Freepik

ΠΩΣ ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΟΤΙ ΓΥΜΝΑΖΕΣΑΙ (ΑΚΟΜΑ ΚΙ ΑΝ ΔΕΝ ΕΧΕΙΣ ΑΔΥΝΑΤΙΣΕΙ)

Υπάρχουν πολλά σημάδια που δείχνουν ότι η άσκηση που κάνεις φέρνει αποτέλεσμα. Η απώλεια βάρους δεν είναι απαραίτητα ένα από αυτά.

Υπάρχουν αυτοί που είναι επιμελείς, τρέφονται σωστά και γυμνάζονται καθημερινά, με αποτέλεσμα όλη αυτή η προσπάθεια να αποτυπώνεται ξεκάθαρα στην εικόνα τους. Από την άλλη, υπάρχουμε κι εμείς που κινούμαστε στη ζώνη του… περίπου. Κάπως προσέχουμε τη διατροφή μας, κάπως μέσα στη βδομάδα έχουμε «χώσει» τρεις προπονήσεις, κάπως προσπαθούμε να εντάξουμε το περπάτημα στην καθημερινότητά μας. Εντάξει, δεν τα κάνουμε όλα τέλεια, αλλά αυτό σημαίνει ότι δεν έχουμε καμία ελπίδα; Όταν η άσκηση δεν οδηγεί σε αδυνάτισμα, σημαίνει ότι έχουμε αποτύχει;

Η αλήθεια είναι πως τα τελευταία δέκα χρόνια κάνω κάποιου είδους αθλητική δραστηριότητα, αλλά όταν με βλέπεις δεν λες «αυτή ξημεροβραδιάζεται στα γυμναστήρια». Η ζυγαριά μου φαίνεται να συμφωνεί με την παραπάνω δήλωση, καθώς τα νούμερα, όχι μόνο δεν κατεβαίνουν (εκτός αν «ράψω» το στόμα), αλλά ανά περιόδους ανεβαίνουν κιόλας. Αυτό σημαίνει ότι ο χρόνος που αφιερώνω (έστω κι αυτός ο λίγος) και ο ιδρώτας που χύνω πάνε στράφι;

Ευτυχώς, επαρκής άσκηση δεν σημαίνει απαραίτητα αδυνάτισμα και η καλή φυσική κατάσταση δεν αποτυπώνεται στους δείκτες της ζυγαριάς. Υπάρχουν άλλοι τρόποι για να μετρήσουμε την πρόοδό μας. Συνέχισε το διάβασμα και θα βρεις μερικούς από αυτούς. Αν κάτι από τα παρακάτω ισχύει και για σένα, τότε είσαι σε καλό δρόμο.

1. Το σώμα σου δυναμώνει

Μήπως τα κιλά που σηκώνεις στα βαράκια σου φαίνονται πλέον λίγα και χρειάζεσαι περισσότερα; Μήπως έχεις αλλάξει τα λάστιχα, που χρησιμοποιείς για αντίσταση, και από τα πιο μαλακά έχεις περάσει σε πιο σκληρά; Μήπως ανεβαίνεις τις σκάλες του σπιτιού σου, χωρίς να λαχανιάζεις;

Οι προπονήσεις με αντιστάσεις συμβάλλουν στη μυϊκή ανάπτυξη και δύναμη. Μάλιστα, όπως αναφέρει δημοσίευση στο περιοδικό Cold Spring Harbor Perspectives in Medicine, αν έχεις μόλις ξεκινήσει να ασκείσαι ή έχεις προσθέσει καινούργιες ασκήσεις στην προπονητική σου ρουτίνα, τότε είναι πιθανό να δεις αποτελέσματα γρηγορότερα από κάποιον άλλο που ασκείται μεγαλύτερο διάστημα ή δεν έχουν αλλάξει το πρόγραμμά του.

Freepik
Perfect push-up. Side view of young and strong athletic man in sportswear doing push ups with trx fitness straps at gym. Fitness. TRX Training. Workout concept

Από την άλλη, η αερόβια άσκηση δυναμώνει τον καρδιακό μυ και τους πνεύμονες. Ένας τρόπος για να δεις αν η προσπάθειά σου πιάνει τόπο είναι να μετρήσεις τους καρδιακούς παλμούς σου σε κατάσταση ηρεμίας (σε γενικές γραμμές, θεωρούνται φυσιολογικοί όταν κυμαίνονται από 60 έως 100 παλμούς/ λεπτό) και τον δείκτη ανάκαμψης του καρδιακού ρυθμού, που δείχνει τον ρυθμό πτώσης της καρδιακής συχνότητας μόλις σταματήσεις την άσκηση (αν οι παλμοί σου πέφτουν γρήγορα, συνέχισε!).

2. Δεν βιώνεις τόσο έντονο στρες

Ακόμα κι αν δεν έχεις όρεξη για προπόνηση, μην την ακυρώσεις και θα με θυμηθείς. Μόλις ολοκληρώσεις το πρόγραμμά σου, θα είσαι άλλος άνθρωπος. Μελέτες υποστηρίζουν διαρκώς την ισχυρή σχέση μεταξύ σωματικής δραστηριότητας και ψυχικής υγείας και αυτός είναι ένας σημαντικός λόγος να μην ταυτίζεις την άσκηση με το αδυνάτισμα. Σύμφωνα με ανασκόπηση του 2021 στο περιοδικό Annual Review of Medicine, η άσκηση προστατεύει από την κατάθλιψη και το άγχος και τα οφέλη αυξάνονται όσο αυξάνεται και το επίπεδο φυσικής δραστηριότητας. Στην δική μου περίπτωση, το τρέξιμο είναι ο τρόπος που έχω βρει να διαχειρίζομαι το στρες και τα νεύρα.

iStock

3. Νιώθεις πιο ξεκούραστος

Η άσκηση όχι μόνο αυξάνει τα επίπεδα ενέργειάς σου κατά τη διάρκεια της ημέρας, αλλά βελτιώνει και την ποιότητα του ύπνου σου. Αν και υπάρχουν μικτά αποτελέσματα σχετικά με τον τύπο και το χρόνο άσκησης που προάγει το νυχτερινό ύπνο, κατά γενική ομολογία η φυσική δραστηριότητα σε βοηθά να κοιμηθείς καλύτερα. Επίσης, αν και συχνά αναφέρεται ότι η γυμναστική πριν πέσεις στο κρεβάτι μπορεί να σε κρατήσει σε εγρήγορση, αυτό δεν ισχύει πάντα και το κλειδί είναι να καταλάβεις τι λειτουργεί καλύτερα για σένα και τον τρόπο ζωής σου.

iStock
Chubby man using trx suspension while training in the gym. Overweight. Middle aged fat man trying to reduce weight.

4. Είσαι πιο οξυδερκής

Χρειάζεσαι έναν ακόμα λόγο για να πεισθείς ότι άσκηση και αδυνάτισμα δεν πάνε απαραιτήτως χέρι-χέρι; Η άσκηση ωφελεί το μυαλό, καθώς οδηγεί σε μια σειρά από δομικές και χημικές αλλαγές στον εγκέφαλο. Δημοσίευση στο περιοδικό Frontiers in Psychology αναφέρει, για παράδειγμα, ότι λόγω της άσκησης αυξάνεται ο όγκος της φαιάς ουσίας του εγκεφάλου. Επίσης, αυξάνεται η ροή του αίματος προς τον εγκέφαλο, άρα και η μεταφορά οξυγόνου και γλυκόζης. Το αποτέλεσμα των αλλαγών αυτών είναι η βελτίωση της γνωστικής λειτουργίας και η πρόληψη της γνωστικής έκπτωσης με το πέρασμα των χρόνων.

iStock
Close up woman hands with belly fat unable to close jean pant.

5. Τι μαρτυρούν τα ρούχα σου

Καθώς η φυσική σου κατάσταση βελτιώνεται, είναι πιθανό να αλλάξει κάπως το σχήμα του σώματός σου, λόγω της απώλειας λίπους και της αύξησης του μυικού ιστού. Αυτός ίσως είναι και ένας από τους λόγους που νομίζεις ότι δεν χάνεις βάρος. Δώσε, όμως, λίγη προσοχή στο πώς εφαρμόζουν τα παντελόνια σου. Μήπως σε κάποια σημεία τα νιώθεις τώρα πιο στενά και σε κάποια άλλα πιο φαρδιά; Αν, για παράδειγμα, η άσκηση που επέλεξες δίνει μεγάλο βάρος στα πόδια (π.χ. spinning) είναι αναμενόμενο να έχεις πιο δυνατούς τετρακέφαλους μυς, άρα τα παντελόνια στο σημείο αυτό θα τα νιώθεις πιο στενά.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.