iStock

ΑΥΤΕΣ ΟΙ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ «ΜΕΓΑΛΩΝΟΥΝ» ΠΙΟ ΕΞΥΠΝΑ ΠΑΙΔΙΑ

Υπάρχουν δραστηριότητες που –σε συνδυασμό με την υγιεινή διατροφή– μπορούν να έχουν σαφή επίδραση στην αντιληπτική ικανότητα των παιδιών.

Το πας στο ποδόσφαιρο, το πας για κολύμπι, τα πας στο ωδείο, στο θεατρικό εργαστήρι και στη ρομποτική. Από τη μια αναρωτιέσαι πόσες εξωσχολικές δραστηριότητες «αντέχει» ένα παιδί, από την άλλη θέλεις ένα πράγμα: Να ενισχύσεις με αυτές την ψυχική και σωματική του υγεία. Τα καταφέρνεις;

Νευροεπιστήμονες από το Πανεπιστήμιο Eastern Finland αφιέρωσαν δύο χρόνια μελετώντας 54 παιδιά ηλικίας από 6 έως 9 ετών και ανακάλυψαν ότι όσα περνούν περισσότερο χρόνο διαβάζοντας και παίζοντας σε αθλητικές ομάδες αναπτύσσουν καλύτερες ικανότητες σκέψης, από αυτά που επικεντρώνονται σε άλλες δραστηριότητες, όπως οι υπολογιστές και το αδόμητο, ελεύθερο παιχνίδι.

Ακόμα καλύτερα αποτελέσματα φάνηκαν σε παιδιά που συνδυάζουν τον αθλητισμό και το διάβασμα με υγιεινή διατροφή. Οι ερευνητές, εν προκειμένω, προέκριναν την παραδοσιακή σκανδιναβική διατροφή, που περιλαμβάνει γαλακτοκομικά χαμηλά σε λιπαρά και λιγότερο κόκκινο κρέας ή λουκάνικα.

Όπως έγραψαν χαρακτηριστικά: «Η καλύτερη ποιότητα διατροφής, τα οργανωμένα αθλήματα και το διάβασμα σχετίζονται με καλύτερη αντίληψη».

Οι 2 δραστηριότητες που «μεγαλώνουν» πιο έξυπνα παιδιά
iStock

Πρόκειται για ένα συμπέρασμα που επιβεβαιώνει παλαιότερη έρευνα, η οποία έδειξε σαφή σύνδεση αυξημένης φυσικής δραστηριότητας και καλύτερης εγκεφαλικής λειτουργίας, μνήμης και γνωστικής ικανότητας. Εξάλλου, σύμφωνα με τα Αμερικανικά Ινστιτούτα Υγείας, τα παιδιά που παίζουν σε ομάδες έχουν υψηλότερη αυτοπεποίθηση και χαμηλότερα ποσοστά άγχους και κατάθλιψης από τους συνομηλίκους τους. Ο λόγος είναι ότι τα ομαδικά αθλήματα ενισχύουν την ψυχική υγεία συνδυάζοντας σωματική δραστηριότητα και κοινωνικοποίηση.

Την ίδια ώρα, βέβαια, οι επιστήμονες συνιστούν έναν συνδυασμό ελεύθερου και δομημένου παιχνιδιού, γιατί μπορεί το δεύτερο να βοηθά στη μάθηση, αλλά το πρώτο ενισχύει τη δημιουργικότητα και τα εσωτερικά κίνητρα.

Βιβλία εναντίον video games

Τα ευρήματα της έρευνας αναφορικά με το διάβασμα και τον χρόνο που περνά ένα παιδί στις οθόνες δεν εκπλήσσουν. Σύμφωνα με μελέτη του Πανεπιστημίου του Cambridge τα παιδιά που περνούν περισσότερο χρόνο διαβάζοντας πετυχαίνουν υψηλότερη βαθμολογία στα τεστ αντίληψης από τα παιδιά που αντικαθιστούν τον χρόνο διαβάσματος με χρόνο σε οθόνες.

Οι 2 δραστηριότητες που «μεγαλώνουν» πιο έξυπνα παιδιά
iStock

Αυτό δεν σημαίνει ότι τα video games δεν έχουν τίποτα να τους προσφέρουν. Στον αντίποδα, μπορούν να ενισχύσουν τη μνήμη την αντίληψη του χώρου, ακόμα και την κοινωνικότητα, αν παίζουν σε ομάδες. Ένα πείραμα, μάλιστα, έδειξε ότι ότι οι αναγνωστικές δεξιότητες των μικρών μαθητών μπορούν να βελτιωθούν μέσω ενός ηλικιακά κατάλληλου βιντεοπαιχνιδιού δράσης.

Τα προβλήματα, επισημαίνουν και οι νευροεπίστημονες του Eastern Finland, όταν το παιδί βρίσκεται σε έναν υπολογιστή χωρίς καμία επιτήρηση. Τότε συμβαίνουν και τα περισσότερα περιστατικά online bullying.

Θέλετε να πείσετε το παιδί να αφήσει τις οθόνες; Μην το κάνετε με απειλές, λένε οι ειδικοί. Αντίθετα, ενθαρρύνετέ το εξηγώντας του πώς δραστηριότητες όπως τα αθλήματα και το διάβασμα θα δυναμώσουν μακροπρόθεσμα το μυαλό του.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.