iStock

ΠΕΙΡΑΖΕΙ ΝΑ ΚΑΝΕΙΣ ΤΗΝ ΙΔΙΑ ΠΡΟΠΟΝΗΣΗ ΚΑΘΕ ΜΕΡΑ;

Αν ανήκετε στους ανθρώπους που κάνουν κάθε φορά την ίδια προπόνηση στο γυμναστήριο, ίσως έχει έρθει η ώρα να αναθεωρήσετε.

Τις πρώτες εβδομάδες που είχα ξεκινήσει γυμναστική έκανα ένα λάθος που με τον καιρό κατάλαβα ότι είναι αρκετά συνηθισμένο. Φοιτήτρια ακόμα, πήγαινα για τρέξιμο στο στάδιο του πανεπιστημίου και ακολουθούσα κάθε φορά το ίδιο πρόγραμμα προπόνησης. Ουσιαστικά, επειδή μου άρεσε το τρέξιμο έκανα κάθε φορά την ίδια διαδρομή με μικρές αυξομειώσεις στον ρυθμό και παρόμοιες ασκήσεις με λάστιχα αντίστασης στο τέλος.

Όσο κι αν μας αρέσει, όμως, να ακολουθούμε μια συγκεκριμένη ρουτίνα στην προπόνησή μας, η ποικιλία πρέπει υπερτερεί της μονοτονίας. Δεν το λέω εγώ αλλά ειδικοί που εξηγούν όλους τους λόγους στο παρακάτω κείμενο.

Ίδια προπόνηση καθημερινά, υπάρχει πρόβλημα;

Στο ερώτημα εάν «είναι ΟΚ να κάνουμε οποιοδήποτε είδος προπόνησης κάθε μέρα», ο εργοφυσιολόγος Pete McCall απαντάει σε διαδικτυακό άρθρο πως «όχι». Αρχικά, μια σημαντική πληροφορία που δίνει ο ειδικός είναι ότι διαφορετικές προπονήσεις χρειάζονται διαφορετικούς χρόνους αποκατάστασης. Για παράδειγμα, μια προπόνηση που περιλαμβάνει γρήγορο τρέξιμο απαιτεί διαφορετικό χρόνο αποκατάστασης από μια προπόνηση με πιέσεις πάγκου. Όπως εξηγούν οι ειδικοί, κάνοντας την ίδια γυμναστική κάθε μέρα δίνουμε στο σώμα μας λιγότερες από 24 ώρες για να ανακάμψει. Και η μη αποκατάσταση του σώματος μπορεί να οδηγήσει σε χαμηλότερες αποδόσεις ή ακόμα και σε τραυματισμό.

προπόνηση
iStock

Από την άλλη, αν η προπόνηση είναι ήπια σε βαθμό που επιτρέπει στο σώμα μας να την εκτελεί κάθε μέρα και να αποκαθίσταται πλήρως στο μεσοδιάστημα, τότε υπάρχει ένα άλλο πρόβλημα: δεν σημειώνουμε πρόοδο, δηλαδή προσαρμοζόμαστε σε μια σταθερή ρουτίνα και δεν «προκαλούμε» περισσότερο το σώμα μας με νέες ασκήσεις.

Επιπλέον, η επανάληψη της ίδιας προπόνησης μπορεί να οδηγήσει σε ανισόρροπη ανάπτυξη των μυών, επειδή ορισμένες μυϊκές ομάδες μπορεί να καταπονηθούν υπερβολικά ενώ άλλες να παραμεληθούν. Για να μην αναφέρουμε και το γεγονός ότι το να κάνουμε επανειλημμένα την ίδια προπόνηση μπορεί να γίνει μονότονο, οδηγώντας σε μειωμένο κίνητρο και ενθουσιασμό για άσκηση.

Αν κάνω λιγότερες φορές την εβδομάδα;

Τι γίνεται αν ασκείστε τέσσερις ή πέντε ημέρες την εβδομάδα, αλλά κάθε φορά που το κάνετε, εκτελείται ακριβώς την ίδια προπόνηση; Η απάντηση δεν αλλάζει, λένε οι ειδικοί.

«Είτε είναι τέσσερις ημέρες την εβδομάδα είτε επτά, εάν κάνετε την ίδια προπόνηση κάθε φορά που ασκείστε, θα έχετε γρήγορα μειωμένες αποδόσεις σε αυτή τη ρουτίνα άσκησης», εξηγεί ο Kristian Flores, πιστοποιημένος ειδικός στον τομέα της φυσικής κατάστασης και της ενδυνάμωσης σώματος.

προπόνηση
iStock

Μπορώ να κάνω την ίδια δραστηριότητα αλλά διαφορετικό πρόγραμμα προπόνησης;

Τι γίνεται, τώρα, αν είμαστε πραγματικά παθιασμένοι με μια αθλητική δραστηριότητα και θέλουμε να εκτελούμε μόνο αυτή; «Είναι εντάξει να κάνεις το ίδιο στιλ προπόνησης κάθε μέρα, αλλά όχι ακριβώς την ίδια προπόνηση», εξηγεί ο γυμναστής και πιστοποιημένος εκπαιδευτής Tory Hale.

Όπως συμπληρώνει ο Flores, αν για παράδειγμα τρέχετε την ίδια ακριβώς διαδρομή, με τον ίδιο ακριβώς ρυθμό κάθε μέρα, η πρόοδός σας θα μειωθεί ή θα μείνει στάσιμη. Εάν, ωστόσο, το εβδομαδιαίο πρόγραμμα τρεξίματός σας περιλαμβάνει διαφορετικές διαδρομές, διαφορετικό ρυθμό και αποστάσεις, αυτό θα σας βοηθήσει να βελτιώσετε τις επιδόσεις σας.

Ο McCall θεωρεί ότι ιδανικά το πρόγραμμά μας δεν θα πρέπει να περιλαμβάνει μία μόνο δραστηριότητα. «Κάποιος που προπονείται για έναν αγώνα τρεξίματος θα γίνει πραγματικά καλύτερος δρομέας εάν το πρόγραμμά του περιλαμβάνει γιόγκα και προπόνηση δύναμης», σημειώνει.

Τι περιλαμβάνει μια «ιδανική εβδομάδα» προπόνησης

Ο McCall συνιστά στον μέσο ασκούμενο να κάνει δύο έως τέσσερις ημέρες προπόνηση ενδυνάμωσης (μισές ημέρες για το κάτω μέρος του σώματος, μισές ημέρες για το πάνω), δύο ημέρες καρδιαγγειακή άσκηση (τρέξιμο, ποδηλασία, ελλειπτικό) και μία ημέρα που αποκαλεί «προπόνηση κίνησης του σώματος», η οποία να περιλαμβάνει αθλητικές δραστηριότητες όπως γιόγκα, πολεμικές τέχνες, χορό και tai chi.

Ωστόσο, όπως επισημαίνει ο Hale, αν και έτσι θα έμοιαζε «μια ιδανική εβδομάδα», ο τρόπος με τον οποίο ανταποκρίνονται όλοι σε ένα πρόγραμμα άσκησης ή προπόνησης είναι διαφορετικός. Με άλλα λόγια, ακούστε το σώμα σας και ακολουθήστε τις ανάγκες του.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.