Freepik

ΑΥΤΗ Η ΣΤΑΣΗ ΥΠΝΟΥ ΑΝΑΚΟΥΦΙΖΕΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΟΝΟΚΕΦΑΛΟ

Ένας κακής ποιότητας ύπνος μπορεί να επιδεινώσει τα συμπτώματα ενός πονοκεφάλου, να αυξήσει τη συχνότητα αλλά και την έντασή του. Μάθε ποια στάση ύπνου μπορεί πραγματικά να καταπραΰνει τις ημικρανίες και τον πονοκέφαλο.

Είναι αλήθεια ότι ένας έντονος πονοκέφαλος μπορεί να σε ακινητοποιήσει. Γι' αυτό, το πρώτο πράγμα που σκέφτεσαι όταν συνειδητοποιείς ότι το κεφάλι σου αρχίζει να βαραίνει, είναι το πώς θα ανακουφιστείς. Και όταν οι δοκιμασμένες φυσικές μέθοδοι δεν κάνουν δουλειά, καταφεύγεις και πάλι στα παυσίπονα.

Αν οι πονοκέφαλοι είναι συχνοί, αρχίζεις να ψάχνεις την αιτία. Μήπως φταίει ο καιρός; Μήπως το ότι δεν έχεις πιει καφέ; Μήπως η διατροφή σου; Κι εκεί που αναρωτιέσαι γιατί παθαίνουμε ημικρανίες, διαβάζεις τα στοιχεία που δείχνουν ότι –τουλάχιστον– δεν είσαι μόνος: Οι ημικρανίες ταλαιπωρούν περίπου πάνω από το 10% των ανθρώπων παγκοσμίως, εμφανίζονται συχνότερα σε άτομα ηλικίας 20 έως 50 ετών και είναι περίπου 3 φορές πιο συχνές στις γυναίκες από ό,τι στους άνδρες.

Όταν σε πιάνει έντονος πονοκέφαλος, το μοναδικό πράγμα που θέλεις να κάνεις είναι να ξαπλώσεις και –ιδανικά– να αποκοιμηθείς. Όμως, πόσο εύκολο είναι αυτό; Σύμφωνα με το Αμερικανικό Ίδρυμα Ημικρανίας, τα άτομα που υποφέρουν από ημικρανίες έχουν δύο έως οκτώ φορές περισσότερες πιθανότητες από το ευρύ κοινό να εμφανίσουν διαταραχές ύπνου, μεταξύ άλλων και αϋπνία.

ύπνος
Pexels Cottonbro studio

Ποια είναι η καλύτερη θέση για να κοιμηθείς όταν έχεις πονοκέφαλο;

Σε γενικές γραμμές είναι ασφαλές να κοιμόμαστε όταν έχουμε πονοκέφαλο, εκτός αν αυτός είναι πολύ έντονος, συνοδεύεται από άλλα συμπτώματα όπως ναυτία ή αλλαγές στην όραση, ή δεν υποχωρεί για μεγάλο χρονικό διάστημα. Τότε, είναι απαραίτητο να απευθυνθούμε σε κάποιον ειδικό το συντομότερο δυνατό.

Για τις ήπιες περιπτώσεις πονοκεφάλων, οι ειδικοί συνιστούν στους ανθρώπους να βρουν μια θέση ύπνου η οποία να είναι άνετη και να ευθυγραμμίζει τον αυχένα με τη σπονδυλική στήλη. Για τους περισσότερους, η αναζήτηση μιας τέτοιας θέσης συνεπάγεται το να κοιμούνται ανάσκελα ή στο πλάι, αλλά σίγουρα όχι μπρούμυτα. Όταν κοιμόμαστε μπρούμυτα, καταπονείται ο αυχένας λόγω του ότι στρίβουμε το κεφάλι μας για να αναπνεύσουμε, και έτσι είναι πολύ πιθανό να επιδεινωθεί ο πονοκέφαλος.

Επιπλέον, όταν κάποιος αντιμετωπίζει συχνούς πονοκεφάλους το μαξιλάρι παίζει πολύ σημαντικό ρόλο! Είναι απαραίτητο να έχουμε ένα μαξιλάρι που να προσαρμόζεται στο σχήμα του κεφαλιού και του αυχένα, ώστε αυτά να παραμένουν ευθυγραμμισμένα καθ' όλη τη διάρκεια της νύχτας.

ύπνος
Pexels Lucas Andrade

Μερικά χρήσιμα tips

Για να έχουμε περισσότερες πιθανότητες να απολαύσουμε έναν καλής ποιότητας ύπνο, πολύ σημαντική είναι και η εφαρμογή καλής υγιεινής ύπνου. Οι ειδικοί συνιστούν να κοιμόμαστε σε ένα δωμάτιο σκοτεινό και ήσυχο, το οποίο αερίζεται καλά.

Άλλες συμβουλές για να απαλύνουμε τον πονοκέφαλο και να κοιμόμαστε καλύτερα αφορούν την ενασχόληση με μια χαλαρωτική δραστηριότητα, όπως ο διαλογισμός, την αποφυγή της κατανάλωσης αλκοόλ αλλά και τη μείωση της έκθεσης στις οθόνες.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.