Καρολίνα Δωρίτη

ΑΠΟΛΑΥΣΕ ΤΑ ΡΕΒΙΘΙΑ ΣΕ ΦΑΝΤΑΣΤΙΚΟ ΜΠΡΙΑΜ ΜΕ ΜΕΛΙΤΖΑΝΕΣ ΚΑΙ ΚΟΛΟΚΥΘΙΑ

Τα όσπρια είναι μια υγιεινή τροφή και, αν ξεφύγουμε από τους συνηθισμένους τρόπους μαγειρέματος, παίρνουμε πιάτα θρεπτικά, νόστιμα και με λίγα λιπαρά, όπως το απλουστευμένο εποχιακό μπριάμ με ρεβίθια, μελιτζάνες και κολοκύθια.

Καθημερινά ψάχνω διαφορετικές ιδέες για πιάτα λαχταριστά, χωρίς κρέας, με υλικά που είναι στην εποχή τους. Συνταγές εύκολες στην εκτέλεση, που να είναι θρεπτικές, υγιεινές και χαμηλές σε λιπαρά. Κάπως έτσι κατέληξα σε έναν συνδυασμό που αποδείχτηκε καταπληκτικός: ρεβίθια με μελιτζάνες και κολοκύθια στον φούρνο!

Πρόκειται για ένα απλουστευμένο εποχιακό μπριάμ, που είναι διατροφικά ισορροπημένο, μας γεμίζει θρεπτικά συστατικά και ενέργεια, και μας κρατάει χορτάτους για πολύ. Σε ανάλογη λογική –αλλά πιο κοντά στην κλασική εκδοχή το μπριάμ είναι εκείνο που έχουμε φτιάξει προσθέτοντας φρέσκα φασόλια χάντρες.

Τα ρεβίθια είναι από τα όσπρια που αγαπάμε πολύ στο σπίτι μου και τα χρησιμοποιώ σε συνταγές όλο τον χρόνο, με πολλούς τρόπους: σε χούμους (κλασικό ή και παραλλαγή, π.χ με πιπεριές Φλωρίνης), σε σαλάτες, σε σούπες, ακόμη και σε ψωμιά αλλά και σε μαγειρευτά, μαζί με λαχανικά, κρέας, πουλερικά ή ψάρι.

Τα φρέσκα λαχανικά που πήρα από τη λαϊκή είναι ό,τι καλύτερο: ωραίες μελιτζάνες, κολοκυθάκια και ντομάτες. Να τονίσω ότι οι μελιτζάνες στις αρχές του φθινοπώρου είναι όνειρο. Είναι μικρές, γλυκές και νόστιμες, οπότε αν σας αρέσουν να το εκμεταλλευτείτε!

μπριάμ
Καρολίνα Δωρίτη

Για τα ρεβίθια έχουμε διάφορες εναλλακτικές:

  • Να χρησιμοποιήσουμε ξερά, τα οποία μουλιάζουμε από την προηγούμενη ημέρα και στη συνέχεια τα βράζουμε μέχρι να μαλακώσουν.
  • Να χρησιμοποιήσουμε έτοιμα βρασμένα ρεβίθια, που βρίσκουμε σε vacuum στα ψυγεία των σούπερ μάρκετ.
  • Να χρησιμοποιήσουμε ρεβίθια καταψυγμένα, τα οποία βρίσκουμε επίσης σε σούπερ μάρκετ και τα βράζουμε σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας.

Ενώ φαντάζει πιάτο χρονοβόρο, στην πραγματικότητα η διαδικασία είναι πολύ εύκολη και αρκετά γρήγορη.

Συνταγή για ρεβίθια στον φούρνο με μελιτζάνες και κολοκύθια

  • Βαθμός δυσκολίας: Εύκολη
  • Χρόνος προετοιμασίας: Περίπου 1,5 ώρα (με την αναμονή)
  • Vegan | Gluten-free

ρεβίθια
Καρολίνα Δωρίτη

Υλικά για 4 μερίδες

  • 500 γρ. κολοκυθάκια
  • 250 γρ. μελιτζάνες
  • 300 γρ. ρεβίθια βρασμένα
  • 300 γρ. ντομάτες
  • 1 γεμάτο κ.γ. ξερή μαντζουράνα
  • 2-3 σκελίδες σκόρδο ολόκληρες, σπασμένες
  • 2 φύλλα δάφνης
  • 200 ml ζωμός λαχανικών, ζεστός
  • ½ κούπα μαϊντανός, χοντροκομμένος
  • 100 ml ελαιόλαδο
  • Αλάτι
  • πιπέρι μαύρο

Εκτέλεση

Κόβουμε τα κολοκύθια, τις μελιτζάνες και τις ντομάτες σε μικρά κομμάτια, αντίστοιχου μεγέθους περίπου. Τα βάζουμε όλα σε ένα πυρέξ ή γάστρα. Προσθέτουμε τις σκελίδες σκόρδο, τη μαντζουράνα, τη δάφνη, αλάτι, πιπέρι και 3 κ.σ. από το ελαιόλαδο. Προσθέτουμε και τα ρεβίθια και ανακατεύουμε.

μπριάμ
Καρολίνα Δωρίτη

Προσθέτουμε τον ζωμό, αν χρειαστεί διορθώνουμε το αλατοπίπερο και καλύπτουμε με καπάκι ή λαδόκολλα και αλουμινόχαρτο.

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 200°C, για περίπου 30 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν τα λαχανικά. Μετά χαμηλώνουμε το φούρνο στους 180°C.

Βγάζουμε το φαγητό από τον φούρνο. Προσθέτουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο, τον μαϊντανό και ανακατεύουμε.

μπριάμ
Καρολίνα Δωρίτη

Το βάζουμε πίσω στον φούρνο ακάλυπτο για περίπου 20-25 λεπτά, μέχρι να πάρει ωραίο χρώμα και να δέσει ωραία.

Αποσύρουμε το ταψί από τον φούρνο, αφήνουμε το πρωτότυπο αυτό μπριάμ 10-15 λεπτά να κρυώσει και σερβίρουμε. Ταιριάζει ωραία με φρέσκο ψωμί και φέτα.