9 ΣΗΜΑΔΙΑ ΟΤΙ ΧΡΕΙΑΖΕΣΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΗ ΦΥΣΙΚΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ

Εννέα «σιωπηλά» προειδοποιητικά σημάδια που δείχνουν ότι ήρθε η ώρα να σηκωθείς από την καρέκλα και να αυξήσεις τα επίπεδα της φυσικής σου δραστηριότητας.

Μήπως περνάς το μεγαλύτερο μέρος της ημέρας σου σε μια καρέκλα; Μήπως, γυρνώντας στο σπίτι από τη δουλειά, επιλέγεις να βολευτείς στον καναπέ; Αν τα παραπάνω ισχύουν για σένα, τότε πιθανότατα η άσκηση δεν είναι στην κορυφή των προτεραιοτήτων σου και ίσως είναι σημαντικό να εξετάσεις πού βρίσκονται τα επίπεδα της φυσικής σου δραστηριότητας.

Η καθιστική ζωή και η έλλειψη άσκησης αφήνουν τα σημάδια τους στο σώμα σου. Πώς, λοιπόν, θα καταλάβεις ότι είναι καιρός να αφιερώσεις λίγο παραπάνω χρόνο σε κάποιο σπορ ή πρόγραμμα γυμναστικής από ότι στην αγαπημένη σου τηλεοπτική σειρά;

1. Πονάει η μέση σου

Εάν περνάς πολύ χρόνο στο κρεβάτι, στην καρέκλα και στον καναπέ, τότε μην παραξενευτείς αν τα περισσότερα πρωινά ξυπνάς με μια ενόχληση στη μέση. Επίσης, μην παραξενευτείς, αν αρχίσεις να αισθάνεσαι την ενόχληση αυτή ή πόνο στη μέση κατά τη διάρκεια της ημέρας, π.χ. την ώρα που κάθεσαι στο γραφείο.

Με δεδομένο ότι δεν έχεις κάποια υποκείμενη πάθηση, που να προκαλεί το πρόβλημα, τότε η ενόχληση μπορεί εύκολα να εξαφανιστεί, βάζοντας λίγη παραπάνω κίνηση στην καθημερινότητά σου. Μελέτη στο περιοδικό JAMA Internal Medicine ανέλυσε τις αιτίες του πόνου στη μέση και στην πλειοψηφία των περιπτώσεων ο ένοχος ήταν η έλλειψη άσκησης, καθώς η φυσική δραστηριότητα δυναμώνει τους μύες, που με τη σειρά τους μπορούν να στηρίξουν την σπονδυλική στήλη, όταν στέκεσαι, κάθεσαι ή κινείσαι.

να αυξήσεις τα επίπεδα φυσικής δραστηριότητας
Freepik

2. Μονίμως πεινάς

Κανονικά, όταν δεν κάνεις κάποιου είδους σωματική δραστηριότητα, ο οργανισμός σου δεν χρειάζεται παραπάνω καύσιμα. Γιατί, όμως, διαρκώς πεινάς, ενώ κάνεις καθιστική ζωή; Αυτό μπορεί να οφείλεται στο γεγονός ότι το σώμα σου εκκρίνει μεγάλες ποσότητες γκρελίνης, της ορμόνης που συνδέεται με τη διέγερση της όρεξης και τη σίτιση. Η άσκηση, όμως, φαίνεται να έχει θετική επίδραση στην καταστολή της όρεξης (μέσω της μειωμένης απόκρισης της ακυλιωμένης γκρελίνης, μίας από τις δύο μορφές της ορμόνης), αναφέρει μελέτη στο Journal of Sports Science and Medicine.

προβλήματα στον ύπνο
Freepik

3. Δεν κοιμάσαι καλά

Δεν είναι πάντα το βαρύ βραδινό γεύμα και το άγχος που σε κρατούν ξύπνιο/α τα βράδια. Μία από τις βασικές αιτίες της αϋπνίας μπορεί να είναι το ότι δεν κινείσαι αρκετά κατά τη διάρκεια της ημέρας. Όταν ασκείσαι συστηματικά, το σώμα κουράζεται κι έτσι είναι ευκολότερο να κοιμηθείς το βράδυ, αλλά και να παραμείνεις στο βασίλειο του Ύπνου κατά τη διάρκεια της νύχτας. Όταν γυμνάζεσαι κατά τη διάρκεια της ημέρας, αυξάνεις τις πιθανότητες να απολαύσεις έναν ευχάριστο ύπνο το ίδιο κιόλας βράδυ.

4. Έχεις απότομες αλλαγές στη διάθεση

Όπως αναφέρει η Αμερικανική Ψυχολογική Εταιρεία, υπάρχει ισχυρή σύνδεση μεταξύ της άσκησης και της ψυχολογικής σου κατάστασης. Επομένως, οι εναλλαγές της διάθεσής σου μπορεί να οφείλονται στο πόσο δραστήριος/α ήσουν κατά τη διάρκεια της ημέρας. Εάν αντιμετωπίζεις έντονες και ξαφνικές διακυμάνσεις, σκέψου το ενδεχόμενο να αυξήσεις (έστω και λίγο) τα καθημερινά επίπεδα της φυσικής σου δραστηριότητας. Η άσκηση βοηθά το σώμα να παραμείνει ήρεμο και επιτρέπει στο μυαλό να αντιδρά πιο ορθολογικά στις καθημερινές πιέσεις.

να αυξήσεις τα επίπεδα φυσικής δραστηριότητας
Freepik

5. Καμπουριάζεις όλη την ώρα

Πρόσεξε τη στάση του σώματός σου όση ώρα κάθεσαι στο γραφείο. Αν καμπουριάζεις, τότε καλό είναι να αρχίσεις να κινείσαι περισσότερο. Χωρίς την απαραίτητη άσκηση, οι κοιλιακοί μύες αποδυναμώνονται, ατροφούν, με αποτέλεσμα να προκαλούνται ανισορροπίες και να επηρεάζεται αρνητικά η στάση του σώματος. Καθώς μεγαλώνεις, όμως, η κακή φυσική κατάσταση μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα στη σπονδυλική στήλη.

6. Το δέρμα σου είναι θαμπό

Πριν αγοράσεις την επόμενη κρέμα ημέρας, ρίξτε μια ματιά στο πρόγραμμα γυμναστικής που ακολουθείς. Ασκείσαι τακτικά; Ιδρώνεις; Αν όχι, τότε καθιστική ζωή μπορεί να είναι μία από τις αιτίες που κρύβονται πίσω από το θαμπό σου δέρμα. Η άσκηση αυξάνει τη ροή του αίματος στο δέρμα, γεγονός που επιβραδύνει τη διαδικασία γήρανσης. Επίσης, η αυξημένη ροή παρέχει πολύτιμα θρεπτικά συστατικά και οξυγόνο στα κύτταρα του δέρματος, χαρίζοντας του λάμψη.

έλλειψη συγκέντρωσης
Freepik

7. Δεν μπορείς να συγκεντρωθείς

Μήπως δυσκολεύεσαι να συγκεντρωθείς στη δουλειά; Πόσο συχνά πιάνεις τον εαυτό σου να… ταξιδεύει κάπου αλλού την ώρα μιας επαγγελματικής συνάντησης; Αν τα επίπεδα της φυσικής σου δραστηριότητας είναι χαμηλή, οι πνευματικές σου ικανότητες δεν μένουν ανεπηρέαστες. Η άσκηση μπορεί να βελτιώσει τη μάθηση, τη συγκέντρωση, την εγρήγορση και την προσοχή, ενώ διευκολύνει την καταγραφή νέων πληροφοριών.

8. Νιώθεις τις αρθρώσεις σου δύσκαμπτες

Οι πόνοι στις αρθρώσεις δεν είναι πάντα συνέπεια του χρόνου που περνά. Η έλλειψη τακτικής άσκησης και το ότι κάθεσαι 8 ώρες συνεχόμενα μπορεί να είναι η αιτία πίσω από τον πόνο στα γόνατα και τις δύσκαμπτες αρθρώσεις. Η καθημερινή άσκηση θα δυναμώσει τους μύες γύρω από τις αρθρώσεις και τα οστά και θα σου προσφέρει σε μικρό διάστημα ανακούφιση.

συνάχι
Freepik

9. Αρρωσταίνεις συχνά

Νιώθεις ότι φέτος έχεις αρρωστήσει περισσότερες φορές; Αν ναι, τότε το ανοσοποιητικό σου σύστημα χρειάζεται ενίσχυση και ένας από τους τρόπους να το πετύχεις είναι να αυξήσεις τα επίπεδα της σωματικής σου δραστηριότητας. Οι ειδικοί λένε ότι η τακτική άσκηση βοηθά στο να απομακρύνεις επιβλαβείς ιούς και βακτήρια από τους πνεύμονές σου και βελτιώνει την αποτελεσματικότητα των αντισωμάτων και των λευκών αιμοσφαιρίων. Με απλά λόγια, η καθημερινή άσκηση ενισχύει το ανοσοποιητικό και μειώνει τις πιθανότητες να αρρωστήσεις.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.