iStock

5 ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΠΟΥ ΠΡΟΚΑΛΕΙ ΤΟ ΚΛΑΜΑ ΣΤΟ ΣΩΜΑ ΚΑΙ ΤO ΜΥΑΛΟ

To γιατί εμείς οι άνθρωποι κλαίμε όταν βιώνουμε έντονα συναισθήματα οι επιστήμονες δεν το έχουν απαντήσει ακόμη. Γνωρίζουν όμως τι προκαλεί το κλάμα στο σώμα και την ψυχή μας.

Οι άνθρωποι είμαστε το μόνο είδος που κλαίει από συναίσθημα, αλλά οι επιστήμονες ακόμη δεν έχουν καταφέρει να αποκωδικοποιήσουν το πώς συνδέεται η φυσική διεργασία του κλάματος με τα συναισθήματα. Αυτό που γνωρίζουμε είναι ότι το κλάμα βοηθά στην ανακούφιση από τη σωματική ένταση που μπορεί να προκαλέσει η έντονη λύπη ή η έντονη χαρά.

«Tο κλάμα ξεκινά αμέσως μετά την κορύφωση της φυσιολογικής διέγερσης, καθώς η συμπαθητική δραστηριότητα αρχίζει να μειώνεται και η παρασυμπαθητική δραστηριότητα αυξάνεται, βοηθώντας το σώμα να επανέλθει στην ομοιόσταση», εξηγεί η Lauren Bylsma, PhD, επίκουρη καθηγήτρια ψυχιατρικής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου του Πίτσμπουργκ.

Tο κλάμα στους ανθρώπους εξελίχθηκε αρχικά ως ένας τρόπος για να τραβήξει το βρέφος την προσοχή της μητέρας του. «Τα ανθρώπινα βρέφη είναι τα πιο αβοήθητα πλάσματα. Δεν μπορούν να κρατηθούν από την πλάτη της μητέρας τους όπως τα πιθηκάκια ή να την ακολουθήσουν όπως οι πάπιες», αναφέρει ο Ad Vingerhoets, PhD, συγγραφέας του βιβλίου Why Only Humans Weep και καθηγητής Kοινωνικών και Συμπεριφορικών Επιστημών στο Πανεπιστήμιο Tilburg της Ολλανδίας. Τα δάκρυα των βρεφών και των παιδιών παρέχουν ένα οπτικό στοιχείο σαν κραυγή βοήθειας στον φροντιστή τους. Ως ενήλικες, οι άνθρωποι έχουν μετατρέψει αυτή τη βιολογική λειτουργία σε συναισθηματική. «Τα δάκρυα των ενηλίκων όπως και ο ήχος του κλάματος μεταφέρουν το μήνυμα σε χρειάζομαι, βοήθησέ με». Τι προκαλεί όμως το κλάμα στο σώμα και την ψυχή μας;

5 πράγματα που κάνει το κλάμα στο σώμα και την ψυχή σου
iStock

1. Το κλάμα ενισχύει τη διάθεση

«Tα 2/3 των ανθρώπων που συμμετέχουν σε έρευνες αναφέρουν ότι αισθάνονται καλύτερα μετά το κλάμα», αναφέρει ο Jonathan Rottenberg, PhD, καθηγητής ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο της Νότιας Φλόριντα. «Ωστόσο, είναι πιθανό οι άνθρωποι να υπερβάλλουν ή να μην θυμούνται σωστά, γιατί όταν το κλάμα προκαλείται σε ελεγχόμενο εργαστηριακό περιβάλλον, δεν είναι τόσο ξεκάθαρο αν κάνει τους ανθρώπους να αισθάνονται καλύτερα ή όχι». Επιπλέον ένας σημαντικός παράγοντας για το πώς θα αισθανθούμε μετά το κλάμα είναι το πώς θα αντιδράσουν οι άλλοι. Αν αντιδράσουν με κατανόηση και ανακούφιση, είναι πολύ πιο πιθανό να νιώσουμε καλύτερα απ' ό,τι αν μας επικρίνουν και μας προκαλέσουν αμηχανία», αναφέρει ο Dr. Vingerhoets.

2. Βοηθά την ανθρώπινη σύνδεση

Σύμφωνα με τον Dr. Vingerhoets, ο λόγος που δεν κλαίμε μπροστά σε αγνώστους είναι γιατί δεν μας αρέσει να τους δείχνουμε την αδυναμία μας. Όταν κλαίμε μπροστά σε κάποιον, του επιτρέπουμε να δει ότι είμαστε ευάλωτοι και αυτό δείχνει ότι τον εμπιστευόμαστε. Το κλάμα είναι ένα μήνυμα ότι νιώθουμε κοντά και αυτό μπορεί να δημιουργήσει οικειότητα και σύνδεση ανάμεσα στους ανθρώπους.

3. Το κλάμα επαναφέρει την ηρεμία

Aν το κλάμα είναι ένα τόσο σημαντικό εργαλείο επικοινωνίας και σύνδεσης, γιατί κλαίμε όταν είμαστε μόνοι μας; Αυτό μπορεί να εξηγείται με το ότι μετά από μια πολυάσχολη ή αγχωτική μέρα το σώμα μέσω του κλάματος προσπαθεί να εκτονωθεί και να επιστρέψει σε μια κατάσταση ανάπαυσης και ηρεμίας.

5 πράγματα που κάνει το κλάμα στο σώμα και την ψυχή σου
iStock

4. Απαλλάσσει από τις τοξίνες

Στα τέλη της δεκαετίας του 1970 και στις αρχές της δεκαετίας του 1980, ο βιοχημικός William Frey πραγματοποίησε μια πρωτοποριακή έρευνα για το κλάμα, η οποία διαπίστωσε ότι τα δάκρυα βοηθούν το σώμα να απαλλαγεί από ανεπιθύμητες τοξίνες. «Ο Frey συνέκρινε τα δάκρυα από φυσικά αίτια (όπως ερεθισμό των ματιών) με τα δάκρυα που προέρχονται από συναισθηματικό κλάμα. Στην δεύτερη περίπτωση τα δάκρυα είχαν υψηλότερη περιεκτικότητα ορισμένων πρωτεϊνών που μπορεί να οφείλονταν στο στρες» εξηγεί η Dr. Bylsma. Όμως ανάλογες έρευνες δεν έχουν επαναληφθεί πρόσφατα, γιατί είναι πολύ δύσκολο να γίνουν τέτοιου είδους μελέτες στο εργαστήριο.

5. Τα δάκρυα είναι ωφέλιμα για τα μάτια

Τα δάκρυα υγραίνουν τα μάτια και τα διατηρούν υγιή. «Η λειτουργία των δακρύων είναι να διατηρούν το μάτι υγρό ή να το προστατεύουν από καπνούς ή υπολείμματα που μπορεί να εισέλθουν», αναφέρει η Dr. Bylsma. Tα μάτια που δεν ενυδατώνονται από τα δάκρυα μπορεί να αναπτύξουν ξηροφθαλμία, η οποία προκαλεί πόνο και μπορεί να οδηγήσει ακόμη και σε απώλεια όρασης.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.