iStock

ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟΙ ΧΟΡΟΙ ΜΙΑ ΜΟΡΦΗ ΑΣΚΗΣΗΣ;

Αν θέλετε να βελτιώσετε τη φυσική σας κατάσταση, δεν χρειάζεται να αναζητάτε τις τελευταίες τάσεις στον χώρο του fitness. Ακόμα και η πιο απλή δραστηριότητα, όπως οι παραδοσιακοί χοροί, μπορεί να βοηθήσει.

Δεν είμαι το τυπικό δείγμα couch potato, αυτών δηλαδή που περνάνε όλη την ημέρα τους καθισμένοι σε μια καρέκλα στο γραφείο, στο σπίτι, στο αυτοκίνητο. Δεν ανήκω ούτε στους ανθρώπους που κάθε μέρα τρέχουν σε δραστηριότητες και επιλέγουν πάντα την κίνηση, το περπάτημα αντί το λεωφορείο.

Ανήκω στο… υβριδικό είδος του active couch potato. Καλύπτω δηλαδή τα 150 λεπτά άσκησης την εβδομάδα που συστήνουν οι ειδικοί, αλλά τις υπόλοιπες ώρες κάθομαι μπροστά σε μια οθόνη υπολογιστή.

Μαθήματα παραδοσιακών χορών για όλους

Αποφάσισα, λοιπόν, να ξεκινήσω μια χαλαρή δραστηριότητα για να περνάει ευχάριστα η ώρα μου. Μιας και ο χορός είναι η αδυναμία μου, μιας και με έτρεχαν από μαθήτρια στο Λύκειο των Ελληνίδων, μιας και τα νησιά είναι γεμάτα πανηγύρια, αποφάσισα να παρακολουθήσω ξανά μαθήματα παραδοσιακών χορών, για να θυμηθώ όσα έχω ξεχάσει. Αφού μπορώ να τρέξω κάμποσα χιλιόμετρα, δεν είχα κανέναν λόγο να μην το κάνω.

Πηγαίνω στο πρώτο μάθημα. Ήμουν μακράν η μικρότερη σε ηλικία. Οι υπόλοιποι μαθητές, κύριοι και κυρίες, με περνούσαν τουλάχιστον 15 χρόνια. Δεν θα αναφερθώ στο πόσο ενδιαφέρον έχει να ακούς ανθρώπους άλλων ηλικιών. Δεν είναι αυτό το νόημα του συγκεκριμένου κειμένου. Αλλού θέλω να καταλήξω. Την επόμενη μέρα ξύπνησα με τα χέρια που να πονούν τρομερά. Δεν μπορούσα να καταλάβω γιατί.

ΜΗΝ ΥΠΟΤΙΜΑΤΕ ΚΑΜΙΑ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ, ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΑΥΤΕΣ ΠΟΥ ΘΕΩΡΕΙΤΕ ΕΥΚΟΛΕΣ. ΟΛΕΣ ΕΧΟΥΝ ΚΑΤΙ ΝΑ ΠΡΟΣΦΕΡΟΥΝ.

Πέρασαν δυο μέρες, τα χέρια συνήλθαν και ήρθε η ώρα για το δεύτερο μάθημα. Μια ώρα βαρούσαν τσάμικα, καλαματιανά και νησιώτικα. Το μάθημα τελειώνει και η επιστροφή στο σπίτι με βρίσκει χαρούμενη (και με τρομερή διάθεση για τσίπουρα).

Την επόμενη μέρα, πάλι τα ίδια. Τα χέρια μου να πονούν και να είναι πιασμένα. «Δεν είναι δυνατόν να έχω πιαστεί από το μάθημα παραδοσιακών χορών», λέω με ύφος στη φίλη μου την Άρτεμη, απόφοιτη των ΤΕΦΑΑ. Για να έρθει από την πλευρά της η αποστομωτική απάντηση: «Ήσουν σε πλάγια ή διαγώνια έκταση ώμων για μία ώρα, υπερτονίζοντας τους δελτοειδείς. Στην ουσία ήσουν σε ισομετρική στήριξη όση ώρα χόρευες. Φαντάσου να έμενες μία ώρα σε θέση καθίσματος. Δεν θα πονούσαν οι τετρακέφαλοι μυς σου;»

Συμπέρασμα; Μην υποτιμάτε καμία δραστηριότητα, ακόμα και αυτές που θεωρείτε εύκολες ή για μεγαλύτερες ηλικίες. Όλες έχουν κάτι να προσφέρουν, ακόμα κι αν δεν είναι καθαρόαιμη άσκηση.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.