iStock

5 ΔΟΚΙΜΑΣΜΕΝΕΣ ΠΡΑΚΤΙΚΕΣ ΓΙΑ ΝΑ ΔΙΑΤΗΡΗΣΕΙΣ ΤΟ ΣΩΜΑ ΣΟΥ ΥΓΙΕΣ

Όταν θες να αποκτήσεις ένα σώμα γυμνασμένο και υγιές, το καλύτερο που μπορείς να κάνεις είναι να ακολουθήσεις τις δοκιμασμένες μεθόδους που υποστηρίζει η επιστήμη.

Ξέρουμε από πρώτο χέρι ότι η τήρηση μιας αυστηρής δίαιτας δεν είναι για όλους. Ούτε μπορούν όλοι να πηγαίνουν κάθε μέρα στο γυμναστήριο. Ξέρουμε, επίσης, ότι για να αποκτήσουμε ένα σώμα γυμνασμένο και υγιές χρειάζεται συστηματική προσπάθεια και έναν συνδυασμό καλών συνηθειών. Τα αγαθά κόποις κτώνται άλλωστε.

Οι τάσεις έρχονται και παρέρχονται, αλλά οι επιστημονικά αποδεδειγμένοι τρόποι για να αποκτήσετε την καλύτερη δυνατή φυσική κατάσταση δεν αλλάζουν. Ποιοι είναι αυτοί; Τα βασικά, που πολλές φορές ξεχνάμε, κυνηγώντας γρήγορες λύσεις.

SOS τα φρέσκα φρούτα και λαχανικά

Αφήνουμε στην άκρη τα υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα και πιάνουμε τα φρέσκα τρόφιμα. Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε στο American Journal of Lifestyle Medicine, οι πηγές πρωτεΐνης που επιλέγουμε, η θρεπτική πυκνότητα των τροφίμων και η περιεκτικότητά τους σε νερό είναι παράγοντες που επηρεάζουν το πόσο αποτελεσματική είναι μια δίαιτα απώλειας βάρους ή η υιοθέτηση μιας διατροφικής συνήθειας. Επιπλέον, η κατανάλωση πολλών φυτικών τροφών «φαίνεται να είναι η πιο αποτελεσματική δίαιτα για απώλεια βάρους», λένε οι ερευνητές.

iStock
Vegetarian man mixing vegetable salad in bowl

Ασκήσεις μυϊκής ενδυνάμωσης για υγιές σώμα

Νέα συστηματική ανασκόπηση και μετα-ανάλυση από το University of New South Wales δείχνει ότι μπορούμε να χάσουμε περίπου το 1,4% του συνολικού σωματικού μας λίπους, κάνοντας μόνο προπονήσεις ενδυνάμωσης. Το ποσοστό αυτό πλησιάζει εκείνο που μπορούμε να χάσουμε μέσω της αερόβιας άσκησης. «Πολλοί πιστεύουν ότι αν θέλουν να χάσουν βάρος, πρέπει να βγουν έξω και να τρέξουν. Όμως, τα ευρήματά μας δείχνουν ότι ακόμη και όταν η προπόνηση ενδυνάμωσης γίνεται μόνη της, εξακολουθεί να προκαλεί ευνοϊκή απώλεια σωματικού λίπους, χωρίς να χρειάζεται να κάνετε συνειδητά δίαιτα ή να τρέχετε», υπογραμμίζει ο βασικός συγγραφέας της.

Freepik
Working out to have stronger legs. Sporty woman exercising her leg muscles with a resistance band during her cross-training at home

Ναι στη διαλειμματική προπόνηση υψηλής έντασης

Η διαλειμματική προπόνηση υψηλής έντασης (HIIT) είναι κάτι που μπορούμε, επίσης, να δοκιμάσουμε. Έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Journal of Physiology καταλήγει στο συμπέρασμα ότι αυτού του είδους η προπόνηση βελτιώνει τόσο την αερόβια όσο και την αναερόβια φυσική κατάσταση και επιφέρει σημαντικές προσαρμογές στους σκελετικούς μύες. Επίσης, φαίνεται να επιδρά στην ευαισθησία στην ινσουλίνη και τα αποτελέσματά της στην απώλεια υποδόριου και κοιλιακού λίπους είναι πολλά υποσχόμενα.

Pexels Andrea Piacquadio

Κοιμόμαστε αρκετά και αποφεύγουμε το σνακ αργά το βράδυ

Θα έπρεπε πλέον να το έχουμε εμπεδώσει: η έλλειψη ύπνου μπορεί να βλάψει πραγματικά την υγεία μας με περισσότερους από έναν τρόπους. Όσον αφορά την απώλεια βάρους, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Annals of Internal Medicine, δυσχεραίνει την όποια προσπάθεια να χάσουμε κιλά. Επιπλέον, το να τρώμε αργά το βράδυ ή το να καταναλώνουμε ένα μεγάλο γεύμα πριν πέσουμε στο κρεβάτι, όχι μόνο μπορεί να διαταράξει τον ύπνο μας, αλλά μπορεί να οδηγήσει σε συσσώρευση ανεπιθύμητων κιλών.

Pexels Daniel Torobekov

Σημαντικές οι δραστηριότητες που μας δίνουν χαρά

Εάν τα χόμπι και οι προπονήσεις που έχουμε επιλέξει δεν μας προσφέρουν χαρά, πιθανότατα θα τα εγκαταλείψουμε. Φυσικά, η προπόνηση ενδυνάμωσης και η καρδιαγγειακή άσκηση είναι απαραίτητες για την απώλεια βάρους και για μια συνολική υγιή ζωή, αλλά δεν πρέπει να παραβλέπουμε το κομμάτι της χαράς και της ικανοποίησης.

Η ενασχόληση με την άσκηση και τη σωματική δραστηριότητα μπορεί να έχει θετικά αποτελέσματα σε άτομα που πάσχουν από κατάθλιψη. Επίσης, η κατάθλιψη έχει συνδεθεί με την αύξηση βάρους (και το αντίστροφο), επομένως η εύρεση τρόπων αντιμετώπισης της κατάθλιψης μέσω της άσκησης μπορεί να είναι ένας παραγωγικός τρόπος για να ανακουφιστούμε από τα συμπτώματα και να χάσουμε κιλά.

Επιπλέον, όταν είμαστε χαρούμενοι, αυξάνονται τα επίπεδα ντοπαμίνης στο σώμα μας, κάτι που με τη σειρά του προάγει την απώλεια βάρους.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.