iStock

Η ΕΜΜΗΝΟΠΑΥΣΗ ΕΙΝΑΙ Ο,ΤΙ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΣΥΜΒΕΙ ΣΤΟΝ ΕΓΚΕΦΑΛΟ, ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΝΕΥΡΟΨΥΧΙΑΤΡΟ

Πώς αναβαθμίζεται ο γυναικείος εγκέφαλος κατά την εμμηνόπαυση και αυξάνεται η αυτοπεποίθηση; Η νευροψυχίατρος δρ. Louann Brizendine δίνει τις εξηγήσεις και προτείνει φυσικούς τρόπους για να επιτυγχάνουμε την ευζωία όσο μεγαλώνουμε.

Τη στιγμή που οι δυσκολίες που προκαλεί η εμμηνόπαυση στις γυναίκες αρχίζουν να λαμβάνουν στην εποχή μας την προσοχή που τους αξίζει, έπειτα από ταμπού αιώνων, μια νευροψυχίατρος έρχεται για να της αποδώσει έως και εύσημα. Στο νέο της βιβλίο, με τίτλο «Εμμηνόπαυση: Καλώς ήρθατε στο καλύτερο μισό της ζωής σας» (εκδ. Μίνωας), η Louann Brizendine παρουσιάζει το πώς η εμμηνόπαυση λειτουργεί ως καταλύτης για την αναβάθμιση του γυναικείου εγκεφάλου.

Καθώς οι γυναίκες διανύουν τα χρόνια πριν την εμμηνόπαυση, αλλά και εκείνα που την ακολουθούν, σειρά ερευνών τις οποίες αναλύει η συγγραφέας καταλήγουν στο συμπέρασμα πως αυτή είναι η καλύτερη φάση της ζωής τους. Ποιο είναι το μυστικό; Κατά την Brizendine, η απάντηση βρίσκεται στις ορμόνες και στην αλλαγή των ισορροπιών. Μεταξύ άλλων, κατά τη φάση αυτή, τα οιστρογόνα υποχωρούν και ενισχύεται η τεστοστερόνη.

εμμηνόπαυση
iStock

Τι συμβαίνει στον εγκέφαλο την περίοδο της εμμηνόπαυσης;

Αυτή η τεράστια μετατόπιση της αναλογίας κάνει θαύματα στο πώς φέρονται οι γυναίκες και στο πώς αισθάνονται για τον εαυτό τους. Τι αλλάζει, λοιπόν; Οι γυναίκες αρχίζουν να μιλούν με ευθύτητα, να λένε τη γνώμη τους, να μπορούν να εστιάσουν καλύτερα, καθώς το άγχος για multitasking υποχωρεί, να έχουν περισσότερο θάρρος, αλλά και μεγαλύτερη πίστη στον εαυτό τους. Παράλληλα, μειώνεται και η υπέρμετρη ανάγκη φροντίδας των άλλων, ενώ αυξάνεται η επιθυμία αυτοφροντίδας. Το νευρικό σύστημα μοιάζει να επαναρυθμίζεται.

«Ο εγκέφαλος έχει απελευθερωθεί από τις βασανιστικές ορμονικές διακυμάνσεις που πάνε κι έρχονται καθημερινά κατά τη διάρκεια της αναπαραγωγικής φάσης και είναι πιο ώριμος», γράφει. «Έχουμε την αίσθηση πως οι γυναίκες στο δεύτερο μισό της ζωής έχουν πιάσει το νόημα».

Η Brizendine, συγγραφέας επίσης των βιβλίων «Ο γυναικείος εγκέφαλος» και «Ο ανδρικός εγκέφαλος», επισημαίνει πως η φάση της εμμηνόπαυσης μπορεί να διαρκέσει από 2-14 χρόνια, ξεκινώντας ακόμα και από την ηλικία των 37 ετών, με τα στάδια από τα οποία περνάει μια γυναίκα να είναι τρία: η πρώιμη, η μέση και η πλήρης αναβάθμιση. Η Brizendine θεωρεί τη λέξη «εμμηνόπαυση» απαρχαιωμένη και χρησιμοποιεί μόνο τον όρο «αναβάθμιση».

εμμηνόπαυση
Η νευροψυχίατρος, δρ. Louann Brizendine.

Μιλά, επίσης, για όλα τα πιθανά αρνητικά ψυχοσυναισθηματικά και σωματικά προβλήματα που μπορεί να αντιμετωπίσει μια γυναίκα κατά την περίοδο αυτή. Ιδιαίτερη έμφαση δίνει και σε ένα σύμπτωμα που δεν συνδεόταν συχνά στο παρελθόν με την εμμηνόπαυση: την αϋπνία. Ενώ ταυτόχρονα εμβαθύνει και στην ψυχολογία της γυναίκας: το ενδεχόμενο αίσθημα απομόνωσης, την επανεκτίμηση των σχέσεων, το στάδιο της μητρότητας με παιδιά μεγαλύτερων ηλικιών.

Με σπουδές στα Πανεπιστήμια Μπέρκλεϊ, Γιέιλ και UCL, και έχοντας διδάξει στο Τμήμα Ιατρικής του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ, η Brizendine εμπλουτίζει το βιβλίο της και με πλήθος από μαρτυρίες γυναικών τις οποίες έχει παρακολουθήσει στο ιατρείο της επί σειρά ετών.

Συμβουλές ευζωίας για γυναίκες στην εμμηνόπαυση

Καθώς η συγγραφέας θέλει να εφοδιάσει τις γυναίκες τόσο με τη θεωρητική γνώση όσο και με την πρακτική σε ό,τι έχει να κάνει με αυτή τη συναρπαστική φάση της ζωής τους, αφού την έχει αναλύσει και με επιστημονικό και με ανθρώπινο τρόπο σε όλο το βιβλίο της, μας επιφυλάσσει στο τέλος και ένα πλούσιο παράρτημα σαράντα σελίδων, γεμάτο με συμβουλές για ευζωία, που τεκμηριωμένα μπορούν να μας βοηθήσουν.

Στις σελίδες αυτές βρίσκουμε τεχνικές αναπνοών, οδηγίες για διαλογισμό ενδυνάμωσης, συμβουλές για καλύτερο ύπνο, όπως και διατροφικές οδηγίες για ένα υγιές μικροβίωμα, «τιμώντας το έντερο, τον δεύτερο εγκέφαλό μας», όπως σημειώνει χαρακτηριστικά. Μαθαίνουμε, τέλος, πώς να κάνουμε ένα αρχείο καταγραφής των διαθέσεών μας, με στόχο να αντιμετωπίσουμε τη μελαγχολία.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.