Unsplash Adam Bartoszevicz

3 ΚΑΛΟΙ ΛΟΓΟΙ ΓΙΑ ΝΑ ΤΡΩΣ ΠΙΟ ΣΥΧΝΑ ΡΕΒΙΘΙΑ

Τα ρεβίθια είναι μία από τις καλύτερες πηγές πρωτεΐνης φυτικής προέλευσης που θα μπορούσαμε να τρώμε κάθε μέρα.

Έχω κάπως εξοικειωθεί πλέον με την ιδέα ότι τα παιδιά μου δεν είναι ιδιαίτερα «εύκολα» με το φαγητό και πορευόμαστε με τα πέντε-έξι συγκεκριμένα πιάτα που τουλάχιστον καλύπτουν ένα ικανοποιητικό φάσμα θρεπτικών τροφών, όμως για χρόνια το μεγάλο μου παράπονο ήταν που δεν έτρωγαν ρεβίθια.

Γιατί αγαπώ τα ρεβίθια; Γιατί αποτελούν μία από τις καλύτερες πηγές πρωτεΐνης φυτικής προέλευσης με ελάχιστα λιπαρά, είναι πολύ οικονομικά και έχουν διάφορες εναλλακτικές στο μαγείρεμα. Πρόσφατα, ανακάλυψα μερικούς ακόμα καλούς λόγους για να τρώμε ρεβίθια συχνότερα.

Τα ρεβίθια έχουν μεγάλη διατροφική αξία

Μελέτη υποστηρίζει πως τα ρεβίθια έχουν περισσότερες φυτικές ίνες από κάθε άλλο όσπριο και αυτό μόνο οφέλη έχει για την διατροφή αλλά και τη ρύθμιση του βάρους μας. Επιπλέον, οι φυτικές ίνες μειώνουν την αρτηριακή πίεση και προστατεύουν την καρδιά.

Την ίδια ώρα, είναι από τα όσπρια με την υψηλότερη περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη (περίπου 19 γρ. / 100 γρ.), ενώ μελέτη υποστηρίζει πως είναι και πλούσια σε σημαντικά αμινοξέα, με αποτέλεσμα να μην έχουν τίποτε να ζηλέψουν από το κρέας.

3 καλοί λόγοι για να τρως πιο συχνά ρεβίθια
Pexels Polina Kovaleva

Ρυθμίζουν τον διαβήτη, ενισχύουν την υγεία του εντέρου και αποτρέπουν τον καρκίνο

Η τακτική κατανάλωση ρεβιθιών μόνο οφέλη έχει την υγεία αφού, πέρα από την αρτηριακή πίεση που αναφέραμε παραπάνω, έχουν βρεθεί να βελτιώνουν τα επίπεδα χοληστερόλης και άλλων λιπιδίων στο αίμα.

Επιπλέον, έρευνες σε ζώα έδειξαν ότι ωφελούν και το μικροβίωμα του εντέρου, κάτι που όπως λένε οι επιστήμονες θα μπορούσε να ισχύει και για το εντερικό μικροβίωμα των ανθρώπων. Άλλη έρευνα στο έντερο υποστηρίζει πως τα ρεβίθια μπορεί να έχουν προστατευτική δράση και κατά του καρκίνου στην περιοχή αυτή.

Τέλος, καθώς έχουν ανθεκτικό άμυλο, ένα είδος υδατάνθρακα «ανθεκτικό» στην πέψη, χρειάζονται περισσότερο χρόνο για να χωνευτούν, οπότε αποτρέπεται η απότομη αύξηση του σακχάρου στο αίμα. Μάλιστα, μελέτες έχουν δείξει πως το ανθεκτικό αυτό άμυλο ενεργοποιεί ορισμένες ορμόνες που προωθούν την έκκριση ινσουλίνης, η οποία διατηρεί σταθερά τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα μετά το γεύμα.

3 καλοί λόγοι για να τρως πιο συχνά ρεβίθια
Unsplash Dimitri Photography

Υπάρχουν αμέτρητοι τρόποι να τα μαγειρέψεις ώστε να μην τα βαρεθείς ποτέ

Οι περισσότεροι από εμάς έχουμε μάθει από παιδιά να τρώμε τα ρεβίθια σε σούπα, που μπορεί να γίνει και με πρωτότυπες παραλλαγές.

Τα ρεβίθια μπορείς ακόμα:

  • Να τα προσθέσεις στο μπριάμ για να το ενισχύσεις πρωτεϊνικά.
  • Να τα βράσεις και αφού κρυώσουν να τα βάλεις σε μια δροσερή σαλάτα.
  • Να τα κάνεις χούμους με ψητές πιπεριές Φλωρίνης.
  • Να τα απολαύσεις σε vegan μπιφτέκι.
  • Να φτιάξεις με αυτά ένα πεντανόστιμο και πικάντικο σνακ: Βράσε τα καλά, άφησε τα να κρυώσουν, ανακάτεψέ τα σε ένα μπολ με αλάτι, πιπέρι, πάπρικα ή τσίλι σε σκόνη και λίγο αποξηραμένο μαϊντανό, ψέκασε τα με ελαιόλαδο, άπλωσέ τα σε λαδόκολλα και ψήσε τα στον φούρνο για 30-40 λεπτά, ανακατεύοντας συχνά, μέχρι να γίνουν τραγανά.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.