iStock

ΓΙΑΤΙ ΝΑ ΜΗΝ ΠΙΝΕΙΣ ΚΑΦΕ ΜΕ ΑΔΕΙΟ ΣΤΟΜΑΧΙ

Αν αναρωτιέσαι τι επιπτώσεις έχει ο καφές με άδειο στομάχι, σου έχουμε τις απαντήσεις. Μολονότι η επιστημονική κοινότητα δεν συμφωνεί ομόφωνα, υπάρχουν ορισμένοι τρόποι για να μειώσεις τυχόν αρνητικές συνέπειες.

Ο πρωινός καφές είναι μια από τις πλέον αγαπημένες συνήθειες. Για τους περισσότερους έχει να κάνει με το ξύπνημα, για άλλους αποτελεί μια πράξη αυτοφροντίδας. Όπως και να 'χει η καφεΐνη βοηθά το σώμα και τον εγκέφαλο να ενεργοποιηθούν γρήγορα και αποτελεσματικά, τη στιγμή που τα οφέλη της για την υγεία δεν είναι διόλου αμελητέα.

Υπάρχει όμως ένα μικρό αγκάθι στο κεφάλαιο «καφές» και αυτό είναι ο χρόνος και ο τρόπος που τον πίνουμε. Αν δηλαδή το πρώτο πράγμα που κάνεις ξυπνώντας το πρωί είναι να πιεις έναν καφέ, μάλλον δεν κάνεις καλά.

Ένας βασικός λόγος είναι ότι ο καφές αυξάνει την παραγωγή οξέων στο στομάχι, οπότε αν έχεις ευαίσθητο πεπτικό σύστημα, θα επιβαρύνεις τον βλεννογόνο του στομάχου, με αποτέλεσμα να επιδεινωθούν όλα εκείνα τα ενοχλητικά συμπτώματα όπως καούρες, δυσπεψία, φούσκωμα, ακόμη και τα συμπτώματα του ευερέθιστου εντέρου.

Πώς σχετίζεται ο καφές με την κορτιζόλη

Ένας άλλος λόγος είναι η απορρύθμιση του κιρκάδιου ρυθμού, η οποία προκαλείται από την παρατεταμένη έκκριση της κορτιζόλης που διεγείρει ο καφές. Ας δούμε τα πράγματα πιο αναλυτικά.

Η κορτιζόλη παράγεται από τα επινεφρίδια και βοηθά στη ρύθμιση του μεταβολισμού, της αρτηριακής πίεσης και των επιπέδων σακχάρου στο αίμα. Ωστόσο, τα υπερβολικά επίπεδα κορτιζόλης που παραμένουν στο σώμα για μεγάλο διάστημα, μπορεί να προκαλέσουν προβλήματα υγείας, συμπεριλαμβανομένων της οστεοπενίας, της υψηλής αρτηριακής πίεσης, του διαβήτη τύπου 2 και των καρδιαγγειακών παθήσεων.

Καφές με άδειο στομάχι
Unsplash Clay Banks

Τα επίπεδα κορτιζόλης στον οργανισμό κορυφώνονται το πρωί, από την ώρα που ξυπνάς και για τουλάχιστον 1 ώρα, βοηθώντας το σώμα να ξυπνήσει φυσικά και μειώνονται κατά τη διάρκεια της ημέρας. Η καφεΐνη υπό κανονικές συνθήκες αυξάνει τα επίπεδα της ορμόνης του στρες, προκαλώντας αυτή την αίσθηση υπερδιέγερσης, που χρειαζόμαστε.

Για ποιους και ποια είναι τα πιθανά προβλήματα

Το να πιεις όμως καφέ με άδειο στομάχι, την ώρα που η φυσική παραγωγή της κορτιζόλης βρίσκεται στην κορύφωσή της, διαταράσσει τη φυσική παραγωγή της ορμόνης και μπερδεύει το βιολογικό ρολόι του οργανισμού, γνωστό ως κιρκάδιο ρυθμό. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα, το σώμα να πιστεύει ότι χρειάζεται καφέ για να εκκρίνει κορτιζόλη. Ξεκινάει τότε ένας φαύλος κύκλος δυσαρμονικής υπερέκκρισης κορτιζόλης, που ενδέχεται να οδηγήσει σε προβλήματα υγείας, αν καταστεί μακροχρόνια.

Καφές με άδειο στομάχι
iStock

Για τις γυναίκες συγκεκριμένα, η συνήθεια αυτή μπορεί να έχει αρνητικό αντίκτυπο στην ωορρηξία, το βάρος και την ορμονική ισορροπία, καθώς η κορτιζόλη είναι αναπόσπαστος κρίκος του ορμονικού συστήματος.

Ωστόσο δεν συμφωνούν όλοι οι επιστήμονες με αυτά τα ευρήματα. Ορισμένοι ισχυρίζονται ότι η όποια αύξηση των επιπέδων της κορτιζόλης είναι προσωρινή, δεν μπορεί να οδηγήσει σε μακροχρόνιες επιπλοκές και ότι το άδειο στομάχι παίζει ελάχιστο ρόλο.

Πώς είναι καλύτερο να πίνεις τον καφέ σου

Σε κάθε περίπτωση, για να αποφύγεις τυχόν αρνητικές επιπτώσεις, υπάρχουν ορισμένα πράγματα που μπορείς να κάνεις:

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.