Freepik

ΔΕΝ ΚΑΝΕΙ ΝΑ ΚΟΙΜΑΣΑΙ ΜΕ ΒΡΕΓΜΕΝΑ ΜΑΛΛΙΑ, ΑΛΛΑ ΟΧΙ ΓΙΑ ΤΟΝ ΛΟΓΟ ΠΟΥ ΝΟΜΙΖΕΙΣ

Ο ύπνος με βρεγμένα μαλλιά δεν θα μας κάνει να αρρωστήσουμε –παρόλο που ακούγαμε αυτό το επιχείρημα όταν ήμασταν παιδιά– αλλά μπορεί να μας φέρει αντιμέτωπους με δύο άλλες ανεπιθύμητες καταστάσεις.

Στο τέλος μιας κουραστικής ημέρας, κατά τη διάρκεια της οποίας έχεις κάνει χίλια δυο πράγματα (δουλειά, γυμναστήριο, συναντήσεις με φίλους ή επισκέψεις σε γιατρούς), ένα πράγμα μπορεί να σε ηρεμήσει: ένα χαλαρωτικό μπάνιο.

Είτε θεωρείς το μπάνιο σου ιεροτελεστία βάζοντας στην μπανιέρα βότανα, αιθέρια έλαια ή άλατα, είτε άλλη μια δουλειά που πρέπει να γίνει, το σίγουρο είναι ένα: μόλις τελειώσεις θα έχεις να αντιμετωπίσεις ένα νέο δίλημμα, ειδικά αν έχεις μακριά μαλλιά. «Πρέπει να στεγνώσω ή όχι τα μαλλιά μου;».

Πλέον έχουμε αποδομήσει το αφήγημα ότι αν βγούμε έξω με λουσμένα μαλλιά θα κρυώσουμε, και το ίδιο θα πρέπει να κάνουμε και στην περίπτωση του ύπνου με βρεγμένα μαλλιά.

Όσο κι αν οι μαμάδες ή οι γιαγιάδες μας χρησιμοποιούσαν αυτό το επιχείρημα για να μας πείσουν να μην ξαπλώνουμε με βρεγμένα μαλλιά, οι ειδικοί λένε ότι δεν υπάρχουν στοιχεία που να αποδεικνύουν τον παραπάνω ισχυρισμό, αφού όταν κάποιος κρυολογεί, αυτό οφείλεται στο ότι έχει μολυνθεί από έναν ιό και δεν σχετίζεται με το βρεγμένο κεφάλι. Κάτι άλλο, όμως, μπορεί να συμβεί αν κοιμηθούμε με λουσμένα μαλλιά.

μαλλιά
iStock

Γιατί δεν κάνει να κοιμόμαστε με βρεγμένα μαλλιά;

Οι ειδικοί λένε ότι δεν πρέπει να το κάνουμε αυτό για δύο βασικούς λόγους.

– Για να μην εμφανίσουμε μυκητιασικές λοιμώξεις στο τριχωτό της κεφαλής

Το να κοιμάται κανείς με βρεγμένα μαλλιά αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης μυκητιασικής λοίμωξης του τριχωτού της κεφαλής και οι μύκητες μπορούν να οδηγήσουν σε καταστάσεις όπως η πιτυρίδα (η οποία διαφέρει από την ξηροδερμία) ή η δερματίτιδα.

Επιπλέον, όπως αναφέρουν οι ειδικοί, ένα ζεστό περιβάλλον και μια βρεγμένη μαξιλαροθήκη αποτελούν το ιδανικό έδαφος αναπαραγωγής μυκήτων. Μια παλαιότερη μελέτη σχετικά με τη μυκητιακή χλωρίδα στα κλινοσκεπάσματα ανακάλυψε από 4 έως 16 είδη ανά μαξιλάρι που εξετάστηκε. Αυτό περιλάμβανε τον Aspergillus fumigatus, ένα κοινό είδος μύκητα που ευθύνεται για την πρόκληση σοβαρών λοιμώξεων σε άτομα με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα.

– Τα μαλλιά μας γίνονται πιο εύθραυστα και επιρρεπή στο σπάσιμο

Επιπλέον, το να κοιμόμαστε με βρεγμένο κεφάλι επιβαρύνει και τα ίδια τα μαλλιά μας. Εκτός από το αισθητικό αποτέλεσμα (φανταστείτε πώς μπορεί να ξυπνήσετε το πρωί), είναι πολύ πιθανό καθώς στριφογυρνάτε στον ύπνο, να προκληθεί μεγαλύτερη τριβή και πιθανότατα σπάσιμο της τρίχας. Ιδιαίτερα όσοι έχουν λεπτά μαλλιά, παθήσεις του τριχωτού της κεφαλής και ξηρή ή εύθραυστη υφή μαλλιών μάλλον δεν θα ήθελαν να το ρισκάρουν.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.