iStock

ΠΩΣ ΜΑΣ ΒΟΗΘΟΥΝ ΟΙ ΚΡΥΣΤΑΛΛΟΙ ΚΑΙ ΠΩΣ ΝΑ ΕΠΙΛΕΞΕΙΣ ΑΥΤΟΝ ΠΟΥ ΣΟΥ ΤΑΙΡΙΑΖΕΙ

Όταν έχεις κρίση άγχους, μπορεί να νιώσεις καλύτερα αν από τον λαιμό σου κρέμεται ένας Αμέθυστος; Ναι, λένε οι θιασώτες της κρυσταλλοθεραπείας, υποστηρίζοντας μάλιστα ότι οι κρύσταλλοι έχουν «προσωπική σχέση» με εμάς, εξισορροπούν την ενέργειά μας και προάγουν την υγεία και την ευεξία μας.

Ένας Αμέθυστος που φορούσε στο λαιμό της η μητέρα μου στην ψυχεδελική δεκαετία του εβδομήντα, κρέμεται τα τελευταία χρόνια στη δική μου αλυσίδα χαρίζοντας μια στάλα μοβ στο ντεκολτέ μου. Και, αν ισχύει αυτό που πίστευαν οι αρχαίοι ημών πρόγονοι για τον Αμέθυστο, ο δημοφιλής αυτός κρύσταλλος με προστατεύει από το βαρύ μεθύσι.

Η κρυσταλλοθεραπεία αξιοποιεί συγκεκριμένα ορυκτά τα οποία εξισορροπούν την ενέργειά μας και προάγουν ολιστικά την πνευματική νοητική και σωματική ευεξία, αναφέρει η Καλιφορνέζα Mariah K. Lyons, συγγραφέας του βιβλίου Crystal Healing for Women. Η Lyons, θεραπεύτρια Ρέικι είναι και η ιδρύτρια εταιρείας υποδημάτων που ενσωματώνει κρυστάλλους στον σχεδιασμό των προϊόντων της.

Ορισμένοι εναλλακτικοί θεραπευτές ασπάζονται τις ιαματικές ιδιότητες των κρυστάλλων και εντάσσουν στις συνεδρίες τους τη θεραπεία με κρυστάλλους. «Κακό δεν κάνει», είπε γελώντας ένας φίλος παθολόγος σε συζήτηση περί κρυσταλλοθεραπείας. Ο εν λόγω γιατρός παραδέχεται μόνο τον βελονισμό από εναλλακτικές μεθόδους θεραπείας. «Η αλήθεια είναι ότι έχω κι εγώ ένα κομπολόι με Αιματίτη…» συμπλήρωσε σκωπτικά κι έφυγε τρέχοντας. Δεν πρόλαβα να του πω ότι ο Αιματίτης διώχνει την κακή ενέργεια και απελευθερώνει το αίσθημα πληρότητας.

θεραπεία με κρυστάλους
pexels

Καθαρή κρυστάλλινη ενέργεια

Οι γκουρού της κρυσταλλοθεραπείας ανά τον κόσμο, ανάμεσά τους και η Elizabeth Trattner, βελονίστρια στη Φλόριντα των ΗΠΑ, θεμελιώνουν και ιστορικά τη μέθοδο ανατρέχοντας στην αρχαία Αίγυπτο, όπου εφαρμοζόταν θεραπεία με κρυστάλλους, κάτι που γινόταν και στη διάρκεια της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας. Όσο για την Κίνα, ακόμη και σήμερα οι κρύσταλλοι είναι βασικό «εργαλείο» στην Παραδοσιακή Κινεζική Ιατρική.

Πώς όμως δουλεύει η κρυσταλλοθεραπεία; Μέσω των δονήσεων των ορυκτών, που κοντολογίς επιδρούν στο ηλεκτρομαγνητικό πεδίο το οποίο περιβάλλει το σώμα μας. Τα παραπάνω δεν επιβεβαιώνονται από την επιστήμη. Πώς εξάλλου να επιβεβαιωθεί κάτι που ακούγεται οριακά μεταφυσικό;

Ποιος κρύσταλλος μου ταιριάζει;

Αυτό τον «γρίφο» καλούνται να λύσουν οι ειδικοί θεραπευτές, εξατομικεύοντας τις θεραπείες με κρυστάλλους. Κι εδώ μπαίνει η μεταφυσική: Η Lyons βάζει στο παιγνίδι τη διαίσθησή μας και συμβουλεύει κάθε ενδιαφερόμενο που προσπαθεί να βρει «τον κρύσταλλό του» να κρατήσει τον κρύσταλλο στο χέρι του και να παρατηρήσει πώς τον κάνει να νιώθει. Αν νιώθετε κάτι θετικό, έστω και απροσδιόριστο, σημαίνει ότι βρήκατε τον κρύσταλλο με τον οποίο ταιριάζετε ενεργειακά.

κρύσταλλοι
pexels

Σε κάθε περίπτωση οι κρύσταλλοι έχουν τη δική τους ιαματική ιστορία, που τους ντύνει με μυστήριο και τους εμφανίζει ως φυλακτά στα μάτια μας. Φυλαχτείτε λοιπόν με τους κατάλληλους για την περίσταση κρυστάλλους:

  • Ροζ Χαλαζίας: Ηρεμεί και ισορροπεί πνεύμα και σώμα και -σύμφωνα με τη Lyons- «βοηθά στην εμβάθυνση της σχέσης μας με τον εαυτό, την οικογένεια, την κοινότητα και τη Γη». Μπορεί να χρησιμοποιηθεί επίσης κατά τη διάρκεια του διαλογισμού. Η πιο πρακτική χρήση του πάντως αφορά στον ύπνο: Με ένα κομμάτι ακατέργαστου Ροζ Χαλαζία κάτω από το κρεβάτι σας κοιμάστε σαν πουλάκι.
  • Καπνίας: Αυτό το είδος Χαλαζία διώχνει την αρνητική ενέργεια. Κάθε φορά που νιώθετε σωματική ή ψυχική ένταση ακουμπήστε τον στο σώμα σας. Θα ανακτήσετε την ηρεμία και την ψυχραιμία σας. Ο Καπνίας είναι επίσης ιδανικός για τον χώρο του σπιτιού καθώς σύμφωνα με την κρυσταλλοθεραπεία εξυγιαίνει την ατμόσφαιρα.
  • Μαύρη Τουρμαλίνη: Διώχνει τις αρνητικές σκέψεις και βοηθά στην επικράτηση της λογικής. Αν δηλαδή πιστεύετε ότι όλα θα πάνε στραβά χωρίς να έχετε ενδείξεις, η πέτρα αυτή θα σας λογικέψει και θα δείτε την κατάσταση θετικά. Η άλλη της χρήση είναι ακόμη λιγότερο γνωστή: τοποθετείται κοντά σε ηλεκτρονικές συσκευές, καθώς πιστεύεται ότι μειώνει τις επιπτώσεις της ηλεκτρομαγνητικής ενέργειας στο σώμα.
  • Μαλαχίτης: Είναι ο κρύσταλλος-«φυλακτό». Αν βρίσκεστε σε δύσκολη κατάσταση και χρειάζεστε μία χείρα βοηθείας, ο Μαλαχίτης προσφέρει την προστασία του και συγχρόνως απελευθερώνει τον άνθρωπο από ψυχικά τραύματα του παρελθόντος, αλλά και από τον απόηχο τραυματικών γεγονότων όπως οι χωρισμοί και οι απώλειες.

θεραπεία με κρυστάλους
freepik

  • Πρενίτης: Διώχνει όλη την ένταση που σωρεύει ο θεραπευτής κατά τη διάρκεια μίας συνεδρίας, οπότε ο Πρενίτης είναι ο κρύσταλλος που χρησιμοποιούν οι ίδιοι οι θεραπευτές. Θεωρείται ιαματικός για ασθένειες του ουροποιητικού και αναπνευστικού συστήματος, αλλά και σε θυρεοειδοπάθειες. Ανακουφίζει από τις φοβίες και προάγει έναν ήρεμο ύπνο.
  • Αιματίτης: Είναι ένας από τους τρεις κρυστάλλους, τους οποίους η Azalea Lee θεραπεύτρια κρυσταλλοθεραπείας στο Λος Άνζελες, συστήνει σε όλους μας να έχουμε μαζί μας. (Οι άλλοι δύο κρύσταλλοι είναι η μαύρη τουρμαλίνη και ο ροζ χαλαζίας). Ο Αιματίτης, σύμφωνα με τη Lee, μπορεί -με τη βοήθεια του θεραπευτή- να σου αποκαλύψει τους λόγους που σε εμποδίζουν να βιώσεις βαθιά ευτυχία και πληρότητα. Όσον αφορά τις οργανικές μας λειτουργίες ο Αιματίτης θεωρείται καρδιοτονωτικός. Ακόμη, τον συνδέουν με την αντιμετώπιση της αναιμίας αλλά και της κατάθλιψης.
  • Αμέθυστος: Ο πιο διαδεδομένος θεραπευτικός κρύσταλλος διώχνει το στρες, δρα ως παυσίπονο για τους πονοκεφάλους, είναι φυσικό υπναγωγό και τονώνει το ανοσοποιητικό μας σύστημα. Οι θεραπευτές τον χρησιμοποιούν για να διώξουν την αρνητική ενέργεια.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.