Εικονογράφηση: Χριστίνα Αβδίκου

ΟΙ 8 ΣΥΝΗΘΕΙΕΣ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΧΕΙΣ ΚΑΘΙΕΡΩΣΕΙ ΜΕΧΡΙ ΤΑ 40 ΓΙΑ ΝΑ ΖΗΣΕΙΣ 24 ΧΡΟΝΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ

Μία νέα μελέτη κατέληξε στις 8 καθημερινές συνήθειες που, όταν υιοθετούνται στη μέση ηλικία, μπορεί να επεκτείνουν το προσδόκιμο ζωής μας, ακόμα και δεκαετίες.

Θες να ζήσεις όσο το δυνατόν περισσότερο; Μπορείς. Σύμφωνα με μία νέα παρατηρητική μελέτη υπάρχουν 8 καθημερινές συνήθειες που, όταν υιοθετούνται μέχρι τη μέση ηλικία, δηλαδή μέχρι τα 40, μπορεί να επεκτείνουν το προσδόκιμο ζωής μας για πολλά-πολλά χρόνια.

Στο πλαίσιο της μελέτης που είχε διάρκεια 8 ετών συμμετείχαν 719.147 βετεράνοι του στρατού, ηλικίας από 40 έως 99 ετών. Οι ερευνητές εξέτασαν πώς τα γονίδιά τους, ο τρόπος ζωής τους, οι εμπειρίες και τα περιβάλλοντα έκθεσής τους μπορεί να έχουν επηρεάσει την υγεία και την ευεξία τους. Ανάμεσα στα συμπεράσματά τους, τα οποία παρουσιάστηκαν στο ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Εταιρείας Διατροφής Nutrition 2023, αναγνωρίστηκαν και οι 8 συνήθειες που… προσθέτουν χρόνια ζωής.

Σύμφωνα με την επικεφαλής της μελέτης Xuan-Mai T. Nguyen, «οι βετεράνοι που έχουν υιοθετήσει και τις 8 αυτές συνήθειες εμφανίζουν 13% μείωση θανάτου από οποιαδήποτε αιτία, συγκριτικά με όσους δεν ακολουθούν καμία από αυτές».

Συγκεκριμένα, άνδρες που στα 40 τους έχουν υιοθετήσει και τις 8 παρακάτω συνήθειες προβλέπεται να ζήσουν 24 χρόνια περισσότερο, κατά μέσο όρο, από τους άνδρες που δεν ακολουθούν καμία από αυτές. Το ίδιο ισχύει και για τις γυναίκες που υπολογίζεται να ζήσουν 23 χρόνια περισσότερο.

Οι 8 καθημερινές συνήθειες που αυξάνουν το προσδόκιμο ζωής είναι:

  • Σωματική δραστηριότητα
  • Όχι κάπνισμα
  • Διαχείριση στρες
  • Καλές διατροφικές συνήθειες
  • Όχι τακτική και υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ
  • Καλές συνήθειες ύπνου
  • Καλές κοινωνικές σχέσεις
  • Όχι εθισμό στα οπιοειδή

Οι ερευνητές βρήκαν ότι η χαμηλή σωματική δραστηριότητα, η χρήση οπιοειδών και το κάπνισμα έχουν τη μεγαλύτερη επίδραση στο προσδόκιμο ζωής του ατόμου. Για την ακρίβεια κατά το διάστημα της μελέτης (2011-2019) οι συνήθειες αυτές συνδέθηκαν με 30%-50% υψηλότερο κίνδυνο θανάτου.

Το στρες, η τακτική και υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ, η κακή διατροφή και οι κακές συνήθειες ύπνου συνδέθηκαν με αύξηση της τάξης 20%-30% στους θανάτους, κατά τα χρόνια της μελέτης. Η δε έλλειψη θετικών κοινωνικών επαφών με αύξηση 5%.

Οι 8 συνήθειες που πρέπει να έχεις καθιερώσει μέχρι τα 40 για να ζήσεις 24 χρόνια περισσότερο
Εικονογράφηση: Χριστίνα Αβδίκου

Όπως λέει η Nguyen, η ψυχική υγεία παίζει ρόλο στο προσδόκιμο ζωής. «Δεν είχαμε ποσοτικοποιήσει μέχρι σήμερα πώς, το αν ζεις με άγχος ή κατάθλιψη, συνδέεται με τη θνησιμότητα. Μέσω αυτής της μελέτης μάθαμε ότι σχετίζεται με το 8% πρόωρων θανάτων. Η μελέτη και τα ευρήματά μας μάς έκαναν να σκεφτούμε πώς θα κατευθύνουμε επόμενες μελέτης, ώστε να εντάξουμε πιο σωστά τους ψυχοκοινωνικούς παράγοντες».

Αποτρέποντας χρόνιες παθήσεις για την αύξηση του προσδόκιμου ζωής

Σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των Η.Π.Α., χρόνιες παθήσεις όπως οι καρδιοπάθειες και ο διαβήτης αποτελούν τις βασικές αιτίες θανάτου και αναπηρίας στις ΗΠΑ. Σύμφωνα με την Nguyen, κατά το μεγαλύτερο ποσοστό τους οι ασθένειες αυτές οφείλονται σε ανθυγιεινές συνήθειες ζωής. «Καθώς τα έξοδα θεραπείας, φαρμάκων και νοσοκομειακής περίθαλψης, συχνά είναι δυσβάσταχτα, άνθρωποι που υποφέρουν από αυτές τις παθήσεις δεν τις αντιμετωπίζουν. Προσπαθούμε, λοιπόν, να τους δώσουμε μια διέξοδο προτείνοντάς τους να αλλάξουν τις 8 παραπάνω συνήθειες στην καθημερινότητά τους».

Δεν είναι ποτέ αργά να αλλάξεις συνήθειες και να αυξήσεις το προσδόκιμο ζωής σου

Σύμφωνα με τους ειδικούς, ακόμα και κάποιες από τις παραπάνω συνήθειες να υιοθετήσει κανείς, τα οφέλη που θα κερδίσει είναι μεγάλα. «Όσο νωρίτερα τόσο το καλύτερο βέβαια, αλλά ακόμα κι αν κάνετε αλλαγές στα 40 ή τα 60, πάλι κέρδος θα έχετε, όπως δείχνουν οι μελέτες», λέει η Nguyen.

«Και δεν μιλάμε απλά για μερικές ημέρες ή εβδομάδες. Αποφασίζοντας να βάλετε στη ζωή σας την συστηματική άσκηση και την υγιεινή διατροφή, το προσδόκιμο ζωής σας μπορεί να αυξηθεί ακόμα και κατά δεκαετίες», καταλήγει.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.