iStock

4 ΣΤΑΣΕΙΣ ΤΗΣ YOGA ΙΔΑΝΙΚΕΣ ΓΙΑ ΤΗ ΛΟΧΕΙΑ

Εάν μόλις απέκτησες παιδί, αυτές οι τέσσερις απλές στάσεις της yoga θα δυναμώσουν το σώμα σου και θα το βοηθήσουν να επανέλθει μετά την απαιτητική διαδικασία της εγκυμοσύνης και του τοκετού.

Η περίοδος της λοχείας συχνά μπορεί να είναι ιδιαίτερα στρεσογόνα και απαιτητική, με τη φροντίδα του νεογέννητου να κάνει πολύ δύσκολη –και κάποιες φορές ανέφικτη– την ξεκούραση και την αυτοφροντίδα. Το σώμα έχει υποστεί μεγάλη καταπόνηση και πολλές αλλαγές. H yoga είναι η ιδανική άσκηση για αυτή την περίοδο, που ο χρόνος και η ενέργεια που έχεις είναι περιορισμένα.

Η επιλόχεια yoga είναι μια πολύ ήπια μορφή άσκησης, ιδανική για να επαναφέρει σταδιακά το σώμα σου ώστε να αποκτήσει την ελαστικότητα και την ευλυγισία που είχε πριν την εγκυμοσύνη, ιδιαίτερα στην περιοχή του περίνεου, της κοιλιάς και της πλάτης, που δέχονται τη μεγαλύτερη καταπόνηση στην διάρκεια της εγκυμοσύνης και της λοχείας.

Η Melie Purdon, εξιδεικευμένη στην yoga στη διάρκεια της εγκυμοσύνης και της λοχείας προτείνει τέσσερις απλές στάσεις.

4 στάσεις yoga ιδανικές για την λοχεία
iStock

1. Στάση μισή γέφυρα

 • Ξάπλωσε ανάσκελα με λυγισμένα γόνατα και τα πέλματα σου να ακουμπούν στο πάτωμα.
 • Τοποθέτησε έναν μπλοκ στο εσωτερικό από τα γόνατά σου.
 • Τοποθέτησε τα χέρια σου παράλληλα με το σώμα σου και βάλε με τις παλάμες σου να ακουμπούν στο πάτωμα.
 • Καθώς εισπνέεις από την μύτη, σήκωσε την λεκάνη σου από το πάτωμα. Διατήρησε τους ώμους σου χαλαρούς.
 • Καθώς εκπνέεις από το στόμα, πίεσε το μπλοκ στο εσωτερικό των ποδιών σου, σφίγγοντας όλη την περιοχή που εκτείνεται από το ηβικό οστό μέχρι το στέρνο και από τα πλευρά σου μέχρι το κέντρο του κορμού.

Τα οφέλη της άσκησης

«Αντιμετώπισε τους κοιλιακούς σου σαν ένα ολόκληρο σύστημα που δεν περιλαμβάνει μόνο τους ορθούς και τους εγκάρσιους κοιλιακούς μυς, αλλά πρωτίστως το βαθύτερο στρώμα που συνδέεται με τους μυς του πυελικού εδάφους», εξηγεί η Melie Purdon.

«Το πλεονέκτημα αυτής της άσκησης yoga είναι ότι λόγω της ανύψωσης της λεκάνης δεν επιβαρύνεις την περιοχή της πυέλου, ώστε να μπορέσει να επουλωθεί. Αυτό την καθιστά κατάλληλη άσκηση ήδη από τις πρώτες ώρες μετά τον τοκετό».

4 στάσεις yoga ιδανικές για την λοχεία
iStock

2. Η στάση του ήρωα

 • Κάθισε πάνω στις γάμπες σου με ένα μπλοκ ανάμεσα από τους αστραγάλους σας.
 • Τοποθέτησε τα χέρια σου στη μέση σου.
 • Καθώς εισπνέεις, επέκτεινε τον κορμό σου.
 • Καθώς εκπνέεις πλησίασε τα χέρια σου μέχρι οι άκρες των δακτύλων σου να ακουμπήσουν η μία την άλλη και τελικά πλέξε τα δάκτυλά σου μεταξύ τους.
 • Στο τέλος της εκπνοής σου, πάρε μια ανάσα και ξεκίνα από την αρχή.

Τα οφέλη της άσκησης

«Η στάση του ήρωα σε βοηθά να κρατάς ψηλά τη σπονδυλική σου στήλη χωρίς προσπάθεια. Όταν στέκεσαι ευθυτενής, με τους ώμους σου στην ίδια ευθεία με τους γοφούς σου, είσαι στην ιδανική στάση όσον αφορά την σωστή αναπνοή, κατά την οποία το διάφραγμά σου και το πυελικό έδαφος μπορούν να λειτουργούν σε αρμονία», αναφέρει η Purdon.

Αυτή η άσκηση της yoga βοηθά στην αποκατάσταση της διάστασης του ορθού κοιλιακού μετά τον τοκετό, είτε έχεις γεννήσει πριν από έξι εβδομάδες είτε πριν από έξι χρόνια.

4 στάσεις yoga ιδανικές για την λοχεία
iStock

3. Η στάση της καρέκλας στον τοίχο

 • Στάσου με την πλάτη σου στον τοίχο.
 • Απομάκρυνε τα πόδια σου από τον τοίχο βηματίζοντας και πάρε την στάση της καρέκλας.
 • Τοποθέτησε έναν μπλοκ στο εσωτερικό των μηρών σου.
 • Στην αρχή τοποθέτησε τα χέρια σου στα πλευρά σου όπως στην στάση του ήρωα. Στην συνέχεια σήκωσε τα χέρια σου πάνω από το κεφάλι σου, με τις παλάμες ενωμένες και τους αντίχειρες στον τοίχο.
 • Καθώς εισπνέεις πίεσε την πλάτη σου στον τοίχο.
 • Καθώς εκπνέεις κράτα όσο μεγαλύτερο μέρος της πλάτης σου είναι δυνατόν στον τοίχο καθώς σπρώχνεις τα πλευρά σου προς τα μπροστά και το ένα προς το άλλο.

Τα οφέλη της άσκησης

«Αυτή η άσκηση σού επιτρέπει να συνδεθείς με όλα τα σημεία του κορμού σου. Ο τοίχος θα σε κάνει να έχεις μεγαλύτερη εσυναίσθηση για το πως νιώθεις το σώμα σου, πράγμα που δεν είναι δεδομένο την περίοδο της λοχείας, όταν είσαι 24/7 απασχολημένη με την φροντίδα ενός νεογέννητου», αναφέρει η Purdon. Η άσκηση αυτή της yoga δυναμώνει την οπίσθια κινητική αλυσίδα, μια πολύ σημαντική ομάδα του ανθρώπινου σώματος. Η ενδυνάμωση αυτή είναι πολύ σημαντική γιατί οι μύες της πλάτης ατονούν κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Ταυτόχρονα, η άσκηση αυτή δυναμώνει τους τετρακέφαλους και τους μηριαίους.

4 στάσεις yoga ιδανικές για την λοχεία
iStock

4. Στάση του δέντρου στον τοίχο

 • Στάσου στον τοίχο.
 • Ρίξε το βάρος σου στο δεξί πόδι και τοποθέτησε το πέλμα σου από το αριστερό πόδι σου στο εσωτερικό του δεξιού σου μηρού.
 • Προσάρμοσε την απόσταση μεταξύ του αριστερού σου γονάτου και του τοίχου ώστε να εφάπτονται.
 • Χρησιμοποίησε την πίεση του δεξιού σου ποδιού στο έδαφος και την πίεση του γονάτου σου στον τοίχο για να βρεις την ισορροπία σου, νιώθοντας την ευθεία που σχηματίζει η «ουρά» σου με την κορφή του κεφαλιού σου.

Τα οφέλη της άσκησης

Σε αυτή την άσκηση ο τοίχος χρησιμοποιείται τόσο για λόγους στήριξης όσο και για ανατροφοδότηση. Αυτή η στάση θα σε κάνει να παρατηρήσεις πού βρίσκεται το σώμα σου στον χώρο. Η αναγνώριση, η εξάσκηση και η αποκατάσταση της σχέσης σου με το σώμα σου στην διάρκεια των ασκήσεων θα σε βοηθήσει να τη μεταφέρεις και στις υπόλοιπες ασχολίες της καθημερινότητας.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.