Καταστροφές απο την πυρκαγιά στην Αλεξανδρούπολη. Τρίτη 22 Αυγούστου 2023 ΒΑΣΙΛΗΣ ΒΕΡΒΕΡΙΔΗΣ / ΜΟΤΙΟΝ ΤΕΑΜ / EUROKINISSI

Η ΠΥΡΚΑΓΙΑ ΣΤΟΝ ΕΒΡΟ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΕΠΙΣΗΜΑ Η ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ

Η πυρκαγιά στον Έβρο μαίνεται για περισσότερες από δέκα ημέρες και είναι πλέον η μεγαλύτερη που έχει καταγράψει η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Πληροφοριών για τις Πυρκαγιές των Δασών.

Για πάνω από ένα δεκαήμερο, η πυρκαγιά στον Έβρο κατασπαράζει τα πάντα. Λίγο καιρό πριν καιγόταν η Αττική, η Ρόδος, η Κέρκυρα, η Εύβοια, η Κόρινθος.  Ένα ολόκληρο καλοκαίρι η χώρα καίγεται. Η φύση καταστρέφεται, ζωές χάνονται, περιουσίες γίνονται στάχτη. Οι φλόγες δεν έφυγαν στιγμή από τις οθόνες μου. Έστω για λίγο, τόσο όσο να πάρω μια ανάσα από τη μαυρίλα που απλώνεται γύρω μου και μέσα μου.

Με περισσότερα από 808.000 στρέμματα καμένα, η πυρκαγιά που ξεκίνησε από την Αλεξανδρούπολη είναι η μεγαλύτερη που έχει καταγράψει η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Πληροφοριών για τις Πυρκαγιές των Δασών από τότε που ξεκίνησε να συλλέγει δεδομένα το 2000.

Η μεγαπυρκαγιά στον Έβρο

Για την αντιμετώπιση της μεγαλύτερης μεγαπυρκαγιάς που έχει καταγραφεί στην ΕΕ, η Ελλάδα ενεργοποίησε στις 20 Αυγούστου τον Μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας της ΕΕ, για δεύτερη φορά αυτό το καλοκαίρι. Η βοήθεια προς την χώρα μας περιλαμβάνει 11 πυροσβεστικά αεροπλάνα rescEU σταθμευμένα σε Κροατία, Κύπρο, Γαλλία Γερμανία, Ισπανία και Σουηδία, 1 ελικόπτερο Blackhawk από την Τσεχία, 407 πυροσβέστες και 62 οχήματα από Βουλγαρία, Κύπρο, Τσεχία, Γαλλία Ρουμανία, Σερβία και Σλοβακία.

Μάλιστα, η Εταιρεία Προστασίας Βιοποικιλότητας Θράκης δημοσίευσε φωτογραφίες και βίντεο του Εθνικού Πάρκου Δάσους Δαδιάς-Λευκίμης-Σουφλίου που αποτυπώνουν το μέγεθος της οικολογικής καταστροφής (δεν θα αναφερθώ καν στις χαμένες ζωές και τα θύματα που θρηνήσαμε).

πυρκαγιά στον Έβρο
ΒΑΣΙΛΗΣ ΒΕΡΒΕΡΙΔΗΣ / ΜΟΤΙΟΝ ΤΕΑΜ / EUROKINISSI

Αποδίδοντας ευθύνες

«Πρέπει να συνεχίσουμε να ενισχύουμε τις εθνικές [και] συλλογικές προσπάθειες πρόληψης και ετοιμότητας εν όψει πιο βίαιων εποχών πυρκαγιών», προειδοποίησε ο Janez Lenarčič, Ευρωπαίος Επίτροπος για τη Διαχείριση Κρίσεων, ως απάντηση στα όσα συμβαίνουν στον Έβρο. Η περιοχή της Μεσογείου γίνεται όλο και πιο ζεστή και ξηρή, καθώς ο πλανήτης θερμαίνεται, διευκολύνοντας την εξάπλωση των πυρκαγιών.

Copernicus

Οι περισσότερες πυρκαγιές στην ΕΕ οφείλονται σε ανθρώπινες συμπεριφορές, όμως η έμφαση στο τι και ποιος τις ξεκίνησε δεν είναι η λύση του προβλήματος (ούτε καν τρόπος διαχείρισής του). Εστιάζοντας σε αυτό επιτρέπουμε στις κυβερνήσεις να αποδίδουν ευθύνες σε άτομα, αντί να στρέφουν το βλέμμα στις αποτυχημένες πολιτικές που ακολουθούν.

Καταστροφές απο την πυρκαγιά στην Αλεξανδρούπολη. Τρίτη 22 Αυγούστου 2023 ΒΑΣΙΛΗΣ ΒΕΡΒΕΡΙΔΗΣ / ΜΟΤΙΟΝ ΤΕΑΜ / EUROKINISSI
Καταστροφές απο την πυρκαγιά στην Αλεξανδρούπολη. Τρίτη 22 Αυγούστου 2023

Από την άλλη, «αν η συζήτηση εστιάσει στο τι προκαλεί την εξάπλωσή τους, τότε θα πρέπει να μιλήσουμε για το ποιος είναι υπεύθυνος για τη διαχείριση των δασών και, σε αυτήν την περίπτωση, η ευθύνη μπορεί να βαρύνει τους πολιτικούς. Αυτός είναι ο λόγος που η συζήτηση συχνά μετατοπίζεται γρήγορα από τη διαχείριση των δασών στο τι προκάλεσε την έναρξη της πυρκαγιάς», δήλωσε στην ιστοσελίδα Politico ο Víctor Resco de Dios, καθηγητής Δασικών Επιστημών στο Πανεπιστήμιο της Lleida.

Τώρα, ας σκύψουμε όλοι το κεφάλι κι ας κρατήσουμε ενός λεπτού σιγή για το μέλλον που χάθηκε.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.