Εικονογράφηση: Ελένη Καστρινογιάννη

3 ΣΗΜΑΔΙΑ ΠΟΥ ΔΕΙΧΝΟΥΝ ΟΤΙ ΧΡΕΙΑΖΕΣΑΙ ΔΙΑΚΟΠΕΣ

Δεν είναι μόνο το καλοκαίρι που δίνει το σήμα για διακοπές. Είναι και κάποιες ενδείξεις που έχουν να κάνουν με τον οργανισμό σου και δεν πρέπει να αγνοείς.

Οι διακοπές είναι ένα θέμα που ανακύπτει συχνά πυκνά σε επιστημονικές έρευνες, από το πόσο απαραίτητες είναι για την ψυχική μας υγεία μέχρι το τι μπορεί να σημαίνει η διάρκειά τους για την καρδιά. Στην Ελλάδα, βέβαια, υπάρχουν διάφορες δυσκολίες που δεν ευνοούν την έρευνα. Μία βασική έχει να κάνει με το οικονομικό τους κόστος.

Ελλείψει λοιπόν συστηματικών στοιχείων από την ελληνική πραγματικότητα, συχνά ανατρέχουμε σε μελέτες από το εξωτερικό για να καταλάβουμε τι μπορεί να μας συμβαίνει.

Πρόσφατη εργασία που έγινε στις ΗΠΑ αποκάλυψε πως οι μεγαλύτεροι παράγοντες άγχους της καθημερινής ζωής είναι:

  • τα οικονομικά (52%),
  • τα τρέχοντα γεγονότα (37%),
  • η υγεία (37%) και
  • οι σχέσεις (29%).

Κάθε φορά που ο εγκέφαλός μας αντιλαμβάνεται πως κάτι μας απειλεί, το σώμα μας απελευθερώνει κορτιζόλη και αδρεναλίνη, ενώ μοιραία μειώνεται η παραγωγή ινσουλίνης. Επίσης, συσφίγγονται τα αιμοφόρα αγγεία. Αν αυτό συμβαίνει μια στο τόσο, δεν υπάρχει θέμα – κατασκευαστικά ο οργανισμός μας επανέρχεται.

Όταν όμως οι απειλές (και το στρες) είναι συνεχόμενες για εβδομάδες ή και μήνες, οι εκρήξεις κορτιζόλης και αδρεναλίνης γίνονται συνήθεια και σιγά σιγά καταστρέφουν την υγεία μας. Το σώμα μας μάς ενημερώνει πως κάτι δεν πάει καλά. Αν αγνοήσουμε τα μηνύματα, τα κάνει πιο ακραία. Για παράδειγμα, αρχίζουμε να μην μπορούμε να θυμηθούμε πράγματα ή ονόματα.

Πότε θέλεις επειγόντως διακοπές

Υπάρχει λόγος να δημιουργήσουμε περαιτέρω προβλήματα στον εαυτό μας; Λίγα έχουμε; Ας επικεντρωθούμε λοιπόν, στα βασικά «καμπανάκια» που θα μας βοηθήσουν να καταλάβουμε πως χρειαζόμαστε διακοπές.

1. Χάνεις το ενδιαφέρον σου για σένα

Αν στο παρελθόν έκανες κάτι που σου άρεσε πάρα πολύ αλλά τώρα σε κουράζει και μόνο ως σκέψη, ή αν νιώθεις πως δεν έχεις κουράγια να φροντίσεις –έστω στο ελάχιστο– τον εαυτό σου (π.χ. τρως ό,τι να ’ναι, δεν σε νοιάζει η υγιεινή σου, γενικά… δεν σε νοιάζεις), σημαίνει πως ήρθε η ώρα να κάνεις ένα διάλειμμα.

Το ίδιο ισχύει αν νιώθεις ότι δεν έχει μείνει μέσα σου σταγόνα υπομονής και αν δυσκολεύεσαι να πάρεις μια απόφαση, ακόμα κι όταν έχεις στη διάθεση σου όλα τα δεδομένα.

Τώρα, αν κλειστείς και στον εαυτό σου, είσαι ένα βήμα από το επόμενο κύμα των μηνυμάτων που λαμβάνεις από τον οργανισμό σου πως είναι σε οριακό σημείο.

3 σημάδια που δείχνουν πως θες διακοπές
Εικονογράφηση: Ελένη Καστρινογιάννη

2. Αρρωσταίνεις συνέχεια

Άγχος έχουμε όλοι, και η έρευνα έχει ξεκαθαρίσει πως πρόκειται για κάτι που μπορεί έως και να μας σκοτώσει εάν δεν λάβουμε τα μέτρα μας ως προς τη διαχείρισή του. Μεταξύ αυτών που πλήττει το στρες είναι το ανοσοποιητικό μας σύστημα. Έτσι, αρρωσταίνουμε συνέχεια. Αν συνεχίσουμε να μην ασχολούμαστε ιδιαίτερα, έρχονται τα χειρότερα.

Η Αμερικανική Ψυχολογική Εταιρεία έχει ενημερώσει και ότι το άγχος μειώνει τον αριθμό των κυττάρων που έχουμε στο σώμα και καταπολεμούν τους ιούς. Παράλληλα, η αυξημένη κορτιζόλη εμποδίζει την αντιφλεγμονώδη απόκριση του οργανισμού. Έτσι, γινόμαστε ευάλωτοι σε λοιμώξεις.

3. Δεν τρως και δεν κοιμάσαι κανονικά

Η δυσπεψία και η δυσφορία που αισθανόμαστε υπό συγκεκριμένες συνθήκες (π.χ. σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου) είναι ένα ακόμα «κέρασμα» που μας κάνει το άγχος. Αυτό αποφασίζει και για το τι θα φάμε αλλά και για το πόσο θα φάμε. Αν λοιπόν, τρως πάρα πολύ ή καθόλου, μάλλον πρέπει να βάλεις ως προτεραιότητα την ξεκούρασή σου και τις διακοπές. Το ίδιο είναι χρήσιμο να κάνεις αν επιδεινωθεί η ακμή, η ψωρίαση ή το έκζεμα σου, καθώς το στρες «ασχολείται» και με την επιδερμίδα σου.

Η ξεκούραση και η χαλάρωση μπαίνουν σε πρώτο πλάνο και όταν δεν μπορείς να κοιμηθείς ή νιώθεις εξάντληση μόλις ανοίξεις τα μάτια σου το πρωί.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.