Εικονογράφηση: Χριστίνα Αβδίκου

ΕΤΣΙ ΘΑ ΑΝΤΕΞΕΙΣ ΤΙΣ ΑΒΟΛΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΣΤΑ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΑ ΤΡΑΠΕΖΙΑ

Πότε θα παντρευτείς; Πάχυνες; Χώρισες; Γιατί δεν κάνεις παιδιά; Όλοι έχουμε έρθει αντιμέτωποι με τέτοιου τύπου ερωτήσεις, ιδιαίτερα τις ημέρες των γιορτών. Οι ειδικοί λένε ποιο είναι το κλειδί για να σταματήσουμε τον φαύλο κύκλο των ερωτήσεων που μας φέρνουν σε δύσκολη θέση.

Οι ημέρες των γιορτών έχουν χίλια δυο καλά. Οικογενειακές μαζώξεις, εξόδους με φίλους, φαγητό και ποτό, βόλτες, δώρα και όμορφη διακόσμηση. Όλα αυτά μπορεί να σε κάνουν να νιώσεις καλύτερα. Ομολογουμένως, όμως, έχουν και ένα κακό: Συνοδεύονται από μια σειρά άβολων ερωτήσεων! Οι ερωτήσεις (αυτή η μάστιγα!) δεν γίνονται απαραίτητα κακοπροαίρετα. Πολλές φορές μπορεί να γίνονται από καθαρό ενδιαφέρον. Ωστόσο, έχουν την ικανότητα να μας φέρουν σε δύσκολη θέση. Και, μερικές φορές, το καταφέρνουν καλά.

Συνήθως, τα σχόλια έχουν να κάνουν με το βάρος, την εμφάνιση, την καριέρα, τη δουλειά, τα παιδιά, τον/τη σύντροφο, ακόμα και την πολιτική... «Για πολλούς ανθρώπους, οι γιορτές δεν είναι απαραίτητα η πιο χαρούμενη περίοδος, συχνά επειδή αναμένουμε συγκρούσεις ή ακατάλληλες ανακρίσεις», δήλωσε στο CNN η Δρ. Roseann Capanna-Hodge, ψυχολόγος με έδρα το Κονέκτικατ. Αντί να μένουμε σιωπηλοί ή να ξεσπάμε σε θυμό, η ειδικός συνιστά να βάζουμε όρια.

«Ο καθορισμός ορίων μπορεί να φαίνεται σαν η αρχή ενός καβγά, αλλά είναι απλώς ένας τρόπος να επικοινωνήσετε ποιες είναι οι ανάγκες σας και με τι είστε εντάξει», δήλωσε η Kami Orange, coach που ασχολείται με τον καθορισμό των ορίων στη Γιούτα των Ηνωμένων Πολιτειών. Ναι, τα όρια είναι δύσκολα. Μπορούν, όμως, να βοηθήσουν την ψυχική μας υγεία και να μειώσουν το στρες.

Πώς να λάβετε τα μέτρα σας

Αν, λοιπόν, σκοπεύετε αυτές τις γιορτές να θέσετε κι εσείς τα όριά σας, προστατεύοντας τα συναισθήματά σας, προετοιμαστείτε κατάλληλα.

1. Δημιουργήστε ένα πλάνο στο μυαλό σας

Το πρώτο βήμα είναι να φτιάξετε ένα πλάνο. Σκεφτείτε εκ των προτέρων τι θα μπορούσε να σας ρωτήσει ή να σας πει ένας φίλος ή συγγενής, που θα μπορούσε να σας κάνει να νιώσετε αμήχανα ή άσχημα. Όπως αναφέρει στο άρθρο του CNN η θεραπεύτρια Jennifer Rollin, «αποφασίστε εκ των προτέρων: αυτά είναι τα σχόλια που μου κάνουν "trigger" και αυτά είναι κάποια πράγματα που θα απαντούσα».

Επίσης, μπορείτε να φροντίσετε για την ομαλή εξέλιξη των χριστουγεννιάτικων οικογενειακών τραπεζιών δημιουργώντας εκ των προτέρων μια λίστα ασφαλών θεμάτων, στα οποία μπορείτε να κατευθύνετε τη συζήτηση όταν εκείνη καταλήγει σε ένα άβολο ή συναισθηματικά φορτισμένο θέμα.

άβολες ερωτήσεις
Εικονογράφηση: Χριστίνα Αβδίκου

2. Αντιμετωπίστε με θάρρος το «Μήπως πάχυνες;»

Πολύς κόσμος έχει πέσει θύμα αυτής της ερώτησης. Για κάποιον ανεξήγητο λόγο, το σωματικό βάρος είναι must θέμα στις οικογενειακές μαζώξεις. Είτε επικριτικά είτε καλοπροαίρετα, τα σχόλια σχετικά με το βάρος ή το τι υπάρχει στο πιάτο σας μπορεί να είναι προκλητικά, δήλωσε η Rollin.

«Είναι σημαντικό να αναγνωρίσετε ότι τα σχόλια που κάνουν οι άνθρωποι σχετικά με το φαγητό και το βάρος λένε πολύ περισσότερα για το άτομο που σχολιάζει παρά για εσάς», είπε. «Συχνά οι άνθρωποι που οι ίδιοι επικεντρώνονται στο δικό τους σώμα και τις διατροφικές τους συνήθειες είναι αυτοί που είναι πιο πιθανό να σχολιάσουν τους άλλους».

Πώς πρέπει να απαντήσετε σε τέτοιου είδους σχόλια; Η ειδικός υποστηρίζει ότι μπορείτε να είστε ευθείς λέγοντας κάτι του στιλ: Καταλαβαίνω ότι είστε ενθουσιασμένοι με τη δίαιτά σας, αλλά δουλεύω για να θεραπεύσω τη σχέση μου με το φαγητό, οπότε θα προτιμούσα να μη μιλάμε γι' αυτό.

Άλλες εναλλακτικές φράσεις που προτείνει είναι οι εξής:

  • Είμαι απλά ευγνώμων που το σώμα μου κάνει τόσα πολλά για μένα κάθε μέρα.
  • Δεν ξέρω. Δεν εστιάζω στο βάρος μου.

Αν η συζήτηση συνεχιστεί και εσείς δεν νιώθετε άνετα να μιλήσετε για κάτι, μην διστάσετε να αποχωρήσετε, συμβουλεύει η Rollin.

ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΑΠΛΑ ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΤΕ ΤΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΣΥΝΤΟΜΑ, ΜΕ ΜΙΑ ΕΥΘΕΙΑ ΔΗΛΩΣΗ ΟΠΩΣ: «ΔΕΝ ΘΑ ΗΘΕΛΑ ΝΑ ΜΙΛΗΣΩ ΓΙ’ΑΥΤΟ».

3. Οι ερωτήσεις για την προσωπική σας ζωή

Τα all time classic Είσαι single; ή Γιατί δεν παντρεύεστε; και Πότε θα κάνετε παιδιά; δεν θα μπορούσαν να λείπουν από τη λίστα. Οι ερωτήσεις για την ερωτική ζωή, τον γάμο ή την απόκτηση παιδιών μπορεί να είναι δείγμα αγάπης ή ενθουσιασμού των αγαπημένων σας, ωστόσο μπορούν να αυξήσουν σημαντικά την πίεση που νιώθετε. Με άλλα λόγια, μερικές φορές ακόμα και αν η πρόθεση είναι καλή, τα αποτελέσματα μπορεί να είναι αρνητικά.

Μεταξύ των συμβουλών που δίνει η Orange, προτείνει να θέσετε ένα όριο λέγοντας κάτι όπως το εξής: Ξέρω ότι η πρόθεσή σας ήταν (Χ), αλλά δυστυχώς ο αντίκτυπος του (Υ) με έκανε να νιώσω πραγματικά άβολα, οπότε στο μέλλον μπορείτε να μην το κάνετε αυτό.

Διαφορετικά, μπορείτε απλά να σταματήσετε τη συζήτηση σύντομα με μια ευθεία δήλωση όπως: Δεν θα ήθελα να μιλήσω γι’ αυτό.. Από την άλλη, αν εμπιστεύεστε το άτομο που σας ρωτάει, μπορείτε να ανοιχτείτε και να ζητήσετε την υποστήριξη που χρειάζεστε.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.