε μικρά κομμάτια
  • 2 κ.σ. μαϊντανός, ψιλοκομμένος
  • 1 κ.σ. δυόσμος, ψιλοκομμένος
  • 1 κ.γ. ρίγανη
  • 100 γρ. φέτα
  • 7 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 2 κ.σ. μηλόξιδο
  • αλάτι

Εκτέλεση

Ξεπλένουμε το φαγόπυρο με άφθονο κρύο νερό. Βάζουμε σε μια κατσαρόλα το νερό με λίγο αλάτι, και το φέρνουμε σε βράση.

Προσθέτουμε το φαγόπυρο, καλύπτουμε με καπάκι και χαμηλώνουμε τη φωτιά. Σιγοβράζουμε για περίπου 10-15 λεπτά, μέχρι να απορροφηθεί όλο το νερό και να μαλακώσει το φαγόπυρο – προσοχή να μην λασπώσει! Προσθέτουμε μία κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο, ανακατεύουμε και αφήνουμε να κρυώσει.

Ετοιμάζουμε όλα τα λαχανικά, τις ελιές και τα φρέσκα μυρωδικά της σαλάτας, και τα ρίχνουμε σε ένα μεγάλο μπολ. Προσθέτουμε μέσα το φαγόπυρο (προσοχή, όχι ζεστό!), τη φέτα κομμένη σε κυβάκια, και τη ρίγανη.

Σε ένα μικρό μπολάκι ανακατεύουμε 6 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο με 2 κουταλιές της σούπας μηλόξιδο και λίγο αλάτι (κατά βούληση). Το προσθέτουμε στη σαλάτα, ανακατεύουμε καλά και σερβίρουμε. Διατηρείται στο ψυγείο.

2. Δροσερή πατατοσαλάτα

Θέλετε να αποφύγετε τις πατάτες φούρνου (ακόμη κι αν είναι σαν τηγανητές), τις «smashed potatoes», ή τις baby πατάτες με χυμό πορτοκαλιού; Τότε φτιάξτε μια δροσερή πατατοσαλάτα!

πατατοσαλάτα
Καρολίνα Δωρίτη

Υλικά για 2-4 μερίδες

  • 600 γρ. πατάτες κατάλληλες για βράσιμο
  • 1 μεγάλο καρότο, τριμμένο
  • 2 κρεμμυδάκια φρέσκα, ψιλοκομμένα (και το πράσινο μέρος)
  • 3-4 ραπανάκια, ψιλοκομμένα
  • 4 αγγουράκια τουρσί (cornichons), ψιλοκομμένα
  • 3 κ.σ. καλαμπόκι βρασμένο, σουρωμένο
  • 3-4 κ.σ. βασιλικός, ψιλοκομμένος
  • 3-4 κ.σ. μαγιονέζα

Εκτέλεση

Πλένουμε καλά τις πατάτες και τις βάζουμε με τη φλούδα σε κατσαρόλα. Τις καλύπτουμε με νερό και τις βράζουμε για περίπου 20-30 λεπτά. Όσο βράζουν οι πατάτες, ετοιμάζουμε τα υπόλοιπα υλικά της σαλάτας.

Για να τσεκάρουμε ότι έγιναν οι πατάτες, τις τρυπάμε με πιρούνι. Μόλις είναι άτοιμες, τις κρυώνουμε με νερό και, όταν μπορούμε να τις πιάσουμε άνετα, τις ξεφλουδίζουμε και τις κόβουμε σε κομμάτια-μπουκιές.

Βάζουμε τις κομμένες πατάτες σε ένα μπολ και τις ανακατεύουμε με τα ψιλοκομμένα λαχανικά. Προσθέτουμε τη μαγιονέζα και ανακατεύουμε να πάει παντού. Μπορούμε να σερβίρουμε την πατατοσαλάτα αμέσως ή να τη βάλουμε στο ψυγείο να παγώσει πρώτα.

3. Χορταστικό ταμπουλέ

Αυτή η σαλάτα είναι μυρωδάτη, χορταστική και παράλληλα ελαφριά! Η συνταγή για ταμπουλέ υπάρχει σε διάφορες παραλλαγές αλλά εμείς εδώ τη φτιάχνουμε με ντοματίνια, αγγούρι, πιπεριές, και φρέσκο κρεμμυδάκι.

σαλάτα ταμπουλέ
Καρολίνα Δωρίτη

Υλικά για 2-4 μερίδες

  • 130 γρ. πλιγούρι
  • 1 αγγούρι
  • 2 κ.σ. πράσινη πιπεριά, ψιλοκομμένη
  • 2 κ.σ. πορτοκαλί πιπεριά, ψιλοκομμένη
  • 3 κρεμμυδάκια φρέσκα, ψιλοκομμένα (και το πράσινο τμήμα)
  • 350 γρ. ντοματίνια
  • 3 κ.σ. μαϊντανός, ψιλοκομμένος
  • 3 κ.σ. δυόσμος, ψιλοκομμένος
  • ½ κ.γ. σουμάκ (προαιρετικά)
  • ½ κ.γ. αλάτι (ή κατά βούληση)
  • μαύρο πιπέρι, φρεσκοτριμμένο
  • 3 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 3 κ.σ. χυμός λεμονιού

Εκτέλεση

Βάζουμε το πλιγούρι σε ένα μπολ (που να αντέχει το βραστό νερό!) ή σε κατσαρολάκι και προσθέτουμε μέσα περίπου 1 φλιτζάνι βραστό νερό. Θέλουμε το νερό να καλύψει το σιτάρι, αλλά ίσα-ίσα.

Καλύπτουμε με μια καθαρή πετσέτα και το αφήνουμε να μουλιάσει για 20-30 λεπτά, μέχρι να πιει τα περισσότερα υγρά. Στο μεταξύ, ετοιμάζουμε τα λαχανικά. Αν θέλουμε, αφαιρούμε τη φλούδα από το αγγούρι. Αφαιρούμε τα σπόρια του και το κόβουμε σε μικρά κυβάκια. Κόβουμε τα ντοματίνια σε μικρά κομμάτια και φυλάμε και τα ζουμιά τους, γιατί θα τα χρησιμοποιήσουμε στη σαλάτα μας για τη γεύση.

Όταν το πλιγούρι είναι έτοιμο, σουρώνουμε καλά από τα περιττά υγρά και το αδειάζουμε σε μπολ. Προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά και ανακατεύουμε. Μπορούμε να καλύψουμε το ταμπουλέ και να το βάλουμε για λίγο στο ψυγείο ώστε να μαριναριστούν οι γεύσεις.

4. Υγιεινή σαλάτα coleslaw με γιαούρτι

Εδώ κάνουμε τη σαλάτα coleslaw πιο light αντικαθιστώντας τη μαγιονέζα με γιαούρτι, για να απολαύσουμε το κρέας του πασχαλινού τραπεζιού χωρίς επιπλέον τύψεις.

Σαλάτα coleslaw
Καρολίνα Δωρίτη

Υλικά για 4 μερίδες

  • 400 γρ. λάχανο, λεπτοκομμένο
  • 2 καρότα μεγάλα, τριμμένα
  • 1 ξινόμηλο, τριμμένο
  • 80 γρ. παντζάρι ωμό, τριμμένο
  • 1 κοτσάνι σέλερι, λεπτοκομμένο
  • 2 κ.σ. φύλλα σέλερι ή σέλινο, ψιλοκομμένα
  • 3 κ.σ. καρύδια, χοντροκομμένα
  • 2 κ.σ. σχοινόπρασο (τσάιβς) ψιλοκομμένο (προαιρετικά)
  • 170 γρ. γιαούρτι στραγγιστό 2%
  • 1 κ.σ. χυμός λεμονιού
  • 2 κ.σ. μηλόξιδο
  • 1 κ.γ. μουστάρδα
  • 2 κ.σ. ελαιόλαδο
  • αλάτι
  • πιπέρι μαύρο

Εκτέλεση

Πλένουμε το λάχανο και το στραγγίζουμε. Φροντίζουμε να έχει στεγνώσει καλά.

Σε ένα μεγάλο μπολ βάζουμε το λεπτοκομμένο λάχανο, το τριμμένο καρότο, το τριμμένο μήλο, το σέλερι, το τριμμένο παντζάρι, το ψιλοκομμένο σέλινο και το σχοινόπρασο (αν χρησιμοποιούμε). Προσθέτουμε τα καρύδια, χοντροκομμένα.

Σε ένα μικρότερο μπολ ανακατεύουμε με σύρμα τη μουστάρδα με το γιαούρτι. Προσθέτουμε το σιρόπι σφενδάμου, το λεμόνι και το μηλόξιδο, και ανακατεύουμε καλά να ενσωματωθούν και να είναι το μείγμα μας λείο. Σταδιακά προσθέτουμε το ελαιόλαδο ενώ χτυπάμε με το σύρμα. Προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι κατά βούληση και ανακατεύουμε.

Φορώντας ιδανικά γάντι μιας χρήσης, ανακατεύουμε απαλά τη σαλάτα με το χέρι, προσθέτοντας σταδιακά λίγο-λίγο από το ντρέσινγκ, μέχρι να το χρησιμοποιήσουμε όλο.

Μπορούμε να σερβίρουμε την coleslaw αμέσως. Αν θέλουμε να την καταναλώσουμε αργότερα, αποθηκεύουμε στο ψυγείο χωρίς το ντρέσινγκ, σε δοχείο που κλείνει αεροστεγώς, και προσθέτουμε το ντρέσινγκ την ώρα που θέλουμε να τη σερβίρουμε.