iStock

Η ΜΟΥΣΙΚΗ ΠΟΥ ΘΑ ΜΕΙΩΣΕΙ ΤΟ ΑΓΧΟΣ ΣΟΥ ΚΑΤΑ 65%

Σίγουρα έχεις νιώσει την διάθεσή σου να αλλάζει αυτόματα ακούγοντας ένα τραγούδι. Τώρα η επιστήμη έρχεται να επιβεβαιώσει πως ένα μουσικό κομμάτι μπορεί να μειώσει το άγχος, μάλιστα μέτρησε και το πόσο.

Στοιχηματίζουμε πως θα το έχεις εφαρμόσει, ακόμη κι αν δεν έχεις διαβάσει κάποια σχετική έρευνα. Όταν τα πράγματα γίνονται δύσκολα στο γραφείο, στο σπίτι με τα παιδιά, στις προσωπικές σου σχέσεις, ίσως αυτή είναι η μέθοδος στην οποία καταφεύγεις. Φοράς τα ακουστικά σου και πατάς το play στην αγαπημένη σου playlist. Τώρα η επιστήμη έρχεται να τεκμηριώσει τη θετική επίδραση της μουσικής στην καταπολέμηση του στρες και να προτείνει 10 τραγούδια που είναι αποδεδειγμένα τα πλέον αγχολυτικά στον κόσμο.

Κάποιοι καταφεύγουν στη ζωγραφική, το πλέξιμο ή σε κάποια άλλη μορφή χειροτεχνίας για να αποφορτίσουν το νου τους και να μειώσουν τα επίπεδα του άγχους τους. Η μουσική πάντα εξαιρετικά δημοφιλής σαν μια μέθοδος που βοηθάει στην χαλάρωση, ενώ τα οφέλη της μουσικοθεραπείας για την υγεία έχουν γίνει συχνά αντικείμενο ερευνών. Οι αρχαίοι πολιτισμοί χρησιμοποιούσαν την μουσική για να θεραπεύσουν ασθένειες και να ενισχύσουν την ευεξία. Δεν είναι τυχαίο ότι ο Απόλλωνας ήταν ο θεός της μουσικής αλλά και της ιατρικής. Η φιλοσοφία του Πλάτωνα και του Αριστοτέλη υποστήριζε ότι η μουσική επηρέαζε την ψυχή και τα συναισθήματα. Ο Ιπποκράτης έπαιζε μουσική στους ασθενείς του. Η μουσικοθεραπεία ήταν πολύ συνήθης πρακτική στους ναούς των Ινδών και των Αρχαίων Αιγυπτίων.

Το μουσικό κομμάτι που καταπολεμά το άγχος

Στο σήμερα, Βρετανοί νευροεπιστήμονες εντόπισαν το μουσικό κομμάτι που μπορεί να μειώσει το άγχος σου κατά 65%. Πρόκειται για το Weightless των Marconi Union, το οποίο το group συνέθεσε σε συνεργασία με ειδικούς στη μουσικοθεραπεία για να έχει ακριβώς αυτήν την επίδραση. Και το πέτυχε. Πώς ακριβώς; Οι επιστήμονες μελέτησαν και όρισαν ποιες είναι οι συγκεκριμένες μελωδίες που έχουν την καλύτερη επίδραση στην αντιμετώπιση του άγχους και οι Marconi Union συνέθεσαν σύμφωνα με αυτό. Στην συνέχεια, το τραγούδι έγινε αντικείμενο μελέτης.

Η έρευνα έγινε σε συμμετέχοντες που έπρεπε να φτιάξουν παζλ όσο πιο γρήγορα γινόταν, ενώ ήταν συνδεδεμένοι σε αισθητήρες. Η δυσκολία των παζλ αντιστοιχούσε σε συγκεκριμένα επίπεδα στρες και οι συμμετέχοντες άκουγαν διαφορετικά τραγούδια –μεταξύ των οποίων και το Weightless των Marconi Union– καθώς οι ερευνητές παρατηρούσαν και μετρούσαν την δραστηριότητα του εγκεφάλου τους. Παράλληλα μέτρησαν και άλλες παραμέτρους, όπως τους καρδιακούς τους παλμούς τους, την πίεση τους και τον ρυθμό της αναπνοής τους.

Σύμφωνα με τον  Dr. David Lewis-Hodgson του Ινστιτούτου Mindlab International που διεξήγαγε την έρευνα, το τραγούδι που προκάλεσε στους συμμετέχοντες τον μεγαλύτερο βαθμό χαλάρωσης ήταν το Weightless. Το άκουσμα αυτού του κομματιού προκάλεσε μια μείωση του άγχους κατά 65% σύμφωνα με τους ερευνητές και 35% στους άλλους δείκτες που μαρτυρούν τον βαθμό ψυχικής ηρεμίας (καρδιακοί παλμοί, πίεση, ρυθμός αναπνοής). Οι προσεκτικά επιλεγμένες αρμονίες του τραγουδιού, ο ρυθμός του, τα μπάσα του, όλα είναι μελετημένα για να μειώνουν τους καρδιακούς παλμούς, να ρίχνουν την πίεση και να μειώνουν τα επίπεδα της κορτιζόλης.

Αυτό το τραγούδι θα μειώσει το άγχος σου κατά 65%
iStock

Η μουσική ως θεραπεία μιας υπερφορτωμένης καθημερινότητας

Η μείωση του άγχους στις σύγχρονες κοινωνίες είναι το απόλυτο ζητούμενο. Σύμφωνα με έρευνες, το στρες αυξάνει τον κίνδυνο για καρδιακές παθήσεις, παχυσαρκία, κατάθλιψη, γαστρεντερικά προβλήματα, άσθμα και πολλές ακόμη παθήσεις. Ακόμη πιο ανησυχητική είναι έρευνα των πανεπιστημίων Harvard και Stanford που υποστηρίζει ότι τα προβλήματα υγείας που προκαλεί το εργασιακό στρες προκαλούν περισσότερους θανάτους από ό,τι ο διαβήτης, το Αλτσχάιμερ και η γρίπη.

Τα τραγούδια που ηρεμούν το νου

Σε μια εποχή συνεχούς βομβαρδισμού πληροφορίας, η επιστήμη είναι σαφής: Αν θέλεις το σώμα σου και το μυαλό σου να παραμείνουν σε καλή κατάσταση, πρέπει να τους δίνεις την ευκαιρία να ξεκουραστούν. Και εδώ μπαίνουν στην συζήτηση τα τραγούδια. Η μουσική είναι ένας εύκολος και άμεσος τρόπος για να μπορέσεις να αποφορτίσεις το μυαλό σου και συνεπώς το σώμα σου από την επίδραση του άγχους που προκαλείται από τους συνεχούς ήχους των ειδοποιήσεων στο κινητό και τον υπολογιστή σου, από τις προθεσμίες της δουλειάς, από τις ταχύτητες και τον θόρυβο της πόλης. Όλα αυτά δηλαδή που σου δημιουργούν το αίσθημα κόπωσης και ανησυχίας που βιώνεις καθημερινά.

Το τραγούδι που συνέθεσσν οι Marconi Union ήταν τόσο αποτελεσματικό, που όπως αναφέρει ο Dr. David Lewis-Hodgson πολλές από τις γυναίκες στην διάρκεια της έρευνας ένιωσαν υπνηλία, γεγονός που ανάγκασε τους επιστήμονες να επιστήσουν την προσοχή σε όσους θα επέλεγαν να το ακούσουν στην διάρκεια της οδήγησης.

Μια playlist κατά του άγχους

Εκτός από το τραγούδι που δημιούργησαν οι Marconi ειδικά για την καταπολέμηση του άγχους οι ομάδα των ερευνητών δημιούργησε και μια playlist με τραγούδια που έχουν τον σωστό ρυθμό και ενδείκνυνται για να σε χαλαρώσουν. 

10. We Can Fly, των Rue du Soleil (Café Del Mar)

 

9. Canzonetta Sull'aria, του Mozart

 

8. Someone Like You, της Adele

 

7. Pure Shores, των All Saints

 

6. Please Don't Go, των Barcelona

 

5. Strawberry Swing, των Coldplay

 

4. Watermark, της Enya

 

3. Mellomaniac (Chill Out Mix), του DJ Shah

 

2. Electra, των Airstream

 

1. Weightless, των Marconi Union

Η μουσική είναι ο πιο εύκολος, άμεσος, προσβάσιμος και ανέξοδος τρόπος για να αποφορτιστείς, να ξεκουραστείς και να αναζωογονηθείς. Την επόμενη φορά που θα νιώσεις το άγχος να σε κυριεύει έχε εύκαιρη την αγχολυτική σου playlist. Σαν ένα συναισθηματικό panic button.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.