iStock

ΠΩΣ ΕΚΟΨΑ ΤΟ CASUAL DRINKING ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΚΛΕΙΣΤΩ ΜΕΣΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ

Κάτι το Dry January Challenge, κάτι η ενέργειά σου που είναι διαρκώς πεσμένη τελευταία, κάτι οι περιττές θερμίδες που κρύβονται στο αλκοόλ, δε θέλει πολλά να αποφασίσεις να ελαττώσεις ή και να κόψεις εντελώς το ποτό, ακόμη κι αν είσαι αυτό που λέμε casual drinker. Πώς όμως θα το κάνεις αβίαστα;

Έχω κόψει τα ποτά από τον Αύγουστο. Ζώντας στη Σύρο, οι πειρασμοί είναι πολλοί και προσιτοί. Μία βόλτα από το μπαρ ενός φίλου, πέντε κουβέντες στον πεζόδρομο, ένα περπάτημα στα σοκάκια, παντού υπάρχει ένα δροσιστικό τζιν τόνικ ή ένα ωραίο ποτήρι κρασί να με περιμένει. Έτσι, και χωρίς να το καταλάβω, έπιασα τον εαυτό μου να πίνει καθημερινά έστω κι ένα ποτήρι αλκοόλ. Ήταν εύκολο και, κατά κάποιον τρόπο, ένιωθα τον οργανισμό μου αμέσως μετά την πρώτη γουλιά να το «τραβάει».

Παράλληλα όμως, οι προπονήσεις μου γινόταν ολοένα και μεγαλύτερο challenge ενώ ένα μικρό χαλαρό σωσιβιάκι είχε εγκαθιδρυθεί γύρω από τη μέση μου. Η προτροπή του γιατρού μου, όταν ανακαλύψαμε το χασιμότο να μου χτυπά την πόρτα, ήρθε ακριβώς τη στιγμή που ήμουν έτσι κι αλλιώς έτοιμη να απαλλάξω τον οργανισμό μου από τα βαρίδια του αλκοόλ.

Η πρώτη φορά που ήπια ξανά μετά το καλοκαίρι ήταν μέσα στις γιορτές. Δεν χρειάστηκε πολύ το σώμα μου να θυμηθεί τη διαφορά, αφού μετά από δύο ποτήρια κρασί ένιωσα σα να κόβονται τα πόδια μου.

Ο πρώτος καιρός χωρίς casual drinking με δυσκόλεψε αρκετά, η επιθυμία μου για ένα ποτό ήταν καθημερινή, ανακάλυψα όμως διάφορους τρόπους να ελέγξω, να περιορίσω και εν τέλει να σταματήσω τελείως το αλκοόλ.

Βήμα προς βήμα για μια καθημερινότητα χωρίς αλκοόλ

Το ποτό είναι τόσο συνυφασμένο με την κοινωνικότητα, που μερικές φορές μοιάζει αναπόφευκτο το να πιεις ένα κοκτέιλ, την ώρα που κάθεσαι αναπαυτικά με την παρέα σου απολαμβάνοντας τη βραδιά. Το πήγα λοιπόν σταδιακά:

 • Τον πρώτο καιρό αποφάσισα να μειώσω τις ποσότητες αλκοόλ, αργοπίνοντας από το ίδιο ποτήρι για όλη τη βραδιά. Έτσι, είχα την αίσθηση ότι κάτι γεύομαι, ενώ δεν τάραζα τα νερά γύρω μου.
 • Παράλληλα, φρόντιζα να πίνω πολύ νερό, «απλώνοντας» έτσι το χρόνο ανάμεσα στις γουλιές από το ποτό μου και καλύπτοντας την ανάγκη/συνήθειά μου να κρατάω ένα ποτήρι και να πίνω κάτι.
 • Κάθε φορά που έβγαινα αποφασισμένη να πιω αλκοόλ αλλά με εγκράτεια, έκανα συμφωνία με τον εαυτό μου και με τον καλό μου (κάτι που με προδιέθετε να κρατήσω το λόγο μου) ότι θα πιω ένα, το πολύ δύο ποτά.
 • Το «μία σόδα για μένα, παρακαλώ», έγινε το μάντρα μου, το οποίο συχνά ακολουθούνταν με σχόλια του στιλ «μα δεν θα μας κάνεις παρέα;» ή «εμείς θα πίνουμε και συ θα κοιτάς;» Μόλις έλεγα «μπορεί να πιω σε λιγάκι», με ξεχνούσαν και συνέχιζαν τη βραδιά τους, αφήνοντάς με στην νηφαλιότητά μου.

αλκοόλ και casual drinking
iStock

 • Θυμήθηκα τη συμβουλή μιας πολύ καλής κλινικής διατροφολόγου, που μου είχε πει ότι θα απαλλαγώ από τα σχόλια της ομήγυρης αν βάζω στο πιάτο μου φαγητό και στο ποτήρι μου κρασί, χωρίς καν να τα αγγίζω, αν αυτό αποφασίσω. Έτσι και τώρα, απέφευγα τα σχόλια που μπορεί να με παρέσερναν ή να με έφερναν σε δύσκολη θέση.
 • Τις πρώτες φορές ένιωθα πραγματικά ξενέρωτη με τη σοδίτσα μου, ενώ οι υπόλοιποι είχαν χαλαρώσει και αφεθεί από το αλκοόλ, όμως γρήγορα αντιλήφθηκα ότι ο έλεγχος σου δίνει δύναμη και καθαρό μυαλό να απολαύσεις τη στιγμή.
 • Συμβουλή: Εάν ο κύκλος σου επιμένει να προσπαθεί να σε παρασύρει, άλλαξε θέμα συζήτησης, ή άλλαξε παρέες.
 • Μεγάλο ρόλο παίζει το να αποφεύγεις τις παγίδες που συνειδητά ή ασυνείδητα μπορεί να στήσεις στον εαυτό σου. Εάν ξέρεις ότι πηγαίνοντας σε συγκεκριμένο μπαρ θα λαχταρίσεις το negroni τους, διάλεξε να πας σε ένα μπαρ με ωραία μη αλκοολούχα κοκτέιλ.
 • Εγώ άρχισα να μεταφέρω τις ώρες των συναντήσεών μου με τους φίλους μου, κάτι που με βοήθησε πάρα πολύ. Αντί να κανονίζω να βγω για ποτό, τους έκλεινα ραντεβού το πρωί, για καφέ. Λειτούργησε μαγικά και μεγάλωσε παράλληλα την γκάμα των μαγαζιών που αγαπώ να επισκέπτομαι.
 • Μπορείς επίσης να κλείσεις ραντεβού να βρεθείς για περπάτημα, για να δείτε μία ωραία παράσταση ή να επισκεφθείτε μία έκθεση.

mocktails
iStock

«Εγώ θα κόψω το κρασί»

Κάποιες φορές, ακόμη κι αν βρίσκεται κανείς σε ένα υποστηρικτικό πλαίσιο, το να μπαίνει σε θέση άμυνας και να εξηγεί γιατί δεν παραγγέλνει αλκοόλ –ειδικά όταν δεν έχει πραγματικό πρόβλημα– τον βάζει σε μία διαδικασία στρες χωρίς λόγο. Έχετε λοιπόν στο τσεπάκι σας μερικές δικαιολογίες για τον εαυτό σας και τους άλλους, όπως:

 • «Οδηγώ, συνεπώς δεν πρέπει να πιώ».
 • «Έχω πολλή δουλειά το πρωί κι αν πιω δεν θα κοιμηθώ καλά».
 • «Έχω κόψει το ποτό για λόγους υγείας».
 • «Ο γιατρός/διαιτολόγος μου θέλει να σταματήσω να πίνω, έστω και περιστασιακά».
 • «Παίρνω αντιβίωση» – γιατί όχι;

Το 2019, μία μεγάλη μελέτη συνολικής διάρκειας τεσσάρων ετών σε πάνω από δέκα χιλιάδες ανθρώπους στην Κίνα και πάνω από 31 χιλιάδες ανθρώπους στις Η.Π.Α. κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι άνθρωποι που δεν πίνουν έχουν πολύ υψηλότερα επίπεδα πνευματικής υγείας, επίπεδα στα οποία μπορούν να φτάσει κάποιος που κόβει σήμερα την περιστασιακή χρήση αλκοόλ (ειδικά οι γυναίκες) σε τέσσερα χρόνια! Και να μην ξεχνάμε ότι υπάρχουν επίσης έρευνες που δείχνουν ότι το να κόψεις τελείως το αλκοόλ μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης κάποιων τύπων καρκίνου. Εάν μέχρι σήμερα πιστεύατε ότι ένα ποτάκι εδώ κι εκεί δεν κάνει και σπουδαίο κακό, ορίστε μία ενδιαφέρουσα πρόκληση για την μεγιστοποίηση της υγείας και της ευεξίας μας!

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.