Freepik

ΦΟΡΑΣ ΤΑΜΠΟΝ ΚΑΙ ΒΟΥΤΑΣ ΣΤΟ ΝΕΡΟ; ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΕΧΕΙΣ

Το ταμπόν κυριολεκτικά βούτηξε τις γυναίκες στα βαθιά, αφού οι πωλήσεις του κορυφώνονται κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, όταν δεν θέλεις να χάσεις ούτε μία μέρα το μπάνιο σου. Είναι όμως υγιεινή πρακτική; Ρωτήσαμε τον ειδικό.

Όσο εξελίσσονται οι γενιές των γυναικών, τόσο πιο «απενοχοποιημένο» κυκλοφορεί το ταμπόν σε τσάντες και πορτοφόλια κοριτσίστικα, προκειμένου να φορεθεί την κατάλληλη στιγμή. Το καλοκαίρι, η στιγμή αυτή είναι η βουτιά στο νερό.

Εξαιρετικά απορροφητικά σήμερα, τα ταμπόν, αυτές οι μάζες από χειρουργικό βαμβάκι, υπόσχονται σταθερότητα και ασφάλεια, αλλά μόνο ο γιατρός μπορεί να σου πει πραγματικά αν και από τι απειλείσαι αν χρησιμοποιείς το ταμπόν, χωρίς να παίρνεις τις κατάλληλες προφυλάξεις. Τι σημαίνει αυτό;

Ταμπόν και θάλασσα
Pexels/Jess Loiterton

Θα φορέσω ταμπόν. Τι πρέπει να ξέρω;

«Η χρήση ταμπόν, ειδικά αν δεν γίνεται σωστά, έχει κάποιες -έστω μικρές- πιθανότητες πρόκλησης κολπικών λοιμώξεων. Για να τις προλάβει κανείς, καλό είναι να ακολουθεί κατά γράμμα όχι μόνο τις οδηγίες χρήσης, αλλά κυρίως τους βασικούς κανόνες υγιεινής», μας λέει ο μαιευτήρας χειρουργός γυναικολόγος, Γιάννης Αδάμος, και δίνει οδηγίες:

  • Πλένουμε τα χέρια πριν και μετά την τοποθέτηση του ταμπόν.
  • Αλλάζουμε συχνά το ταμπόν. Η αντικατάστασή του συστήνεται να γίνεται κάθε 2 ώρες αν η ροή είναι έντονη. Ο μάξιμουμ χρόνος τον οποίο μπορεί μία γυναίκα με μικρή ροή να κρατήσει το ταμπόν είναι 5-6 ώρες.

Ταμπόν και θάλασσα
iStock

  • Για μέγιστη ασφάλεια, όταν φοράμε ταμπόν για να κολυμπήσουμε στη θάλασσα ή στην πισίνα, το βγάζουμε αμέσως μετά τη βουτιά μας και φοράμε στεγνό μαγιό ή εσώρουχο με σερβιέτα.
  • Θυμόμαστε... να το θυμηθούμε. Υπάρχουν περιπτώσεις που γυναίκες το έχουν «ξεχάσει» ή έχουν κοιμηθεί με αυτό ή -σπανιότερα- έχουν χάσει το κορδόνι του. Σε κάθε περίπτωση, προσπαθήστε να το αφαιρέσετε και επικοινωνήστε με τον γυναικολόγο σας. Αν δεν καταφέρετε να το βγάλετε, ο γυναικολόγος το απομακρύνει εύκολα και ανώδυνα. Όσο όμως περισσότερο μένει το ταμπόν στον κόλπο, τόσο μεγαλύτερος είναι και ο κίνδυνος μικρών ή σοβαρών λοιμώξεων.
  • Το ταμπόν συνδέεται με το Σύνδρομο Τοξικού Σοκ (ΣΤΣ) έναν ιδιαίτερα σπάνιο αλλά υπαρκτό σοβαρό για την υγεία και απειλητικό για τη ζωή κίνδυνο. Προκαλείται από μόλυνση για την οποία ευθύνονται βακτήρια που κανονικά ζουν στο δέρμα και στους βλεννογόνους μας χωρίς να προκαλούν λοίμωξη. Όταν όμως περάσουν στο αίμα απελευθερώνουν δηλητηριώδεις τοξίνες, οι οποίες προκαλούν σοβαρές βλάβες στους ιστούς και συνεπώς και στα όργανά μας. Αν δηλαδή φοράτε ταμπόν και παρουσιάσετε υψηλό πυρετό, αιφνίδιο εξάνθημα στις παλάμες και τα πέλματα, έντονο πονοκέφαλο και μυαλγία, εμετό ή και διάρροια, απώλεια προσανατολισμού και χαμηλή πίεση ζητήστε άμεσα βοήθεια.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.