Γαβριήλ Νικολαΐδης

ΚΑΝΕ ΤΑ ΡΕΒΙΘΙΑ ΠΕΝΤΑΝΟΣΤΙΜΗ –ΚΑΙ ΝΗΣΤΙΣΙΜΗ– ΒΕΛΟΥΤΕ ΣΟΥΠΑ

Κάπου ανάμεσα σε μια παραδοσιακή, χυλωμένη ρεβιθάδα και μια λίγο πιο μοντέρνα βελουτέ λαχανικών, βρίσκεται η βελουτέ σούπα ρεβιθιών, με όλα τα ωφέλιμα στοιχεία που έχει το συγκεκριμένο όσπριο.

Τα ρεβίθια είναι ένα όσπριο που πολλοί συνηθίζουμε να μαγειρεύουμε παραδοσιακά σε σούπα, υπάρχουν όμως κι άλλοι τρόποι να τα απολαύσουμε, από το να «πειράξουμε» λίγο την κλασική συνταγή προσθέτοντας π.χ. ντομάτα, μέχρι να τα βάλουμε σε ένα νόστιμο μπριάμ. Εδώ θα δούμε έναν ακόμα πιο πρωτότυπο τρόπο, ετοιμάζοντας μια βελουτέ σούπα ρεβιθιών που θα μπορούσε να σταθεί ακόμα και ως πρώτο πιάτο σε ένα πιο επίσημο γεύμα.

Η βελουτέ σούπα ρεβιθιών είναι ιδανική για όσους νηστεύουν ή κάνουν vegan διατροφή, καθώς είναι πλούσια σε φυτικές πρωτεΐνες. Ιδιαίτερο ρόλο διατροφικά παίζει επίσης το ταχίνι που περιέχει.

Όταν το ταχίνι καταναλωθεί με τρόφιμα που περιέχουν λυσίνη, όπως είναι τα όσπρια, η πρωτεΐνη που προκύπτει είναι υψηλότατης αξίας για τον οργανισμό.

Και δεν ντρέπομαι καθόλου να πω ότι προτιμώ ρεβίθια σε κονσέρβα ή κατεψυγμένα, που μειώνουν κατά πολύ το χρόνο προετοιμασίας (γλιτώνεις και το μούλιασμα). Ειδικά για αυτή τη συνταγή, μπορείς μέσα σε 30 λεπτά να σερβίρεις. Λιγότερο κι από όσο θα έκανες να παραγγείλεις και να παραλάβεις delivery!

Συνταγή για βελουτέ σούπα ρεβιθιών

  • Βαθμός δυσκολίας: Εύκολη
  • Χρόνος προετοιμασίας: 30 λεπτά
  • Μερίδες: 4
  • Vegan

ρεβίθια σούπα βελουτέ
Γαβριήλ Νικολαΐδης

Υλικά

  • 50 ml ελαιόλαδο
  • 1 κρεμμύδι
  • 1 σκελίδα σκόρδο
  • 480 γρ. ρεβίθια (βρασμένα)
  • 1 πατάτα
  • 1 καρότο
  • 1 λεμόνι (χυμό)
  • 1 κουταλιά της σούπας ταχίνι
  • 1 κ.τ.γ. μπούκοβο
  • 1/2 κ.τ.γ. πάπρικα καπνιστή
  • 1 κ.τ.γ. κουρκουμά
  • 1,5 λίτρο νερό
  • αλάτι
  • πιπέρι

Για το σερβίρισμα

  • 1 κ.τ.σ. ελαιόλαδο
  • 1 κ.τ.γ. μπούκοβο

Εκτέλεση

Σε μια φαρδιά κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά, σοτάρουμε σε ελαιόλαδο το κρεμμύδι με το σκόρδο.

Προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά.

Αφήνουμε να πάρουν μια βράση όλα τα υλικά μαζί και να βράσει εντελώς η πατάτα με το καρότο.

Μπλεντάρουμε με ραβδομπλέντερ.

Σιγομαγειρεύουμε να αποκτήσει τη βελούδινη υφή που θέλουμε. Αν σφίξει παραπάνω, προσθέτουμε λίγο ακόμα νερό (1/2 φλυτζάνι).

Σερβίρουμε και γαρνίρουμε με ελαιόλαδο και μπούκοβο.