Καρολίνα Δωρίτη

ΘΕΣ ΝΑ ΚΑΝΕΙΣ ΕΝΑ ΑΠΛΟ ΦΑΓΗΤΟ ΑΚΡΩΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ; ΦΤΙΑΞΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΠΛΙΓΟΥΡΙ ΜΕ ΝΤΟΜΑΤΑ

Η απόλυτη και πιο απολαυστική καλοκαιρινή συνταγή για εμένα είναι το πλιγούρι μαγειρεμένο κοκκινιστό, με κρεμμυδάκι, πιπεριά, ντομάτα και μαϊντανό. Δοκίμασε αυτή τη συνταγή και θα με θυμηθείς!

Αν η η ιδέα για πλιγούρι με ντομάτα δεν σου ακούγεται ακριβώς δελεαστική, να σου πω ότι ακόμα και φαγητά που θεωρούμε «βαρετά» μπορούν με τη σωστή συνταγή να γίνουν εξαιρετικά απολαυστικά. Πριν επεκταθώ, όμως, ας πω λίγα λόγια για τη σχέση μου με τη μαγειρική το καλοκαίρι, που νομίζω ότι εκφράζει πολύ κόσμο.

Οι ζεστές μέρες του καλοκαιριού και ειδικά η περίοδος των διακοπών και της αληθινής ξεκούρασης δεν είναι για πολλά μαγειρέματα. Πέρα από τη ζέστη, που θέλουμε να την αποφύγουμε και όχι να την ενισχύσουμε ανάβοντας και φούρνο, φροντίζουμε οι συνταγές που επιλέγουμε να ετοιμάσουμε να είναι απλές, γρήγορες, light και φυσικά νόστιμες.

Εκτός από τις σαλάτες, μια τέλεια λύση για ένα γρήγορο καλοκαιρινό γεύμα είναι γενικά τα ζυμαρικά, όπως επίσης οι ομελέτες και γενικώς τα αβγά σε διάφορες καλοκαιρινές εκδοχές τους, όπως:

Και επανέρχομαι στο πλιγούρι, το οποίο για μένα είναι επίσης ένα υλικό-κλειδί το καλοκαίρι. Μαγειρεύεται γρήγορα και με πολλούς τρόπους, είναι πιο υγιεινό και θρεπτικό από τα κοινά ζυμαρικά και γίνεται πάρα πολύ νόστιμο. Πέρα από σαλάτες τύπου ταμπουλέ, το πλιγούρι το χρησιμοποιώ σε γεμιστά και γενικά μπορεί να αντικαταστήσει το ρύζι σε πολλές συνταγές.

υλικά
Καρολίνα Δωρίτη

Βέβαια, η απόλυτη και πιο απολαυστική συνταγή για εμένα είναι με πλιγούρι μαγειρεμένο κοκκινιστό, με κρεμμυδάκι, πιπεριά, ντομάτα και μαϊντανό. Το λατρεύω! Συνδυάζει με τρόπο ελαφρύ και απολαυστικό όλες τις υπέροχες γεύσεις και τα αρώματα του καλοκαιριού που αγαπώ!

Το πλιγούρι με ντομάτα γίνεται πανεύκολα και γρήγορα, σε ένα μόνο σκεύος, χωρίς μπελά και λάντζα. Τρώγεται ζεστό αλλά και κρύο, ενώ μου αρέσει ιδιαιτέρως να το συνδυάζω με γιαούρτι, που το κάνει ακόμα πιο δροσερό!

ντοματίνια
Καρολίνα Δωρίτη

Εδώ το ετοιμάζω με ώριμα ντοματίνια, γιατί όταν ωριμάζουν και μαλακώνουν δεν είναι τόσο ωραία να τα τρως, αν όμως τα κάνεις σάλτσα γίνεται όνειρο, αφού είναι γλυκά και αρωματικά. Προσθέτω μια πιπερίτσα τσίλι ολόκληρη, χωρίς να την ψιλοκόψω. Ταιριάζει πάρα πολύ ωραία, χωρίς να γίνει το φαγητό πολύ καυτερό (βέβαια, αυτό εξαρτάται και από το πόσο καυτερή είναι η πιπεριά). Αν δεν τη θέλουμε, μπορούμε να την παραλείψουμε.

Συνταγή για πλιγούρι με ντομάτα

  • Βαθμός δυσκολίας: Εύκολη
  • Χρόνος προετοιμασίας: 20-25 λεπτά
  • Vegetarian / Vegan (αν δεν βάλουμε γιαούρτι)

πλιγούρι
Καρολίνα Δωρίτη

Υλικά για 4 μερίδες

  • 360 γρ. πλιγούρι
  • 1 πράσινη πιπεριά, κομμένη σε μικρά καρέ
  • 1 πιπεριά Φλωρίνης, κομμένη σε μικρά καρέ
  • 1 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
  • 2-3 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
  • 550 γρ. ντοματίνια
  • 3 κ.σ. ελαιόλαδο, συν επιπλέον για το σερβίρισμα
  • 1 φύλλο δάφνης
  • 2 κ.γ. πελτές ντομάτας (μπορεί να είναι και σπιτικός!)
  • 1 πιπερίτσα τσίλι (προαιρετικά)
  • 380 ml ζεστός ζωμός λαχανικών ή νερό
  • αλάτι
  • μαύρο πιπέρι
  • ½ κ.γ. γλυκιά πάπρικα
  • 1-2 κ.σ. μαϊντανός, ψιλοκομμένος

Για σερβίρισμα

  • γιαούρτι στραγγιστό
  • ελαιόλαδο

Εκτέλεση

Βάζουμε τα ντοματίνια στο μπλέντερ και τα κάνουμε χυμό.

Τοποθετούμε μια κατσαρόλα σε μέτρια προς δυνατή φωτιά. Προσθέτουμε το ελαιόλαδο και μόλις ζεσταθεί ρίχνουμε μέσα το κρεμμύδι και το φύλλο δάφνης. Ανακατεύουμε μέχρι να γυαλίσει και στη συνέχεια προσθέτουμε τις πιπεριές, την ολόκληρη πιπερίτσα τσίλι και το σκόρδο. Συνεχίζουμε το ανακάτεμα για ακόμα 1 λεπτό.

εκτέλεση
Καρολίνα Δωρίτη

Προσθέτουμε τον πελτέ, ανακατεύομε απαλά και στη συνέχεια προσθέτουμε τον χυμό ντομάτας και το ζεστό νερό/ζωμό. Προσθέτουμε αλάτι κατά βούληση και τη γλυκιά πάπρικα, ανακατεύουμε απαλά, κλείνουμε για λίγο το καπάκι και φέρνουμε σε βράση.

Μόλις αρχίσει να βράζει, ρίχνουμε μέσα το πλιγούρι.

πλιγούρι
Καρολίνα Δωρίτη

Ανακατεύουμε απαλά και χαμηλώνουμε λίγο τη φωτιά, να είναι μέτρια. Σε 5-8 λεπτά περίπου θα δούμε ότι τα περισσότερα υγρά θα έχουν απορροφηθεί.

Δοκιμάζουμε το πλιγούρι να δούμε αν έχει γίνει, αν όχι ίσως χρειαστεί να συμπληρώσουμε ελάχιστο νεράκι μέχρι να γίνει – θέλουμε να είναι σπυρωτό και όχι σαν χυλός. Εναλλακτικά, σβήνουμε τη φωτιά και το αφήνουμε 5-10 λεπτά να κάτσει με κλειστό καπάκι. Όταν είναι έτοιμο, προσθέτουμε τον μαϊντανό και λίγο μαύρο πιπέρι ανακατεύουμε.

Σερβίρουμε σε πιάτα.

πλιγούρι με ντομάτα
Καρολίνα Δωρίτη

Προσθέτουμε λίγο γιαούρτι από πάνω και λίγο επιπλέον ελαιόλαδο. Ανακατεύουμε και απολαμβάνουμε!